avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... DATORIE PRESCRISA INTRE ASOCIATII DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

DATORIE PRESCRISA INTRE ASOCIATII DE PROPRIETARI

Buna ziua,

Ne-am separat de Asociatia de Locatari din care faceam parte in Oct 2017.
In Iul 2018 am reusit sa finalizam bransamentul separat cu APA NOVA.
In Septembrie 2018 ne-am intanit cu fosta conducere a ASOCIATIEI DE LOCATARI din care faceam parte – asociatie care intre timp a devenit ASOCIATIA DE PROPRIETARI ca sa preluam tot patrimoniul.
La momentul Sept 2017 conducerea fostei asociatii ne-a returnat fondul de rulment aferent tronsonului nostru ( scara care s-a separat) insa fondul de reparatii sau imbunatarire confort si alte fonduri nu ne-au fost returnate deoarece a cerut sa ne separam complet.
Acum am ajuns in situatia in care avem contoare separate la toate utilitatile insa fosta conducere a examinat doar perioada septembrie 2014 – sept 2017 ( pe motiv ca RESTUL ANILOR S-AU PRESCRIS ) si ne-au scos datori.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect. Sunt prescrise aceste datorii? Putem merge cu anii de verificat mai jos ?

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
mirelahanganu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:48, 26 Octombrie 2018
Exista termene clare de prescriere drept de executare debite,
Este important de verificat daca la incheierea documentelor initiale de separare in asociatii diferite partile au convenit repartizarea fondurilor
Daca de la bun inceput partile au convenit repartizarea intregii mase financiare,-temeinic si legal este ca fondurile se fie restituite
Atat timp cat facturile la utilitati au fost achitate cum este justificata datoria uneia dintre asociatii ?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
ynocentta, utilizator
Cand ne-a returnat fondul de rulment a spus ca ne va da si celelalte fonduri ( reparatii de exemplu ) , nu am incheiat nicio hartie. ceea ce as vrea eu sa stiu daca s-au prescris acele datorii. Stiu ca sunt datorii care se prescriu in 5 ani , altele niciodata dar nu stiu acestea... sa vad daca are rost sa mergem mai departe cu controlul fiscal.
Aceste "separari" se fac cu documentele pe masa. Se tine cont de ultima lista de plata intocmita in regim normal, adica, la gramada, dupa care, cei care se ocupa de noua asociatie, trebuie sa intocmeasca documente de predare-primire a situatiilor de activ si pasiv.
Daca acest lucru nu s-a facut la vremea respectiva, acest lucru se poate face oricand. Trebuie sa apelati la cineva care stie cum se procedeaza in astfel de cazuri. Cum adica, sumele s-au prescris? Ia sa le faca cineva si celor de la care ati plecat o situatie a soldurilor de activ si de pasiv, la aceeasi data de cand ati "rupt pisica". banii se gasesc in contul asociatiei "mama" si poate ca s-au devalorizat un pic, dar de prescris, cum naiba sa se prescrie?
Sa vi-ii inapoieze asa devalorizati si prescrisi cum se afla in contul lor, adica sa faceti un transfer bancar intre cele doua asociatii , sa vedeti ce prescrisi sunt acei bani !!!

Asa se intampla cad se lucreaza pe vorbe!
Succes!
Va multumesc!. La acel moment nu am avut cu cine sta la discutii. Au spus clar: dupa ce va separati cu apa, atunci tragem linie!" Am facut bransamentul si....ne-am intalnit din nou. Dar a spus ca nu analizam decat 3 ani pentru ca restul sunt prescrisi. Avem vreo sansa oara daca ne judecam ?
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
mirelahanganu, utilizator
Eu zic ca nu trebuie sa ajungeti la judecatorie. Sunteti vecini si intre dvs. trebuie sa va intelegeti a niste oameni de treaba.
Cum as proceda eu:
- as convoca comitetele executive ale celor doua asociatii si le-asi propune o discutie serioasa; ce inseamna ca sumele s-au prescris? faceti-va calculele si transferati (asa cum am mai scris) suma din contul asociatiei "mama" in contul asociatiei dvs. Nu va luati dupa parerile unora "superinteligenti". Dar daca ar fi fost invers - adica dvs. trebuia sa le virati niste bani, unde ar fi dus discutiile?
Este loc de intelegere, va spun eu!
Dar daca NU si NU, atunici va trebui facuta o expertiza de catre un expert autorizat si abia dupa efectuarea expertizei puteti merge in judecatorie. Sigur, se poate merge si direct in judecatorie, insa acolo discutiile ar decurge to asa - expertiza extrajudiciara si in baza acesteea, judecatorul poate da o solutie.
Aveti timp si bani pentru toate astea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! avem in comunitate o asociatie de proprietari care ... crezzulina crezzulina Buna ziua! Avem in comunitate o asociatie de proprietari care are datorii ; de trei zile ni s-a oprit apa rece potabila de catre firma furnizoare tuturor ... (vezi toată discuția)
Pe ce poate cheltui o asociație de proprietari banii obținuți din închirierea unor spații ? florinm58 florinm58 Suntem o asociatie de proprietari formata din 3 blocuri care au in total 158 de apartamente si avem niste spatii comune care sunt inchiriate ,in 2017 unul din ... (vezi toată discuția)
Fond special asociatie proprietari andalex24 andalex24 Buna ziua, asociatia de proprietari a hotarat crearea a doua fonduri speciale RADET respectiv Apa Nova, prin care lunar fiecare locatar este obligat sa ... (vezi toată discuția)