avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata CASS pentru cetatenii romani cu rezidenta in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata CASS pentru cetatenii romani cu rezidenta in strainatate

Buna Seara

Sunt cetatean roman cu domiciliul in elvetia din ianuarie 2004. Am avut venituri in romania din inchirierea apartamentului pe anii 2005-2009. CAS cere impozit pe acest venit pe acesti ani chiar daca eu nu am locuit in romania, nu am beneficiat de serviciile romane de sanatate si am avut asigurare de sanatate in elvetia. Ei spun ca cererea lor este in baza legii 95 din 2006 art 257 aliniatul 2 litera b si articolul 141 si 145 din ordonanta guvernului nr 92 din 2003.
Am citit aceste documente si nu fac nici o mentionare la cetatenii romani cu rezidenta in strainatate.

Ati putea sa ma ajutati sa clarific cadrul legislativ pentru aceasta situatie

multumesc
Cel mai recent răspuns: rex70 , utilizator 21:15, 26 Aprilie 2013
legea 95/2006 nu priveste decit persoanele cu domiciliu in Romania:

CAPITOLUL II
Asiguraţii
SECŢIUNEA 1
Persoanele asigurate
Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.


in consecinta cetatenii romani rezidenti in alta tara nu au nici obligatia prev. la art.257 alin.2:
Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:......
Iti sugerez sa mergi la Administratia Financiara unde ai intregistart contractul de inchiriere sa ceri avizul de plata al CNAS. Eu am avut surpiza sa primesc un aviz de ordinul zecilor de mii de roni. O sa incerc sa rezolv problema pe cale administrativa intrucit sunt plecata din Romania din 2008 iar CNAS m-a facut asigurata fara sa semnez nici un act sau sa primesc vreo instiintare de plata.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
lilidi71, utilizator
Buna, ai reusit pana la urma sa rezolvi problema asta? Ce acte au cerut daca da? Am aceeasi problema, parintii mei mi-au zis ca au primit instiintare ca tebuie sa platesc CAS. Am un apartament inchiriat pt care platesc impozit pe venit. Sint cetatean roman cu domiciliul in SUA de cativa ani, venita in SUA de 13 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala pentru cetatean sua casatorit in romania cu cetateanca romanca denisa25 denisa25 sotul meu lucreaza la Baza Militara Kogalniceanu ,e casatorit in Romania ,e cetatean american si are rezidenta in Romania.Are Insuf renala in stadiul de ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei la asigurarile de sanatate silvia_m silvia_m Buna ziua Fiica mea este cetatean roman dar este rezident in strainatate. Este proprietara unui apartament pe care l-a inchiriat din 2007. Si-a platit cu ... (vezi toată discuția)
Cnas impune plata de 5,5% din valoare CosminMa CosminMa Daca am inchiriat o proprietate ca persoana fizica si nu am un contract de munca la care se platesc asigurari sociale de sanatate sau alta forma de a fi ... (vezi toată discuția)