avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Va rog ajutati-ma cu informatii practice privind pensia alimentara. Am un copil cu un barbat cu care nu am fost casatorita, iar perioada pentru care am locuit impreuna este de aproximativ un an si jumatate; copilul a fost recunoscut si de catre tata.
M-ar interesa urmatoarele:
1. In baza la ce anume pot solicita pentru copil o pensie alimentare mai mare de 25% din venitul net al tatalui? Tatal locuieste impreuna cu parintii lui si are un descoperit de cont neutilizat in prezent a carui limita este de patru ori mai mare decat venitul lui.
2. Pot solicita retroactiv tatalui sa contribuie la costurile de purtare pana la termen a sarcinii (internari, controale, analize si ecografii, teste pentru copil, vitamine, cost al operatiei) avand in vedere ca nu a contribuit la acestea?
3. As putea solicita daune morale sau alocatie de intretinere pentru mine in baza urmatoarelor:
-pentru tatal copilului m-am mutat la o distanta considerabila de orasul in care locuiam inainte si in care ii aveam aproape pe parinti si pe alte rude care m-ar fi putut ajuta
-platesc acum o chirie si utilitati ca mama singura doar din indemnizatia de crestere copil si din alocatia de 200 de lei a copilului
-pe perioada relatiei veniturile cu care am contribuit eu in relatie au fost de 3 ori mai mari decat ale tatalui copilului, aceasta putand fi demonstrata cu fisa de venituri
4. Cum procedez pentru a solicita pensie alimentara: merg la judecatorie sau la tribunal? Am vreo sansa fara a-mi lua un avocat? etc.
5. Daca tatal ramane fara loc de munca si nu are nici drept la somaj, mai este obligat sa plateasca vreo contributie la cresterea copilului?
6. Ce pot face pentru a impiedica tatal sa obtina custodie comuna, asta presupunand prin absurd ca ar cere-o?

Multumesc.
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Nu puteti solicita.Cuantumul maximal al pensiei de intretinere stabilit de lege pentru un copil aflat in intretinere este de 25 % din venitul net realizat lunar.
2.Nu, pensia de intretinere in favoarea minorului poate fi stabilita doar de la data introducerii actiunii.
3.Nu, tatal nu poate fi obligat la daune morale si nici la intretinerea dvs.
4.Formulati actiune la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati.
Asistenta juridica a unui avocat nu este obligatorie inca recomandabila.
Avocatul poate sa va redacteze actiunea, sa va reprezinte in fata instantei, iar paratul poate fi obligat prin hotarare la plata cheltuielilor de judecata ( onorariu avocat) in temeiul art 274 c.proc.civ.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
5.Da, insa pensia se va raporta la venitul minim pe economie, sens in care este necesara o noua actiune de stabilire pensie in acest sens.
6.Prin probe din care sa rezulte prejudicierea interesului superior al minorului.
As vrea sa va mai intreb urmatoarele:
7. In situatia in care eu deschid proces in orasul in care domiciliez, iar tatal deschide si el proces in orasul in care domiciliaza el, cele doua orase fiind diferite, ce se intampla cu cele doua actiuni?
8. Cum ar trebui sa intentez proces: atat pentru custodie, cat si pentru pensie alimentara? Se pot judeca ambele?


Multumesc.
1. Cele doua actiuni pot fi conexate ..potrivit art.1643 C.proc.civ. (conexarea dosarelor). Legea a recurs la posibilitatea invocării acestei excepţii pentru a exclude posibilitatea pronunţării de hotărâri contradictorii cu ocazia judecării aceleiaşi pricine.

2. Se introduce o singura actiune in instanta care sa aiba mai multe capete de cerere , si anume :
- acordarea pensiei alimentare
- incredintarea minorului spre crestere si educare
Copilul are in prezent numele de familie al tatalui. Pot solicita in aceeasi actiune si schimbarea numelui de familie al copilului?

Multumesc.
Este cam greu sa solicitati asa ceva .. schimbarea numelui copilului nu se poate face decat in anumite conditii ...

Alte discuții în legătură

Bună seara! am o sentință judecătorească prin care s-a stabilit ... Utilizator_cereopinie Utilizator_cereopinie Bună seara! Am o sentință judecătorească prin care s-a stabilit paternitatea băiețelului meu și faptul că vom avea custodie comună eu și tatăl ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara; autoritate parinteasca; schimbare nume copil cristinalexia1983 cristinalexia1983 Buna ziua !!! As dori cateva informatii referitoare la pensia alimentara si nu numai , respectiv eu si tatal copilului ne-am despartit, nefiind legitim ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume familie Michelle155 Michelle155 Nu am fost casatorita civil, din relatie a rezultat un copil care a fost recunoscut de tata, ii poarta numele, dar nu mai are nici o legatura cu noi de cand ... (vezi toată discuția)