avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... probleme transfer
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

probleme transfer

problema mea este urmatoarea:
in anul 2007 , am participat la un concurs organizat de Agentia Nationala a functionarilor publici, pentru ocuparea unei functii publice de secretar al unitatii administrativ-teritoariale.
In urma promovarii examenului, datorita faptului ca nu aveam vechimea in specialitatea studiilor, respectiv 2 ani, ANFP a emis o adresa catre primarie, in care scrie :
" Avand in vedere rezultatele concursului organizat,in perioada 12-13.02.2007, in vederea aplicarii dispozitiilor art.54 alin. (2) din legea 188/1999, va transmitem propunerea de numire, astfel:
- pentru functia publica de conducere de secretar al comunei , d-l. Calinescu Mihai-Valerian
Precizam ca prezenta este valabila pentru o perioada de 1 an de la data emiterii dispozitiei primarului de numire in functia publica, urmand ca pana la expirarea acestei perioade, in conf. cu prevederile art. V alin. (2) din legea 251/2006 sa ne solicitati o noua procedura de concurs"
Dispozitia a fost emisa, si am fost numit in functia publica, pe o perioada de 1 an de zile.
Dupa expirarea termenului pentru care am fost numit, s-a solicitat o noua procedura de concurs, la care am participat. In urma promovarii examenului, ANFP a emis o adresa catre primarie, in care specifica:
"avand in vedere rezultatele concursului organizat in data de 24-25.03.2008, pentru ocuparea functiei publice de secretar, in vederea aplicarii dispozitiilor art.62 alin. (2) din legea 188/1999 va transmitem propunerea de numire in functia publica de secretar a d-lui. Calinescu Mihai-Valerian"
in urma acestei adrese, primarul a emis dispozitia de numire in functie, de data aceasta, pe perioada nedeterminata. Dispozitia a fost trimisa catre institutia prefectului, in vederea verificarii asupra legalitatii, si nu a fost atacata in instanta.Precizez ca, dispozitia a doua a fost emisa in data de 1.04.2008, iar la ora actuala,nu mai poate fi atacata in instanta de contencios, intrucat au trecut 6 luni de la data la care au luat la cunostina despre existenta ei.
in data de 09.10.2008, am formulat o cerere de transfer catre alta primarie, in interes persoanal .Cererea mi-a fost aprobata de primarul comunei la care doream transferul. Astfel, acesta a emis o adresa catre primaria la care lucram, solicitand emiterea dispozitiei de aprobare a transferului. Primarul a emis dispozitia, mi s-a operat in cartea de munca, modificarea rapoturilor de seviciu, si cu acestea, m-am prezentat la primaria la care am solicitat transferul.Primarul, a emis dispozitia de numire in functie, prin transfer, dupa care, s-a dus cu ea la Institutia prefectului, s-o depuna, in vederea exercitarii controlului asupra legalitatii. De acolo, i s-a spus ca dispozitia este ilegala si trebuie revocata, intrucat, deja s-a inceput procedura de concurs, pe care el personal, (primarul) a solicitat-o in data de 06.10.2008, cu 3 zile inainte de a-mi aproba cererea de transfer.primarul s-a intors, a dat o dispozitie, prin care, se revoca dispoztia mea de numire in functie, avand in vedere prevederile art.45 alit. d din HG 611.2008, si astfel am ramas fara loc de munca. M-am dus cu cele doua dispozitii , de numire si revocare in functia, la prefectul judetului, care, a chemat un jurist,acesta sustinand ca dipozitia pe care mi-o dat-o primarul, de numire in functie este de 2 ori ilegala, intrucat, deja s-au demarat procedurile de concurs, si oricum n-as fi putut face transferul, deoarecere nu am decat 1,8 luni in functia publica, si nu 2 ani, iar a doua adresa a ANFP-ului prin care s-a transmis propunerea de numire in functie, nu este buna,deoarece ar fi trebuit sa fie tot pentru un an de zile. In aceasta situatie, ce pot face eu? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu , utilizator 13:59, 27 Martie 2009
Conform art. 90 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, transferul poate avea loc intre autoritatile sau institutiile publice in interesul serviciului si la cererea functionarului public.
Potrivit art. 90 alin. (5) din Statut, transferul la cerere se face intr-o functie publica de aceeasi categorie, clasa si grad profesional sau intr-o functie publica de nivel inferior, in urma aprobarii cererii functionarului de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice la care se solicita.

Singura posibilitate sa atacati in contencios administrativ decizia de revocare.
da, dar, am vreo sansa de castig, avand in vedere faptul ca, deja s-a inceput procedura de concurs? pot cere reintegrarea mea pe functia publica pentru care mi s-a aprobat cererea de transfer, avand in vedere faptl ca, nu sunt eu vinovat ca s-a trimis documentatia la ANFP pentru concurs? va multumesc!
Potrivit articolului invocat de catre dvs, nu se poate ocupa prin transfer o functie publica daca s-a declansat procedura de recrutare.
Prin urmare, aveti posibilitatea doar de a va inscrie din nou la concurs ..... sunt sanse mici de acstig, daca procedura de declansare a recrutarii a fost dispusa inainte de semnarea actului dvs de transfer.
inteleg...dar, totusi, nu sunt eu vinovat pentru asta, intrucat, nu stiam ca a inceput concursul, asta ar fi trebuit s-o stie el, nu? ar fi trebuit sa nu-mi semneze cererea, si sa nu emita dispozitia de numire in functie, nu? eventual , il pot da in judecata pe cale civila? pentru ca, practic...si-a cam batut joc de mine, nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2008
mihaicalinescu2005, utilizator
Răspunderea civilă este reglementată în art. 998 C. civ. , text de lege ce consacră răspunderea civilă pentru faptele cauzatoare de prejudicii.
Potrivit art. 998 C. civ., „orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”. În completare, prin art. 999 C. civ. se precizează că „omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau imprudenţa sa”.

Alte discuții în legătură

Urgent!!! MARIANA TUDOR MARIANA TUDOR In 2006 am terminat faculatea de administratie publica. Am participat la concurs pentru functia de secretar de localitate in data de 23 si 25 martie 2009, ... (vezi toată discuția)
Secretar comuna cosminic cosminic in cazul in care la concursul ptr ocuparea functiei de secretar cumuna niciun cuncurent nu a fost admis cand se va mai scoate postul la concurs si de catre ... (vezi toată discuția)
Secretarul u.a.t cri_secret_ina cri_secret_ina [b]Am o mare nelamurire![/b] In anul 2008,mai precis pe 15.07, in cadrul unei primarii a fost emisa o dispozitie de numire in fc.de secretar u.a.t pe ... (vezi toată discuția)