In iulie am inceput sa fac voluntariat la o firma de contabilitate pt a invata si a avea o sansa de a fi economist. Dupa 4 luni am fost anagajata la aceeasi firma cu 3 ore pe contract. Am fost platita jum. de norma cu toate ca s-a pretins sa fiu prezenta de la 8:00 pana la 17:00 (de obicei se statea peste program o ora sau mai mult), ceea ce s-a intamplat.
Nu am avut ocazia sa invat contabilitate pt ca mi-au dat numai sarcini de secretariat, fosta secretara fiind concediata.
Intrebarile mele ar fi:
- daca acest contract este determinat pe 6 luni, dar eu mi-am depus demisia cu preaviz, este posibil sa fie vreo problema?
- contractul este cu 3 ore/zi, deci 60 de ore/20 de zile(preavizul). Ei imi vor da sarcini pt mult mai multe ore/zi. Pot sa scad orele suplimentare din acele 60 si sa-mi ramana mai putine zile de preaviz?
- daca nu mai pot indura umilintele si ce-ar mai fi de indurat, voi fi tentata sa plec fara a-mi respecta preavizul. Ma poate da in judecata pt asta? (Intreb pt ca sefa mea da pe toata lumea in judecata, deci ar fi un nimic pt ea.)
1. Nu este.
2. Nu puteti. Programul zilnic de munca este de 3 ore (si nu aveti dreptul sa efectuati ore suplimentare).
3. Nu va poate da in judecata pentru asta. Va demara cercetarea disciplinara si va inceta contractul pentru absente nemotivate in timpul preavizului.
Conform prevederilor Codului muncii (art. 81 alin. 8) puteti demisiona fara preaviz in conditiile in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile sale convenite in contractul individual de munca, in cazul dvs. programul orar. Cel mai bine pentru dvs. aratati in cuprinsul demisiei ce obligatii nu si-a indeplinit angajatorul (unul ar fi nerespectarea programului de lucru, poate mai aveti si altele, cititi cu atentie obligatiile angajatorului din contractul dvs. de munca) si indicati-i ca baza legala art. 81 alin. 8.
Atentie!
In perioada in care ati desfasurat activitate voluntara pentru firma de contabilitate, ati lucrat la negru (daca ati primit vreo remuneratie), activitatea de voluntariat se desfasoara in cu totul alte conditii decat cele descrise de dvs (vezi legea 195/2001).
Adresati-va ITM-ului pentru ca oricum in toata perioada cim ati desfasurat ore suplimentare, ori in cazul CIM cu timp partial, orele suplimentare sunt interzise.