mihaela495 a scris:
Multumesc pentru raspuns.
As dori sa mai intreb daca este obligatoriu ca firma angajatoare sa organizeze pentru angajati si cursuri de prim ajutor ( cursuri efectuate de catre medicul de medicina muncii ). Aceste cursuri se aflau in oferta primita si nu stiu daca sunt obligatorii, se platesc separat si pretul este destul de mare.
Legea 319/2006 precizeaza:
"Art. 10. — (1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa ia masurile necesare pentru
acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente;
b) sa stabileasca legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie
sa desemneze lucratorii care aplica masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor.
(3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii ai/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii.
HG 1425/2006 actualizata 2011, anexa nr. 6 precizeaza:
"CONŢINUTUL MINIM
al cursurilor necesare pregătirii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
A. Suportul de curs destinat programelor de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. c) şi la art. 55 alin. (1) din normele metodologice, pentru angajatori şi, respectiv, pentru reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor cuprinde:
1. cadrul legislativ general referitor la securitatea şi sănătatea în muncă;
2. concepte de bază referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă;
3. noţiuni despre riscuri generale şi prevenirea lor;
4. noţiuni despre riscuri specifice şi prevenirea lor în sectorul corespunzător activităţii întreprinderii şi/sau unităţii;
5.
acordarea primului ajutor.
Total: 40 de ore.
B. Suportul de curs destinat programelor de formare profesională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b) şi la art. 50 alin. (1) lit. b) din normele metodologice cuprinde:
1. cadrul legislativ general referitor la securitatea şi sănătatea în muncă;
2. criterii generale pentru evaluarea riscurilor;
3. organizarea activităţilor de prevenire şi protecţie;
4.
acţiuni în caz de urgenţă: planuri de urgenţă şi de evacuare,
prim ajutor;
5. elaborarea documentaţiilor necesare desfăşurării activităţii de prevenire şi protecţie;
6. evidenţe şi raportări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Total: 80 de ore."
Deci
instruirea in vederea acordarii primului ajutor se poate face gratuit de catre angajator sau de catre proprii angajati ce au răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, daca acestia au acumulat cunostintele necesare la cursurile de la literele A sau B.