avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sa poti incredinta copilul unuia dintre parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sa poti incredinta copilul unuia dintre parinti

cum pot face,k un copil sa nu mai depinda de unul dintre parinti(cu acordul parintelui),si sa raspunda unl singur de el.adica :sa nu mai am nevoie de procura daca vreau sa ies din tara?
Sau daca se poate sterge din certificatul de nastere numele tatalui(acesta fiind de acord,si sa se traga linie,in dreptul tata).
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 17:39, 24 Ianuarie 2012
Stimata doamna Gi_Jane2, pai mai este incredintare dupa 1 octombrie?
Mi-ati sters intrebarea de la alt topic, in care ma interesa acelasi lucru-daca prin hotarare judecatoreasca definitiva, care spune ca "se stabileste domiciliul la mama si autoritatea parinteasca se exercita de mama" se poate obtine pasaport si iesire din tara;
Am primit doar o parere a unei doamne avocat, dar as fi vrut sa stiu daca, cu o asemenea hotarare, s-au eliberat DEJA pasapoarte pentru minori.
Deci?
Ok, ca " autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de mama" ( exprimarea corecta asta este, eu vb de idee si mi s-a parut mai scurt de scris.)
In privinta intrebarii, a fost aceeasi adresata si in dreptul familiei si in pasapoarte. Daca doamna avocat v-a raspuns ca puteti iesi din tara in baza hotararii, e firesc ca tot cu hotararea aia mergeti si la serviciul pasapoarte, daca aveati neclaritati, continuati acel subiect
Puteti intreba la pasapoarte cum ati intrebat acum..daca s-au eliberat deja pasapoarte in baza unei astfel de hotarari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Multumesc

gi_jane2 a scris:
Nu, pt ca astea sunt speciale si trebuie trecuta destinatia si perioada ( si seria documentelor de calatorie)

Pffuuu... Vorba unui utilizator: oamenii vor sa se inteleaga dar ”vine” legea si le spune ca trebuie sa se certe...

Cred ca ar trebui gasita - si acceptata - o ”metoda” prin care parintii care se inteleg asupra parasirii tarii cu minorul sa nu mai fie nevoiti sa se ”sacaie” reciproc si sa ”se puna pe drumuri” si la cheltuieli pentru a da procuri de fiecare data, pentru orice...

Ar fi posibila o hotarare judecatoreasca data in acest sens: parintele la care copilul isi are domiciliul il poate scoate din tara oricand doreste si pentru cat timp doreste, fara acordul expres al celuilalt parinte? De ce ar fi necesare probe daca parintii doresc acelasi lucru? Ce treaba are legea cu ce doresc parintii... pana la urma? De ce sa fie necesare probe cand doi parinti VOR ca exercitarea autoritatii parintesti sa... apartina unui singur parinte.

Sigur: intrebarile sunt, practic, retorice... :) In orice caz, trebuie sa le adresez... legiuitorului :strong:
"Ar fi posibila o hotarare judecatoreasca data in acest sens: parintele la care copilul isi are domiciliul il poate scoate din tara oricand doreste si pentru cat timp doreste, fara acordul expres al celuilalt parinte?"

Doar daca instanta va decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de un parinte, atunci nu mai alergi dupa celalalt sa-si dea acordul, dar daca autoritatea va fi exercitata de ambii caz in care ai nevoie de acord pt a iesi din tara iar celalalat nu isi da acordul ca asa vrea el, instanta va suplini acest acord. Cred ca va fi insa f greu sa apelezi la instanta de cate ori nu te pui de acord cu celalalt parinte si cred ca se poate lua o decizie pe termen mai lung.

"De ce ar fi necesare probe daca parintii doresc acelasi lucru? Ce treaba are legea cu ce doresc parintii... pana la urma? De ce sa fie necesare probe cand doi parinti VOR ca exercitarea autoritatii parintesti sa... apartina unui singur parinte."

Aici cred ca e mai simplu.. cel pe care nu-l intereseaza sau nu se poate ocupa sau e prea departe etc etc, poate recunoaste acest aspect si se va decide ca autoritatea sa fi exercitata de celalalt.. sau, avem si cazul in care chiar daca nu-l intereseaza copilul, il intereseaza sa-l sece la ficati pe celalalt si cere si cere.. iar in acest caz avem nevoie sa dovedim.. ca e potrivit ca celalalt sa aiba cel mult drept la vizita.

Vom avea de acum incolo ceva cazul aici expuse si ne vom da seama cam cum se intampla si cum se rezolva problemele astea.
:bow:

david32 a scris:

cum pot face,k un copil sa nu mai depinda de unul dintre parinti(cu acordul parintelui),si sa raspunda unl singur de el.adica :sa nu mai am nevoie de procura daca vreau sa ies din tara?

Din intrebarea dvs. trag concluzia ca celalalt parinte este /ar fi de acord ca dvs. sa iesiti din tara cu minorul, iar problema pe care o puneti este a modalitatii de a nu mai solicita o declaratie de acord a tatalui ori de cate ori aveti nevoie.
Opinia mea este ca puteti formula o actiune pe calea careia sa obtineti ca locuinta minorului sa fie stabilita la dvs. si totodata ca exercitarea autoritatii parintesti sa va apartina numai dvs.
Avand in vedere disp. art.506 c.civ.parintii se pot invoi cu privire la exercitarea autoritatii parintesti,daca este respectat interesul superior al minorului si prin urmare /paratulului , data fiind pozitia tatalui, nu-i ramane acestuia decat sa fie de acord cu actiunea promovata.
Obtinand o astfel de hotarare definitiva si irevocabila nu veti mai avea nevoie de acea declaratie notariala a tatalui la iesirea din tara.
Pe de alta parte, va redau ma jos o sent. civ.a Judecatoriei Ploiesti, prin care instanta a stabilit chiar si provizoriu , pe calea unei ordonante presedintiale, ca mama sa exercite singura drepturile parintesti pe o anumita perioada prevazuta in hotarare, in privinta efectuării tuturor demersurilor necesare în vederea eliberării unui paşaport pe numele minorului si călătoriei în străinătate a reclamantei împreună cu minorul in perioada respectiva, inclusiv intrării şi ieşirii din România.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Iesire cu minor din tara alejandra alejandra probabil ca este un subiect destul de dezbatut dar ce se poate face cand un parinte se impotriveste ca celalalt parinte sa iasa cu un minor din tara,in ... (vezi toată discuția)
Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul ... Morisca10 Morisca10 buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul unui divort dintre soti cu o decizie definitiva si irevocabila ptr mama dar sotii au copii ... (vezi toată discuția)