avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amendat contraventional dupa o lege,plata amenzii dupa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amendat contraventional dupa o lege,plata amenzii dupa alta?

Am fost surprins de radar in luna Iulie iar procesul verbal mi-a venit in luna octombrie.Totul bine si frumos dar am o nelamurire.La data savarsirii faptei cuantumul amenzii prevazuta de lege pt depasirea vitezei legale avea o valoare iar in data primirii procesului verbal de instiintare a sumei primit de la politie,cuantumul pt amenda este altul...Mentionez ca incepand cu 01 Oct.ac. s-au modificat prin lege sumele de amenzi.
Intrebare: nu era normal ca daca fapta a fost savarsita in luna iulie ac. si amenda sa fie in concordanta cu data contraventiei? Are aceasta lege care stabileste valoarea sumelor de amenzi efect retroactiv? De ce politia ma obliga sa platesc amenda cu suma majorata de la 01 Oct?
Pot contesta in instanta procesul verbal de amenda?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: crisxx , utilizator 07:55, 27 Octombrie 2008
Pentru a putea sa va dau un raspuns mai exact ar trebuie de vazut ceea ce scrie in acel proces verbal de constatare a contravientiei.
Incerc sa va ajut cu unele art din OG 2/2001privind regimul juridic al contraventiilor:

Art. 25. - (1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia.

Art. 26. - (1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.*
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Art. 31. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.
Art. 32. - (1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.*
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.

Sper sa va ajute ceea ce v-am trimis.
Oricum, dumneavoastra puteti face plangere impotriva procesului verbal in tremen de 15 zile de la primire sau comunicare.

fapta s-a produs pe 17 Iun ac.Procesul verbal de contraventie s-a incheiat pe 09 Oct ac.(fapta s-a produs in alta localitate decat cea de domiciliu,in alt judet) Pe mine ma intereseaza sa stiu daca este normal si legal sa fiu pus la plata acum dupa cateva luni pentru o fapta care s-a produs in luna iunie cand la acea data existau alte cuantumuri de plata a contraventiei iar azi sunt alte sume de amenzi...E legal sa se intample asta? Pot plati pt o fapta care la data comiterii ei amenda costa 1 leu iar azi cand mi se solicita s-o platesc, amenda costa 2 lei? Asta e intrebarea mea.
Va multumesc si astept un raspuns.
Nu au trecut cele 15 zile in care puteti sa contestati procesul verbal?
Daca in procesul verbal scrie ca contraventia s-a savarsit la data din iunie 2008, dupa parerea mea, amenda trebuie aplicata in cuantumul de la respectiva data.
Va sfatuesc sa contestati daca mai sunteti in termen.
inca nu au trecut cele 15 zile.va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contraventie cnadr marcelpatrascioiu marcelpatrascioiu In data de 13 oct 2016 am primit prin posta un Proces verbal de constatare a contranentiei , respectiv circulatia fara Ronigneta valabila. PV se refera la o ... (vezi toată discuția)
Amenda cristitotora cristitotora Am primit o amenda administrativa . Unde pot depuna plangere : la judecatorie sau la sectia de politie care a emis procesul verbal (vezi toată discuția)
Daca pierd un proces mai pot sa platesc jumatate din amenda sau nu? marshall_balance marshall_balance Am luat amenda 500 RON (sau 250 in 48 ore) pt aruncarea unei tigari pe jos, am facut contestatie. Azi am fost la tribunal sa ma uit in condica de ieri (cand ... (vezi toată discuția)