avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

buna ziua, as avea o intrebare, daca am impumutat unei persoane o suma de banii si am facut chitanta de mana cu martori, pe cale legala pot sa rezolv ceva? pentru ca nu mai returneaza banii si au trecut 2 ani . multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: armina_radu , utilizator 10:16, 25 Octombrie 2008
Chitanta de mana este un inscris sub semnatura privata ,adica document ce poarta semnatura partii, intocmit fara interventia unui organ de stat. Singura conditie de valabilitate a unui inscris sub semnatura privata este semnatura partii sau partilor, dupa caz.

Sub aspect probatoriu, cel caruia ii este opus un astfel de inscris are la indemana doua posibilitati: fie sa-l recunoasca, fie sa nege ca scrisul ori semnatura ii apartine. Daca cel caruia ii este opus recunoaste ca inscrisul emana de la el sau este considerat de lege, in anumite situatii, asemeni celui care a recunoscut, atunci inscrisul sub semnatura privata are aceleasi efecte ca un inscris autentic intre partile care l-au subscris, precum si intre cei care le reprezinta drepturile.

Vedeti sa nu treaca 3 ani!
chitanta de mana are data intocmirii in martie 2005 si ca data de returnat banii in noiembrie 2005.
cand sunt valabili cei 3 ani? din martie sau noiembrie? multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2008
armina_radu, utilizator
Termenul de 3 ani se calculeaza de la data scrisa pe „chitanta’ ca fiind ultima zi de returnare a datoriei (adica, luna noiembrie – termenul se implineste luna viitoare). Chemati persoana in judecata, pt ca data scadentei a trecut... si va trece imediat si termenul in care mai puteti cere banii prin justitie. Bafta!
multumesc frumos pt raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati cu chitanta de mana Am imprumutat cu chitanta de mana o suma de bani unei prietene si acum nu pot sa-i recupere. Chitanta este din anul 1999 si s-a intocmit in prezenta unui ... (vezi toată discuția)
Ce valoare are o chitanta de mana? kellyyy kellyyy Ce valoare are o chitanta de mana,in vederea unui antecontract de vanzare cumparare a unui imobil,si ce conditi trebuie sa indeplieasca aceasta chitanta sa fie ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut deniss_2008 deniss_2008 Buna ziua. Am un contract de imprumut semnat in fata notarului ajuns la scadenta. Am convenit cu creditorul sa-i restitui acum o parte din bani iar pentru ... (vezi toată discuția)