Buna ziua,
Pe 19 sept 2008 am produs un accident de circulatie. O soferita a franat brusc in fata mea in apropierea unei treceri de pietoni (aprox. 30 m pana la trecere), si eu am lovit-o in partea spate dreapta, distrugandu-i roata si puntea spate (aveam 90km/h viteza, eram in localitate). Dupa impact eu am franat si m-am oprit in vreo 20-25 m, iar soferita a continua sa mearga, fara sa franeze, a ajuns pe contrasens (erau 2 benzi pe sens si initial se afla pe banda de langa axul drumului) pe prima banda (cea de langa trotuar) unde a acrosat o doamna care se afla pe trecerea de pietoni. Apoi soferita a virat dreapta a revenit pe sensul de mers normal, a mai mers 70-80 m si s-a oprit intr-o masina parcata langa tropuar, avariind-o. La politie am considerat ca eu sunt vinovat de producerea accidentului, insa in declaratiile date nu s-a specificat nimic de soferita ca nu a franat ca a mai mers inca vreo 100 m cu masina distrusa (pentru ca abia era deplasabila, deci practic eu cred ca ea a accelerat in loc sa franeze). D-na accidentata a fost dusa la spital, s-au constatat fracturi de metatarsiene la mana stanga, si avea buza inferioara sparta. Numai ca dansa a refuzat sa fie operata la mana (dupa spusele ei), si a refuzat sa i se sutureze buza.
Dupa 2-3 saptamani am aflat ca a depus plangere la politie. M-am intalnit cu dansa si am aflat ca doreste 50 mil ca despagubiri. Mie mi se pare exagerat de mult. Mi-a justificat ca mana nu o poate folosi (ca e stangace si ca toata treaba o face cu mana stanga), ca buza inca o doare ff rau. Am intrebat-o de ce a refuzat internarea si interventia chirurgicala si mi-a spus ca nu are incredere in sistemul sanitar romanesc. A fost la IML si mi-a spus ca nu i s-a dat nici o adevrinta (sau nu i s-a spus) cu zilele de spitalizare ii sunt necesare (se poate asa ceva sa nu i se comunice zilele de spitalizare de la IML? care e procedura? se comunica direct la politie sau Parchet?). Dansa nu are un loc de munca stabil, am inteles ca lucreaza fara forme legale fara carte de munca, si cele 50 mil inseamna echivalentul a 2 luni de munca (timp in care zice ca nu a putut sa lucreze).
Am mai multe intrebari:
- legat de accident, se poate sa dau o declaratie la politie, mai detaliata si mai concreta, si se poate sa se considere ca am provocat accidentul, insa ca nu sunt vinovat de accidentarea d-nei (practic soferita nu a franat, cred ca s-a speriat)?
- legat de despagubiri, daca nu ma inteleg cu d-na respectiva asupra sumei si ajungem in instanta, e posibil sa aibe pretentii mai mari (probabil 100 mil), instanta poate sa stabileasca suma pentru daune morale, sau efectiv se supune cererii partii vatamate?
- nu mi se pare normal ca d-na sa evite spitalizarea, sa refuze interventia chirurgicala, si apoi sa vina cu pretentii exagerate la mine! Sunt de acord ca platesc cheltuielile cu spitalul (desi v-am spus, nu ma consider vinovat de lovirea dansei, si nici chiar dansa nu ma considera si o acuza pe soferita), insa pe documente exacte, pe o factura, chitanta, nu pe vorbe.
- este posibil ca cei de la IML sa ii acorde zile de spitalizare mai multe pentru ca d-na a refuzat interventia chirurgicala? Este normal ca cei de la IML sa nu ii comunice cate zile de spitalizare ii sunt necesare?
- legat de permisul meu, este posibil sa mi se suspende? (daca ma inteleg cu d-na inseamna ca permisul nu mi se suspenda? e un caz diferit daca nu ajung in instanta?)
Astept raspunsurile d-tra!
Cu respect,
Marius
Cel mai recent răspuns:
JustMe4life , utilizator
14:06, 4 Februarie 2009