In urma cu 2 ani am dobandit un teren prin hotarare judecatoreasca, in urma unui proces de partaj succesoral. Am demarat procedurile de carte funciara - cadastru si cei care se ocupa de aceste proceduri, mi-au transmis ca, pe langa alte taxe, trebuie sa platesc la FISC: "Taxa pe transfer de propietate". Eu stiam ca fac exceptie terenurile fara constructii din intravilan si extravilan, daca au fost dobandite prin:
- reconstituirea dreptului de proprietate prin conditiile legilor speciale: legea nr. 1/2000, 169/97, 18/1999 , sau legea nr.112/1995;
- mostenire legala sau testamentara;
- donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv.
Cum trebuie sa procedez in continuare?
Va multumesc!
Probabil vi s-a transmis obligaţia de a plăti acestă taxă, printr-un referat de completare, la cererea de înscriere în C.F.Vi s-a comunicat şi un termen pentru îndeplinirea acestei obligaţii termen care dacă nu este respectat , vi se va respinge cererea
.2) Sunt scutite de la plata impozitului următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Dacă vă înscrieţi în aceste condiţii, arătaţi acest lucru la OCPI., pentru a nu mai plăti respectiva taxă.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Vanzare casa
petru teleman
buna ziua !
Doresc sa imi vand casa si am inteles ca daca fac acest lucru intr-o perioada mai mica de trei ani de la cumparare, trebuie sa platesc in plus ... (vezi toată discuția)