Cu privire la caile de atac , Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor precizeaza:
"Art. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.
Art. 32
(1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii. "
Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 953/2006, se admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, sunt neconstitutionale.
Avand in vedere Decizia Curtii Contititionale, plangerea impotriva proceselor verbale de constatare si aplicare a amenzilor contraventionale se depun la judecatorie.
Doarece vorbiti de un proces verbal intocmit de politie probabil ca e vorba de o amenda contraventionala si nu de una administrativa
Puteti depune plangerea atat la politie cat si la instanta competenta sa judece contestatie, adica, in conformitate cu dreptul comun (OG 2/2001) judecatoria de la locul savarsirii faptei.
Competenta teritoriala poate insa sa difere si in functie de legea speciala in temeiul careia s-a constatat contraventia (poate fi, de ex. si judecatoria de la locul unde sa constatat contraventie si nnu cea de la locul savarsirii acesteia).