avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu o victima - sept. 2008
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu o victima - sept. 2008

Buna ziua,

Pe 19 sept 2008 am produs un accident de circulatie. O soferita a franat brusc in fata mea in apropierea unei treceri de pietoni (aprox. 30 m pana la trecere), si eu am lovit-o in partea spate dreapta, distrugandu-i roata si puntea spate (aveam 90km/h viteza, eram in localitate). Dupa impact eu am franat si m-am oprit in vreo 20-25 m, iar soferita a continua sa mearga, fara sa franeze, a ajuns pe contrasens (erau 2 benzi pe sens si initial se afla pe banda de langa axul drumului) pe prima banda (cea de langa trotuar) unde a acrosat o doamna care se afla pe trecerea de pietoni. Apoi soferita a virat dreapta a revenit pe sensul de mers normal, a mai mers 70-80 m si s-a oprit intr-o masina parcata langa tropuar, avariind-o. La politie am considerat ca eu sunt vinovat de producerea accidentului, insa in declaratiile date nu s-a specificat nimic de soferita ca nu a franat ca a mai mers inca vreo 100 m cu masina distrusa (pentru ca abia era deplasabila, deci practic eu cred ca ea a accelerat in loc sa franeze). D-na accidentata a fost dusa la spital, s-au constatat fracturi de metatarsiene la mana stanga, si avea buza inferioara sparta. Numai ca dansa a refuzat sa fie operata la mana (dupa spusele ei), si a refuzat sa i se sutureze buza.
Dupa 2-3 saptamani am aflat ca a depus plangere la politie. M-am intalnit cu dansa si am aflat ca doreste 50 mil ca despagubiri. Mie mi se pare exagerat de mult. Mi-a justificat ca mana nu o poate folosi (ca e stangace si ca toata treaba o face cu mana stanga), ca buza inca o doare ff rau. Am intrebat-o de ce a refuzat internarea si interventia chirurgicala si mi-a spus ca nu are incredere in sistemul sanitar romanesc. A fost la IML si mi-a spus ca nu i s-a dat nici o adevrinta (sau nu i s-a spus) cu zilele de spitalizare ii sunt necesare (se poate asa ceva sa nu i se comunice zilele de spitalizare de la IML? care e procedura? se comunica direct la politie sau Parchet?). Dansa nu are un loc de munca stabil, am inteles ca lucreaza fara forme legale fara carte de munca, si cele 50 mil inseamna echivalentul a 2 luni de munca (timp in care zice ca nu a putut sa lucreze).
Am mai multe intrebari:
- legat de accident, se poate sa dau o declaratie la politie, mai detaliata si mai concreta, si se poate sa se considere ca am provocat accidentul, insa ca nu sunt vinovat de accidentarea d-nei (practic soferita nu a franat, cred ca s-a speriat)?
- legat de despagubiri, daca nu ma inteleg cu d-na respectiva asupra sumei si ajungem in instanta, e posibil sa aibe pretentii mai mari (probabil 100 mil), instanta poate sa stabileasca suma pentru daune morale, sau efectiv se supune cererii partii vatamate?
- nu mi se pare normal ca d-na sa evite spitalizarea, sa refuze interventia chirurgicala, si apoi sa vina cu pretentii exagerate la mine! Sunt de acord ca platesc cheltuielile cu spitalul (desi v-am spus, nu ma consider vinovat de lovirea dansei, si nici chiar dansa nu ma considera si o acuza pe soferita), insa pe documente exacte, pe o factura, chitanta, nu pe vorbe.
- este posibil ca cei de la IML sa ii acorde zile de spitalizare mai multe pentru ca d-na a refuzat interventia chirurgicala? Este normal ca cei de la IML sa nu ii comunice cate zile de spitalizare ii sunt necesare?
- legat de permisul meu, este posibil sa mi se suspende? (daca ma inteleg cu d-na inseamna ca permisul nu mi se suspenda? e un caz diferit daca nu ajung in instanta?)

