avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Salarii compensatorii in perioada 03.07.2010-31.12.2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Salarii compensatorii in perioada 03.07.2010-31.12.2010

Buna ziua!
Daca la data de 04.08.2010 , am fost pensionat pe caz de boala , pensie de invaliditate , data la care era Leg.118/2010 , care nu prevedea acordarea de ajutoare si salarii compensatorii , de ce se pune in aplicare cu toate ca Curtea Constitutionala a stabilit ca prevederile art.9 , nu sunt constitutionale , prin Decizia Curtii Constitutionale nr 874/2010 .
Ce sanse sunt de castigarea dreptului de primire a acestora?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: liviu2006 , utilizator 13:24, 25 Ianuarie 2012
Art. 9 din Legea nr. 118/2010 nu a fost declarat neconstitutional. A fost declarat neconstitutional art. 9 din proiectul Legii nr. 118/2010, prevedere care reglementa diminuarea cu 15% a pensiilor si a indemnizatiilor de insotitor.

Acesta este art. 9 din proiectul Legii nr. 118/2010, aspect care rezulta si din Decizia CCR nr. 874/2010:
(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I se diminueaza cu 15%.
(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.

Intrucat prevederea a fost declarata neconstitutionala, nu se regaseste in cuprinsul Legii nr. 118/2010.

Altfel spus: A fost supus controlului de constitutionalitate o prevedere dintr-un proiect al unui act normativ, inainte de promulgarea acestuia, deci inainte de a avea un numar. Acest proiect a devenit Legea nr. 118/2010, dupa ce art. 9 din proiect a fost declarat neconstitutional. Art. 9 din proiectul legii nu este unul si acelasi cu art. 9 din Legea nr. 118/2010 (fireste, nu, din moment de art. 9 din proiectul legii a fost declarat neconstitutional).

Puteti citi o discutie pe aceeasi tema accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc pt raspuns.
Dar daca romania este un stat de drept , de ce noua lege a pensilor da dreptul recalcularii retroactive a unui drept dobandit , iar noua lege a salarizarii nu permite acest lucru , adica nu se mai aplica principiul retroactivitatii !?!
Sincer este vorba de discriminare , nu ne-am pensionat ca am vrut , ne-au pensionat ca suntem bolnavi si nu mai corespundem din punct de vedere medical.
Pentru noi singura solutie este CEDO .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 9 din legea nr. 118/2010 stroev stroev un articol dintr-o lege declarat neconstitutional poate fi introdus intr-o alta lege avand acelasi continut? Ex. art. 9 din legea 118/2010 declarat ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii StanciuM StanciuM Daca sunt pensionat medical M.Ap.N.din decembrie 2010 mai am vre-o sansa la salarii compensatorii.Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Ajutoare salariale la iesirea la pensie mitrix mitrix In luna sepetembrie 2010 am fost declarat ,,inapt serviciul politie, inavaliditate gr II,, de catre Comisia Medico -Militara, si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)