avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... drept la root
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

drept la root

"root" este numele de utilizator sau contul care are acces la toate comenzile si fisierele dintr-un sistem de operare de tip Unix.
Unele dispozitive hardware care sunt vandute cu un sistem de operare de tip Unix, sunt vandute deasemenea cu acces limitat la sistemul de operare, insa acest lucru nu este moral, si prin urmare in SUA este legal din 2010.

Care este echivalentul legal care permite accesul total de utilizare la lucrul cumparat? Teoretic dreptul la propietate ar trebui sa fie suficient insa daca in alte parti s-a dat o lege, ar trebui sa existe una si la noi.
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 21:30, 14 Februarie 2012
nu e obligatoriu ca toti sa avem aceleasi legi, este adevarat unele legi cu privire la viata , integritatea omului sunt comune cu mici diferente poate, daca noi nu avem o lege cu privire la ce va intereseaza, nu aveti ce face
masayoshi a scris:

Unele dispozitive hardware care sunt vandute cu un sistem de operare de tip Unix, sunt vandute deasemenea cu acces limitat la sistemul de operare, insa acest lucru nu este moral, si prin urmare in SUA este legal din 2010.


1. Nu uitati ca versiunea de OS instalata pe respectivul dispozitiv este modificata / adaptata de catre producator la propriile nevoi, astfel ca licenta de utilizare pe care o primiti (implicit sau explicit) se refera strict la acea versiune de OS. Fac precizarea asta in caz ca Dvs confundati o aplicatie freeware cu una comerciala.
2. "Nu e moral"? Ce treaba are moralitatea cu... prefectura unei tablete sau a unui telefon mobil?
3. Probabil ati vrut sa scrieti ilegal? Nu neg ca exista o astfel de lege, dar nu sunt la curent cu ea. Share?

Care este echivalentul legal care permite accesul total de utilizare la lucrul cumparat?


Nu este necesara o lege speciala in acest sens. Puteti folosi o aplicatie helper care va da acces la root sau -in anumite cazuri- puteti inlocui sistemul de operare / firmware-ul cu unul modificat. Asta (tot in anumite cazuri) sub rezerva pierderii garantiei.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
cga43, utilizator
Este limpede ca nu intelegeti o licenta "open source". Daca nu exista o lege romaneasca atunci implicit e legal (desi e mai greu cu inversiunea de valori si lipsa de discernamant din Romania sa aplici legea). In SUA este legal din 2010, si au dat o lege pentru claritate:

[ link extern ]
On July 26, 2010, the U.S. Copyright office announced a new exemption making it officially legal[17] to root a device and run unauthorized third-party applications, as well as the ability to unlock any cell phone for use on multiple carriers.

Deasemenea este limpede ca nu intelegeti drepturile omului, de unde deriva constitutiile statelor democrate ale lumii. Producatorii care fac astfel de limitari o fac pe costul dreptului dvs la propietate si alte magarii, cum ar fi limitarea servis-ului oferit pentru diverse interese
Imi pare rau ca nu v-am putut raspunde mai devreme, razbeluri urgente au reclamat prezenta mea pe alte meridiane virtuale.

Cu toata consideratia, va rog sa reflectati mai mult timp inainte de a pune intrebari formulate defectuos; pe de alta parte m-as bucura sincer daca n-ati mai amesteca teme care n-au nici un fel de legatura cu problema expusa (daca exista in adevar o problema). Am retinut din replica Dvs faptul ca esenta raspunsului meu ("nu e nevoie de o lege speciala in acest sens") nu va satisface, desi cu doar cativa centimetri mai jos adaugati pompos: "daca nu exista o lege romaneasca atunci implicit e legal". Pentru ce sa existe o lege romaneasca, mai exact? Va explic - cu titlu gratuit - sau "freeware" (daca tot e permis sa abuzam de terminologia asta).

Ce va scapa - din motive lesne de inteles pentru mine - este faptul ca in US o astfel de permisiune este doar un amendament la DMCA. Amendament care vine sa afirme explicit ca din suita de interdictii formulate explicit in DMCA, una nu mai este aplicabila. O astfel de concluzie era inevitabila, intrucat la data hotararii, peste un milion de utilizatori iOS efectuasera deja jailbreak pe dispozitivele personale. In alta ordine de idei, m-as bucura sa vorbiti despre drepturile omului in contextul DMCA.

In treacat: va rog sa remarcati ca sursele iOS sunt protejate, nu deschise. Iar daca ne referim la Android, lucrurile sunt doar in aparenta mai simple, pentru ca desi Google publica regulat sursele Android, exista anumite portiuni de cod pentru care alti jucatori din piata l-au actionat in judecata si nu degeaba => [ link extern ] .

Bottom line: daca v-ati lamurit (singur) ca nu e ilegal sa obtineti root pe dispozitivul personal, mai ramane sa va autoconvingeti si de faptul ca producatorul unui anumit dispozitiv este obligat sa va acorde garantia, chiar daca Dvs prin eforturi personale puteti aduce, eventual, dispozitivul la starea de rasnita de cafea defecta. Eu n-as miza pe asa ceva, dar daca o astfel de concluzie serveste mai bine convingerilor Dvs in ce priveste "drepturile omului" (nu erau cumva drepturile consumatorului), de ce nu?
Si in SUA, si in Romania ai dreptul sa suprascrii sistemul de operare, sa obtii root, sa reformatezi samd. Dar nu exista obligatia de a va pune vanzatorul la dispozitie un sistem astfel configurat si o asemenea folosire va poate nega dreptul de garantie. Luati ca exemplu iPhone: puteti face jailbreaking (puteti instala orice aplicatii doriti), dar puteti pierde garantia (desi n-am auzit nici de un asemenea caz).

Alte discuții în legătură

Este legala o astfel de aplicatie android? ionutmihai05 ionutmihai05 Buna seara. Am o intrebare la care sper ca ii voi gasi raspunsul cu ajutorul dumneavoastra. Eu sunt dezvoltator de aplicatii Android (incepator, ce-i drept) ... (vezi toată discuția)
Santaj informatic/date furate/imi cere bani DoruD DoruD Buna ziua Am primit un mail (in folderul Spam) de la un individ care sustine ca a instalat un malware pe un site pentru adulti , ca eu am accesat situl si el ... (vezi toată discuția)
Control licentiere soft apateanu apateanu Situatie ipotetica: La un control la punctul de lucru sunt prezente mai multe dispozitive (fixe sau/si mobile) care ruleaza diferite softuri (open ... (vezi toată discuția)