Astept raspunsurile d-tra!

Cu respect,
Marius
Cel mai recent răspuns: JustMe4life , utilizator 14:06, 4 Februarie 2009
In primul rand cred ca aveti nevoie sa angajati un avocat.
Este foarte greu sa faceti fata la toate problemele singur fara asistenta juridica specializata din partea unui avocat.
Declaratia aveti dreptul sa o dati detaliat dar fara avocat nu o sa puteti.Ei va dicteaza ce sa scrieti.

avocat Claudiu Lascoschi
In cazul in care ajung in instanta probabil ca voi angaja un avocat, insa daca nu ajung in instanta, nu are nici un rost!

Acest lucru vreau sa stabilesc pot sa evit instanta sau nu, si cum e mai avantajos pentru mine, din experienta d-ra care lucrati in acest domeniu

Multumesc
Este bine sa aveti avocat si inainte de a ajunge la instanta.
Aveti acest drept si este bine sa il exercitati.
Nu va pot da un raspuns la chestiuni incerte.Raspunsurile se pot da atunci cand exista toate elementele cauzei.Va aflati de abia la inceput.
Este recomandabil sa incercati sa rezolvati pe cale amiabila situatia.
Avocatul ar putea sa se lamureasca in ce stadiu se afla dosarul si sa vada care este incadrarea juridica a faptelor (adica ce infractiuni ar fi ).
Evident ca ar fi recomandabil sa evitati sa ajungeti in fata instantei dar acest lucru nu depinde doar de dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Eu cred ca aveti o problema.
Nu sunt expert auto, dar din declaratiile dvs. rezulta ca aveati o viteza de 90 km/h la ora si erau cam 30 m pana la trecerea de pietoni. Ori la viteza aia, distanta de franare este de cel putin 50 m (asta incluzand si timpul trecut de cand ati observat ca masina din fata dvs. franeaza).
Deci, masinii din fata i-ati cam imprimat o viteza considerabila.
Repet, nu sunt expert. Poate ar trebui sa vorbiti cu unul.
Si incercati sa rezolvati amiabil.
Cu 30 m inainte de trecerea de pietoni a avut loc impactul. Practic am franat 1 metru inainte de accident (m-a surprins franand brusc, fara motiv) si inca 20 m dupa accident (poate pentru ca am ajuns pe trotuarul din dreapta, am franat mai repede). Legat de viteza imprimata, e normal sa se transfere masini din fata din viteza mea de deplasare (legile fizicii), doar ca din ciocnire, putea spate la masina din fata a fost distrusa (cu tot cu roata), practic era nedeplasabila. 6 barbati nu au reusit sa o miste decat luand-o pe sus, pentru ca masina s-a deformat. In plus soferita nu a franat deloc (nu exista urme de franare). Cred ca daca ar fi fost lasata in inertia ei, dupa impact, masina s-ar fi oprit mult mai repede datorita deformarilor pe care le-a primit, nu avea cum sa mearga 100 m pana sa se opreasca, si nu cred ca e posibil sa nu calci pedala de franare atunci cand trebuie!

Alte discuții în legătură

Accident cu o motocicleta! massiccio massiccio As avea si eu nevoie de ajutor daca se poate! Luna trecuta am fost implicat intr-un accident cu o motocicleta. Eu am fost cel vinovat de producerea acestui ... (vezi toată discuția)
Accident rutier AndreiSavescu AndreiSavescu Buna ziua. In data de 4.08.12 am provocat un accident de circulatie nerespectand semnificatia indicatorului Oprire. In urma accidentului a rezultat ranirea ... (vezi toată discuția)
Accident, cat pot platii daune morale? Ionut_92 Ionut_92 Buna Ziua, In urma cu o luna jumatate am avut un accident nefericit in care eu am fost vinovat, neacordare prioritate deoarece persoana vatamata nu a purtat ... (vezi toată discuția)