avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata primei de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata primei de nastere

Buna ziua, As avea nevoie de cateva detalii in legatura cu neplata primei de nastere prevazuta in art. 51, alin.c din CCMUNN si cum singura solutie este sa dau angajatorul in judecata, va rog sa-mi spuneti ce acte sunt necesare la dosar (mai exact nu stiu de unde sa incep), imi trebuie avocat sau trebuie sa merg direct la tribunal. Mentionez ca am nascut in iulie 2010, am facut o multime de demersuri catre angajator dar fara rezultat, as mai putea sa-mi recuperez acest drept dupa atata timp.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:23, 22 Ianuarie 2012
CCMN nu mai este in vigoare de la 01.01.2011... prin urmare, daca ati nascut dupa aceasta data trebuie sa stiti ca acordarea ajutorului de nastere este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m.

De altfel , si dreptul la actiune este prescris ... 6 luni de zile de la data nasterii era termenul de introducere a actiunii in instanta.
Revin cu unele nelamuriri la problema mai sus mentionata, in CCMU 2007/2010 in care ma incadrez, la art 283, alin c spune ca in termen de 3 ani de la data nasteri dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate, poate ma pute-ti ajuta sa inteleg.

Cu multumirii,
CCMN care faceti referire nu are 283 de articole ... iar de la 01.01.2011 nu mai este in vigoare.

Codul Muncii la art.268 alin.1 lit.e prevede ca , cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia. ..

Ajutor de nastere nu este un drept salarial ... in acest sens, art.56 alin.4 C.fisc. dispune ca
următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, .....

In consecinta, termenul de prescriptie a dreptului la actiune este de 6 luni de la data nasterii copiluli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Deducere copil 2 ani pentru mama, sotul fara cm gabrielamaria gabrielamaria Buna ziua, am revenit luna trecuta la serviciu dupa CCC de 2 ani. O ruda mi-a spus ca ar tb sa primesc cateva drepturi finanaciare. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate alessandra2 alessandra2 Buna ziua! Va deranjez cu privire la urmatoare situatie: 1) Am nascut in 2009 pe vremea cand CCMNN era in vigoare. Nu am facut cerere pentru salariul mediu pe ... (vezi toată discuția)