avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere

Buna seara,

Rog interpretare Art.529 alin 3 c.civil:
"Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat".
Speta este: Mama a initiat cerere majorare pensie intretinere si dupa aprox 2 ani s-a incheiat procesul cu majorare la suma de 2000 ron. Tatal plateste lunar 2000 ron + 300 Ron aferenti calculdiferenta de la inaintarea cererii pana la solutionare. Imediat dupa procesul de majorare pensie intretinere minor, parintii tatalui il dau in judecata pt plata pensie intretinere ca sunt la nevoie (desi au pensii indestulatoare) si solicita tot 2000 ron (1000 ron de fiecare parinte). Se aproba fara insa a se mentiona in timpul acestui proces ca tatal mai are o pensie pt copil. Evident tertip. Se face tatalui executare pt pensia parintilor. Pensia pt minor este platita de tata benevol prin ordin de plata. Apoi, tatal introduce cerere de reducere pensie intretinere minor pe motiv ca se depaseste 1/2 din salariu. Si face calcul asa: 2000 minor + 2000 parinti+ 300 restanta la pensie minor + 800 rata credit = 5100 Ron fata de venitul net de 9000 Ron. Este corect a se incadra aici si rata credit? pt ca altfel se incadreaza in 1/2. Se poate considera poprire rata la credit daca este luata automat din cont, el lucrand la o banca si avand creditul acolo? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 11:43, 20 Ianuarie 2012
Cererea de pensie a parintilor este formulata vadit pentru a se dispune pe cale judecatoreasca reducerea pensiei pe care o presteaza pentru copii.
Prevederile disp.art.529 al.3 c.civ. va dau explicatiile despre care aveti nevoie :

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Eu cred -opinie stiu ca diferită de actuală jurisprudenţă- ce venitul net despre care vorbeşte Cod civil nu este doar cel referitor la venitul din munca, ci la toate. Si suma se micşorează cu cheltuielile pentru a obtine veniturile totale, impozite anuale, etc. Adica ar trebuie să se facă suma totală anuală împarţit pe 12. Astfel, cred ce rata imprumutului scăde veniturile brute totale, daca s-a obţinut pentru casa, etc.. Nu se include, in mod firesc, la partida de intreţinerea altor persoane. Ar fi bine sa lamuresc pentru ce s-a obţinut creditul respectiv. (si să vă uitaţi la Cod fiscal ce inseamna veniturile net anuale). Oricum, ar fi bine sa nu întraţi sub incidenţa art.14 si 15 ale NCC aşa cum va spune r.gabi.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara robix robix Buna ziua! Minorul poate primi pensie de intretinere de la tata, daca nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare in favoarea mamei? Daca tatal are ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sim-sim sim-sim buna ziua. am divortat de fostul sot. el a ramas cu un credit ipotecar + alte rate la diverse banci. toate creditele sunt pe numele lui.- nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara aleale.123c aleale.123c Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)