imi poate explica si mie cineva urmatoarea speta:
- in data de 08.12.2010 Judecatoria da solutia de admitere a cererii Registrului Comertului de dizolvare a societatii dar societatea inca functioneaza a incheiat contract cu societatea mea in anul 2011
cum functioneaza aceasta dizolvare???????X-(
Este un lucru foarte rau. Dvs. ca parte contractanta aveti obligatia sa verificati cu cine desfasurati activitate economica, relatii comerciale, mai ales ca aceasta verificare se poate face in mod gratuit, online (spre exemplul portalul registrului comertului, ministerului finantelor etc.).
Prin dizolvare societatea comerciala nu se desfiinteaza, ea isi continua existenta juridica, insa numai pentru operatiunea de lichidare a patrimoniului sau. De asemenea, conform art. 248 Cod civil prin efectul dizolvarii persoana juridica intra in lichidare in vederea valorificarii activului si a platii pasivului. Societatea in dizolvare isi pastreaza capacitatea civila doar pentru efectuarea operatiunilor necesare lichidarii pana la finalizarea acesteia si nu pentru a realiza profit sau de a beneficia de alte servicii cu exceptia celor legate de lichidare.
Din punctul meu de vedere contractul dvs. cu societatea in dizolvare, daca nu a fost incheiat pentru operatiuni de lichidare, este nul de drept.
1. Instanta competenta care s-a pronuntat pentru dizolvarea societatii este tribunalul si nu judecatoria
2. Tehnic vorbind, despre inregistrarea in registrul comertului prin care s-a dispus dizolvarea societatii, aceasta se face in doi timpi: - in prima etapa se mentioneaza sentinta de dizolvare a societatii fara a se aduce atingere starii societatii; in etapa a doua, dupa ramanerea irevocabila a sentintei se modifica starea societatii din ,, in functiune" in ,, dizolvare".
Daca ati incheiat acel contract in perioada dintre emiterea sentintei si ramanerea irevocabila a acesteia contractul este valabil incheiat. Daca s-a incheiat dupa ramanerea irevocabila a sentintei poate sa aiba o problema. Dizolvarea reprezinta acea stare a societatii indreptata spre lichidare-radiere, perioada de timp in care organele statutare ale societatii pot depune diligentele necesare in vederea salvarii societatii( recurs la Curtea de apel) sau numirea unui lichidator.