avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Opereaza prescriptia in cazul sumelor platite cu titlu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Opereaza prescriptia in cazul sumelor platite cu titlu de CAS si CASS?

Buna seara,

Tatal meu este administratorul unui SRL, avand la un moment dat incheiata conventie civila pentru a-si putea plati asigurarile sociale. Incercand sa-si ridice cartea de munca de la Casa de pensii, i s-a comunicat ca pentru perioada iunie 2005 - septembrie 2006 nu are platite asigurarile sociale (pensie si sanatate).

Din ce am inteles, in acea perioada asigurarile sociale se plateau intr-un singur cont la trezorerie, urmand ca de acolo sa fie virati catre conturi separate pentru pensie si sanatate, lucru care nu s-a intamplat.

In acest moment, i s-a comunicat de la administratia financiara ca acesti bani care au ramas in contul trezoreriei nu mai pot fi recuperati, pentru ca s-au prescris. In acelasi timp, pentru perioada sus-mentionata tatal meu trebuie sa achite inca o data asigurarile sociale pentru a-si asigura continuitatea.

As dori un sfat in legatura cu ce putem face pentru a recupera acesti bani, in sensul virarii lor in conturile pentru sanatate si pensie, ori returnarea lor titularului. Este adevarat ca acesti bani s-au prescris?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:50, 22 Ianuarie 2012
Este putin bizar faptul ca trezoreria nu a virat acesti banii casei de asigurari.Daca va aveti documentele de plata este problema intre cele doua institutii.In fond banii au intrat tot la bugetul statului.
Daca a facut plata o data nu mai poate fi obligat sa plateasca si a doua oara.
Daca a platit insa intr-un cont gresit strict legal vorbind daca a operat termenul de prescriptie...a pierdut banii...
Multumesc pentru raspunsuri. Contabila care a intocmit ordinele de plata ne-a comunicat ca plata s-a facut conform reglementarilor legale din acea perioada.

Un amanunt important: banii pentru contributii s-au varsat in acelasi cont al trezoreriei pana in toamna anului trecut, cand tatal meu a solicitat returnarea cartii de munca. Afland la acel moment ca nu s-au transferat catre pensii si sanatate, a intocmit o cerere in urma careia s-au transferat banii numai incepand cu septembrie 2006. Cei pentru perioada anterioara nu au fost transferati pe motiv de prescriere.

Va rog sa ma sfatuiti ce putem face efectiv pentru a solicita si a avea aprobat si transferul acestor bani in conturile aferente. Pe ce reglementari legale ne putem justifica cererea?

Va multumesc!

Daca statul avea o obligatie si nu a respectat-o plata a fost valabil facuta.
Daca nu va recunoaste acest drept se poate prin justitie.
Ar trebui sa se inteleaga exact toate aspectele de drept si de fapt.
Nu inteleg toate detaliile cazului dvs.
Ar trebui discutat direct si verbal cu ei pentru a se intelege clar.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani blocati de banca din 2004 si nevirati mihaichg mihaichg In septembrie 2004, pe baza unui titlu executoriu de la ANAF, banca mi-a mutat 2300 lei intr-un alt cont, cu mentiunea ca acesti bani sunt blocati pentru plata ... (vezi toată discuția)
Datorie prescrisa intre asociatii de proprietari mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Ne-am separat de Asociatia de Locatari din care faceam parte in Oct 2017. In Iul 2018 am reusit sa finalizam bransamentul separat cu APA ... (vezi toată discuția)
Somatie LifeRider LifeRider Buna seara, Imi puteti spune, va rog, care este contul trezoreriei in care ar fi trebuit sa virez impozitul pe profit pentru un ONG, neplatitor TVA, cu ... (vezi toată discuția)