avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

Buna ziua. In data de 4.08.12 am provocat un accident de circulatie nerespectand semnificatia indicatorului Oprire. In urma accidentului a rezultat ranirea usoara a soferului din cealalta masina. Cel ranit a avut o plaga deschisa la nivelul capului adica o zgaraietura/taietura care a avut nevoie de 4 copci. Ambii am fost testati cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ. Mentionez ca eu doar ce plecasem de la un alt stop deci nu aveam viteza (30-40km/h), iar cand am ajuns la coltul celalalt de strada nu am observat indicatorul oprire care era "ascuns" dupa un pom. In momentul coliziunii, eu m-am intors la 180 de grade, iar victima a fost proiectata din mine intr-o casa deci prin urmare avea viteza destul de mare.
S-a deschis un dosar penal pe numele meu la sectia de politie si se asteapta acum ca victima sa depuna plangere penala. Are de la medicina legala 15 zile de medical. In momentul de fata victima mi-a cerut 1500E pentru impacare amiabila insa nu dispun de bani.
Intrebarea mea este ce se intampla daca se ajunge in instanta? Ce pot sa patesc? Eu am citit pe internet articolul din lege in care sunt incadrat si anume vatamare corporala. Pedeapsa este amenda penala sau inchisoare cu suspendare. Cred ca nu o sa primesc inchisoare cu suspendare ci doar amenda penala din moment ce victima are doar 15 zile de medical. As vrea sa stiu ce probabilitate ar fi sa primesc inchisoare cu suspendare si cum se decide daca o sa primesc amenda penala sau inchisoare cu suspendare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:23, 12 Septembrie 2012
Nu vă încadrați la vătămare corporală ci la vătămare corporală din culpă (art. 184 alin. 1) pt care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la 3 luni sau amenda.
E destul de sigur că nu veți fi condamnat la închisoare (nici măcar cu suspendare).

Totuși trebuie să luați în calcul că în situația acționării D-voastră în judecată, partea vătămată se poate constitui parte civilă și pe lângă amenda penală și să fiți obligat și la daune materiale și morale.

Ar fi bine să vă consultați cu un avocat specializat și să vă faceți un calcul dacă cei 1500 E solicitați pot depăși eventualele daune și amenda la care ați putea să fiți obligat printr-o sentință a instanței.
Buna ziua!
Imi cer scuze pentru "intrarea" fortata in topic, insa am si eu o intrebare la dumneavoastra.
Sotul meu este intr-o situatie asemanatoare, doar ca in cazul nostru victima este mult mai grav ranita necesitand mai multe zile de spitalizare ( nu depasesc 60 totusi). Membrii familiei sustin momentan ca nu intentioneaza sa inainteze plangere penala, vor doar sa platim cheltuielile cu spitalizarea si alte cheltuieli care vor surveni ulterior. Intrebarea mea este urmatoarea: in cazul in care nu vom reusi sa tinem pasul cu toate sumele pe care ni le vor imputa si se va ajunge in instanta la plata de daune materiale si morale, ce se intampla daca nu avem cum sa platim acesti bani? Sotul meu poate merge la inchisoare? Mentionez ca el nu este angajat, doar eu lucrez si avem si o fetita de 4 ani.
@ElenaaR > Nu pomeniti nimic despre asigurarea RCA?
De ce sa platiti dv. daca aveti asigurare?
nucu$ a scris:

@ElenaaR > Nu pomeniti nimic despre asigurarea RCA?
De ce sa platiti dv. daca aveti asigurare?


am o nelamurire cu privire la astfel de evenimente.

participantii la accident nu se "inteleg"deoarece conducatorul auto nu are bani sa satisfaca cerintele victimei. ce se intampla mai departe?
victima depune plangere penala impotriva conducatorului auto, acesta detine asigurare RCA. asiguratorul nu plateste decat daca in urma procesului conducatorul auto este considerat vinovat de producerea accidentului. conducatorului auto nu i se anuleaza permisul cu drept de obtinere a altuia peste un an de la ramanarea definitiva a hot. jud.?

sau varianta doi. conducatorul auto primeste NUP de la procuror iar victima solicita despagubiri materiale si morale, plata cheltuieli spitalizare. asiguratorul RCA mai plateste in acest caz sau victima treb sa il dea in judecata pe sofer ptr despagubiri si cheltuieli spitalizare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata despagubirilor elena_71e elena_71e solutia (nu este definitiva) in cazul vatamarii din culpa in accident de circulatie-sub 60 zile ingijiri medicale:6 luni inchisoare cu susp.,15000 lei daune ... (vezi toată discuția)
Accident, cat pot platii daune morale? Ionut_92 Ionut_92 Buna Ziua, In urma cu o luna jumatate am avut un accident nefericit in care eu am fost vinovat, neacordare prioritate deoarece persoana vatamata nu a purtat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier alana27 alana27 Acum o luna de zile parinti mei au avut accident de masina,masina o conducea cumnatul meu si alaturi de el a fost nepotul meu,in spate erau parinti mei. A ... (vezi toată discuția)