avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legal, ce drepturi am?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legal, ce drepturi am?

Va rog din uflet sa ma ajutati cu un raspuns la o problema care imi distruge sanatatea.Sotul meu, care sufera de o boala psihica "episod hipomaniacal cu elemente interpretative pe fond involutiv", a avut doua internari la psihiatrie, in 2004 si 2008. In luna august 2008, dupa externare si-a vizat permisul de sofer, cu tot cu fisa medicala, platind la o policlinica din Galati, in conditiile in care doctorii nu il considera apt pentru conducerea masinii.Datorita faptului ca i-a fost vizat permisul, i-a venit ideea de a-si cumpara masina. Neavand mari sanse de obtinere a unui credit la banci, deoarece a implinit 65 de ani, a inceput sa caute camatari pentru a imprumuta bani cu girarea casei.Poarta mereu toate actele cu el, de teama de a nu i le lua. Mentionez ca actul casei e pe numele lui, si e o casa cumparata de el, inainte de casatorie, chiar daca atunci era o casa veche. Dar va intreb, dupa 37 ani de casatorie, eu ce drepturi am?! E mai bine sa divortez, ce pot face, nu mai pot...dintotdeauna a fost violent verbal, uneori si fizic; acum are mania adunatului de la gunoi, face parte din boala care o are, se numeste colectionarism. Suport zi de zi toate acestea, casa plina cu gunoaie de orice fel, faptul ca tipa, dar gandul ca pot pierde casa m-a terminat. Daca e nevoie, revin si cu alte precizari, dar va rog din suflet sa ma ajutati. Mentionez si faptul ca refuza sa urmeze vreun tratament.
Cel mai recent răspuns: eri_ka11 , utilizator 09:09, 28 Octombrie 2008
Daca bunul e proprietatea lui personala indiferent ca divortati sau nu tot va pierde si el si dvs casa.
Bunul este al lui nu este bun comun din ce ziceti.
Daca divortati poate ca ati fi mai impacata.Eu nu pot sa stiu.
In privinta casei nu aveti, legal, niciun drept, deoarece este bunul sotului dvs. In privinta actelor, in schimb, puteti face multe, daca sotul nu doarme cu ele sub perna ori saltea.
Daca sotul meu ar proceda la fel, as sesiza conducerea policlinicii din Galati, si nu numai!
Poate ca ar trebui sa vanda casa si sa se cumpere alta pe numele copilului dvs cu retinerea dreptului de uzufruct viager in favoarea lui si a dvs.In aceasta ipoteza camatarii nu vor mai putea sa va faca probleme sub aspectul locuintei.
In acest caz, nu divortul ar fi solutia.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc pentru rabdarea de a citi randurile mele; si chiar daca raspunsurile pe care le-am primit nu sunt incurajatoare, in sensul ca in mod legal nu am drepturi, sau am dreptul de a ramane in strada dupa 37 ani de casatorie...indraznesc sa pun o alta intrebare, poate sunt si persoane ce au cunostinte medicale...legat de boala lui, de aceste internari, nu se poate face nimic care sa-l impiedice sa-si faca si sa ne faca rau, prin pierderea casei? chiar nu exista nici un element de care sa ma pot "agata", sau trebuie sa acept resemnata ceea ce se va intampla?
Divortand, dupa 37 de ani de gospodarit impreuna puteti obtine ceva, pt ca ati contribuit la intretinerea casei etc, dar obtineti prea putin...

Cred ca doriti sa cititi ca aveti o solutie legala de a pune sotul sub interdictie. Nu cred, insa, ca diagnosticul dumnealui se preteaza la solutia „punerii sub interdictie”. Discutati cu medicul care l-a tratat – va poate spune clar daca merita sa initiati procedura sau... nu.
Boala dumnealui se poate „trage” dintr-o stare depresiva de lunga durata, consum abuziv al anumitor substante sau din unele disfunctii organice – chiar si prin ereditate – dar nu va putea conduce la punerea sub interdictie (are numai 2 internari in patru ani...). Episodul hipomaniacal nu este atat de sever incat sa cauzeze o deteriorare semnificativa in functionarea sociala sau profesionala. In general, nu este necesara internarea – aceasta e opinia medicilor...
Cererea de punere a interdictiei se introduce la judecatorie, instanta urmand sa se pronunte asupra acesteia printr-o hotarare ale carei efecte se produc de la data cand hotararea ramane definitiva.
Pt a declara o persoana incapabila (fara discernamant) e nevoie de multe expertize si documente; se face pe baza constatarilor stiintifice medico-legale constante, intemeiate pe acte medicale oficiale intocmite in succesiunea bolii, analizate si atestate prin Raportul de constatare medico-legala intocmit de Inst de Med Legala, prin Expertiza medico-legala psihiatrica eliberata de aceeasi institutie cat si prin Raportul la o noua expertiza medico-legala a Inst de Med Legala „Mina Minovici” Bucuresti. Trebuie implicata si Autoritatea tutelara... Cand – si daca – va ramane definitiva hot de punere sub interdictie va fi anuntat Min Sanatatii, pentru ca acesta sa instituie asupra celui interzis o supraveghere medicala permanenta.
In timpul procesului se va numi, de Aut tutelara, un curator – pana la ramanerea definitiva a hot judec...
Punerea sub interdictie e mijlocul de ocrotire judiciara a persoanelor lipsite de discernamant aflate in imposibilitatea de a se ingriji de interesele lor sau de a-si exercita drepturile civile.
Procedura de a-l declara incapabil (fara discernamant), in instanta, e o procedura greoaie, pe termen lung, scumpa si extrem de... neplacuta.
Capacitatea de a incheia acte juridice civile este o stare de drept, discernamantul fiind o stare de fapt. Interzis judiciar = pers pusa sub interdictie judecatoreasca, distingandu-se prin aceea ca este lipsit de exercitiul tuturor drepturilor civile, urmand a fi reprezentat de un tutore, cu incepere de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de punere sub interdictie. :(

Alte discuții în legătură

Internarea nevoluntara a unui alcoolic diana_mm27 diana_mm27 Buna ziua! Ma intereseaza care sunt conditiile unei internari nevoluntare a unui alcoolic, respectiv tata, intrucat acesta nu este deacord sa mearga benevol la ... (vezi toată discuția)
Sindrom bipolar ariciulbland ariciulbland cel care sufera de asa ceva raspunde penal in fata legii? (vezi toată discuția)
Probleme psihice geta36 geta36 Ce poate sa faca, din punct de vedere legal, un sot/sotie daca observa probleme psihice evidente la sotul/sotia sa si acesta din urma refuza un consult ... (vezi toată discuția)