avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... amenda
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

amenda

Am primit o amenda administrativa . Unde pot depuna plangere : la judecatorie sau la sectia de politie care a emis procesul verbal
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:57, 2 August 2012

Cu privire la caile de atac , Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor precizeaza:

"Art. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.

Art. 32
(1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii. "
Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006, se admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, sunt neconstitutionale.
Avand in vedere Decizia Curtii Contititionale, plangerea impotriva proceselor verbale de constatare si aplicare a amenzilor contraventionale se depun la judecatorie.

Doarece vorbiti de un proces verbal intocmit de politie probabil ca e vorba de o amenda contraventionala si nu de una administrativa

Puteti depune plangerea atat la politie cat si la instanta competenta sa judece contestatie, adica, in conformitate cu dreptul comun (OG 2/2001) judecatoria de la locul savarsirii faptei.
Competenta teritoriala poate insa sa difere si in functie de legea speciala in temeiul careia s-a constatat contraventia (poate fi, de ex. si judecatoria de la locul unde sa constatat contraventie si nnu cea de la locul savarsirii acesteia).
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contraventie cnadr marcelpatrascioiu marcelpatrascioiu In data de 13 oct 2016 am primit prin posta un Proces verbal de constatare a contranentiei , respectiv circulatia fara Ronigneta valabila. PV se refera la o ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare ilegala primita de la politia comunitara andreygexge andreygexge Salutare la toata lumea am si eu o problema am parcat in loc nepermis in parcul Herastrau (la intrarea de la fostul montagne ruse) nu eram singurul si nu eram ... (vezi toată discuția)
Din nou pvcc rovinieta dd_pal dd_pal Intrebari legate de rovinieta: este valabila semnatura electronica generata la 4 luni dupa constatarea contraventiei? (vezi toată discuția)