Depinde despre ce preaviz este vorba, demisie sau concediere. Si intr-un caz si in celalalt durata preavizului va fi cea din CIM, fara a depasi limitele impuse de Codul muncii. In perioada de preaviz salariatul are toate drepturile si obligatiile prevazute in CIM, CCM, sau Regulamentul intern, deci si cel de a lucra programul normal.
Este vorba demisie din cauza ca nu respecta orele de program in contract scrie 8 ore de munca cu pauza de masa de 30 min iar pe mine ma tine 14 ore la munca si fara drept de pauza de masa si sa stau 14 ore nemancat nu e usor si sa trag sa aranjez si marfa si casier...in cazul acesta ce pot face pt ca daca comentez ca nu mi convine programul ma da afara si eu nu vreau decat sa se respecte programul ca in 8 ore muncesc dar daca a trecut 8 ore si a venit schimbul sa ma duc acasa ..deci lucrez in cadrul penny market si are foarte multi angajati la care sa termine treaba daca nu a terminat un schimb toata treaba .
1. Puteti sa demisionati cu art.81(8) din Codul muncii:
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
2. Notificarea de demisie nu se aproba, ea este luata la cunostinta de angajator ncare se conformeaza prevederilor legale si va inceteaza contractul individual de munca (CIM).
3. - Depuneti notificarea de demisie in doua exemplare si pe cel care ramane la dvs. luati numar de inregistrare.
- Daca refuza sa va dea numar de inregistrare o puneti prin posta cu valoare declarata (adica scrieti ce contine scrisoarea, pentru a nu spuine angajatorul ca nu a fost vorba de o notificare de demisie).
4. Model de notificare de demisie:
Catre,
S.C. ________________
Domnule Administrator,
Subsemnatul(a) _____angajat(a) in functia/meseria ______la ___ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 81 (8) din Codul muncii, incepand cu data de ___, deoarece nu-mi sunt respectate drepturile prevazute in contractul individual de munca cu privire la programul de lucru de 8 ore pe zi.
Va rog ca in conformitate cu prevederile Codului muncii sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!
Nu este obligat sa efectueze preavizul daca angajatorul renunta la efectuarea acestuia sau nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca .. .. Astfel daca una din obligatiile prevazute la art.40 alin.2 C.mun. este incalcata de catre angajator , atunci salariatul este indreptatit sa-si depuna demisia fara preaviz (art.81 alin.8 C.mun.).