avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta asociatie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta asociatie bloc

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. O persoana fizica a cumparat un apartament intr-un bloc, prin credit bancar, si pe care nu l-a achitat in totalitate.
La asociatia de proprietari a inregistrat o datorie in jur de 5000 lei. Ulterior, banca, proprietar de drept, l-a scos la licitatie si....l-a vandut altei persoane, iar asociatia nu si-a recuperat nimic din datorie de la nimeni. Prima persoana nu este de gasit. In acest caz, va rog mult, ce se poate face, cine ar trebui sa suporte aceasta datorie, si cum ar fi trebuit legal si corect sa procedeze asociatia?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 18:17, 19 Ianuarie 2012
De la teorie la practica este o mare deosebire.
A fost dat aici un exemplu de catre @Adam Grecu pe un alt topic cand privilegiul imobiliar al unei asociatii a fost ignorat cu totul in raport cu o banca care scosese un apartament la licitatie.

Bun, chiar daca ii dai in judecata pentru sume modice, executorul judecatoresc nu vine la treaba pentru ca nu se alege cu mare lucru.

Deci pentru asociatie este extrem de dificil de recuperat sumele mici ale restantelor, iar nenorocirea blocurilor este multimea restantelor marunte de pana la 2000 - 3000 lei.
Asa ca "du-te repede in instanta si da-l in judecata" sperie din ce in ce mai putin pentru ca restantierii nu reactioneaza pozitiv, in sensul de a plati, stiind ca nu vor avea ghinionul sa-si piarda ....televizorul sau mixerul din bucatarie.... sau faianta de pe pereti.
Sa fim seriosi!
Avem in asociatie o restantiera care a fost data in judecata pentru o restanta de 3000 lei pe care i-a platit, dar intre timp a acumulat o alta datorie de 7000 lei. Acum este din nou data in judecata. Spune ca nu are din ce sa plateasca dar are consumul cel mai mare la utilitati, desi avem repartitoare si apometre si ar putea sa-si reduca consumul. Cum sa procedam cu o astfel de persoana? Nu dorim sa o avem pe constiinta punandu-i apartamentul in vanzare.
Din cate am inteles de la asociatie, l-ar fi dat in judecata pe restantier si ....definitiv si irevocabil, va trebui sa plateasca. La executor nu cred ca s-a ajuns. In mod normal daca ar fi pus poprire, probabil ajungea si la CF. Nici asociatia nu a fost intrebata nimic de banca, dar nici nu a facut nimic din moment ce datoria crestea. Este corect sa platim noi, proprietarii in locul ei?
Va multumesc mult de tot.
Daca exista hotararea judecatoreasca definitiva, va plati.
Dar neparat presedintele sa blocheze la CF apartamentul sa nu poata fi vandut fara a participa si AS la masa credala.

Acum, aveti 2 situatii de luat in calcul pentru restanta de 7000:
1. daca a fost acoperita catre furnizori si AS nu are o problema cu furnizorii din cauza acestei restante (de ex. a fost acoperita din fondul de rulment) se poate ajunge la un acord cu restantierul, chiar si prin executor, da si fara executor, sa isi plateasca intr-o perioada mai lunga pe langa cotele obisnuite si parte din restanta pana la inchiderea ei.
2. daca restanta respectiva afecteaza AS (deci restul de membrii) in fata furnizorilor, puteti lua decizia de majorare a fondului de rulment de la restul de membrii ai AS., pana la recuperarea restantei, urmand ca atunci sa se restituie aceasta majorare celor care au contribuit
Cum spunea @elga50, asociatia noastra s-a confruntat cu o situatie asemanatoare (la final). Desi aveam instituit privilegiul imobiliar, prin combinatii de tot felul, banca & ocpi-ul - desigur prin personalul angajat, ne-au desfiintat toate drepturile conferite de asa-zisul privilegiu imobiliar. Desigur, acum suntem in proces cu acesti mafioti.
Bun, @daria_743, asociatia dvs. nu poate face altceva acum decat urmarirea in justitie a fostului proprietar; probabil ca aveti la asociatie destule elemente de identificare a acestuia pentru a-i deschide un proces; nu conteaza cat dureaza, ca are sau nu bani, important este sa castigati procesul, sa investiti sentinta civila cu formula executorie definitiva si irevocabila si mai departe este treaba executorului... Costa ceva toata aceasta distractie, dar alta solutie nu este, chiar daca-i luati cetateanului si mixerul din bucatarie...

@anaplop, asa este. Dvs. va ganditi sa nu o aveti pe constiinta, dar proprietara nici nu se gandeste cum sa iasa din aceasta situatie...
Vina apartine in primul rand proprietarei in cauza, apoi as. de proprietari care a lasat-o sa acumuleze asemenea debit! Aici pe forum am intalnit numeroase opinii, vis-a-vis de proprietari aflati in situatia descrisa de dvs. Daca as. prop. o actioneaza in instanta, prop. nu poate plati, vine executorul jud. si scoate la licitatie apartamentul care acum sa zicem valoreaza 45 - 50 mii euro, dar pretul obtinut prin licitatie abia ajunge la jumatate. Se stie cine pierde, basca faptul ca o aveti pe constiinta! Daca as. prop. nu face nimic, este posibil sa nu mai puteti plati utilitatile, furnizorii vor inchide utilitatile si urmarea o stiti... Vinovata in acest caz este conducerea as. prop. care poate fi obligata sa achite in totalitate debitul creat de proprietara rau-platnica. Ei, se schimba situatia si atunci sa vezi cum vi se va modifica faza cu constiinta...

Alte discuții în legătură

Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii prin privilegiu imobiliar cristian_conea cristian_conea proprietarul unui apartament are datorii la întreținere; respectivul apartament a fost pus ca gaj pt.un împrumut la o bancă de către proprietar; banca ... (vezi toată discuția)