avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal sa platesc caldura care trece prin tevile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal sa platesc caldura care trece prin tevile din apartament?

Buna ziua. Ma numesc Nistorel Ctin si sunt din Iasi. As avea o intrebare. Locuiesc intru-n apartament din Iasi la care am la fiecare calorifer repartitoare.Pe linga plata calduri din calorifer ce este inregistrata de repartitoare maI platesc 87 de roni pentru tevile ce trec prin casa.Mentionez ca sursa de caldura este de la CET IASI
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 23:00, 17 Ianuarie 2013
Interventie moderator

@florin-a
Acest forum nu tine loc de cabinet de avocatura si alte servicii specializare, pentru care platiti sume cateodata fabuloase.
Nu pteti avea pretentia sa primiti rezolvarea gratis a problemelor si pe urma sa jigniti si sa atacati ceilalti participanti la discutie.

V-am sters un mesaj care ataca un alt utilizator.
Voi sterge si urmatoarele care au cea mai mica tenta de atac sau off-topic sau insulte.

Nu platiti dupa bunul nostru plac. Nu va cunoastem, nu va suntem administratori sau presedinti, nu va suntem vecini de bloc/ scara. Vi s-a explicat in ce conditii legale si tehnice trebuiesc suportate aceste costuri. Mai departe mergeti unde credeti de cuviinta si rezolvati problema. Aveti posibilitatea sa contestati calculele, sa vi se dea raspunsuri in asociatia Dvs., de la conducerea ei, de la firma care face calculele. Aveti "dreptul" sa nu platiti si sa fiti dat in judecata. Instanta va hotara.
Asta credeti dumneavoastra, ca nu ati platit pana acum si pentru tevi, dar nu e chiar asa.

1. Perioada in care situatia in bloc era cea din constructie (toata lumea avea caloriferele originale si nimeni nu era debransat).
Valoarea totala a facturii venite de la furnizor se impartea tuturor in functie de cota indiviza (acea caldura totala consumata o cuprindea si pe cea din tevile de la subsol, caloriferele de pe casa scarii si tevile verticale din apartamente)
Dupa cum vedeti, in cota ce va revenea de plata era cuprinsa o parte si pentru tevi (doar ca nu se putea evidentia exact cat este suma, dar cu siguranta era consum si pe partile comune ce era platit).

2. O parte dintre proprietari s-au debransat si si-au instalat centrale individuale. Atunci a intervenit problema, cat la suta din valoarea totala a facturii o consideram pentru partile comune, iar restul consum individual.
Nefiind nimic prevazut in legislatie despre acest lucru, fiecare asociatie a considerat un procent arbitrar (in cele mai multe cazuri 10-15%) pe care l-au atribuit partilor comune si s-a impartit tuturor pe cota indiviza, urmand ca restul pana la 100% sa se distribuie numai celor ramasi bransati la sistemul contorizat.
Dupa cum vedeti si in aceasta situatie ati platit ceva pentru tevi.

3. Cei bransati la sistemul centralizat au decis sa-si repartizeze costurile cu ajutorul repartitoarelor pentru a putea face economii si sa apeleze la firme autorizate de catre ANRSC, care sa faca aceasta repartizare.
Pana in anul 2010 aceste firme au pastrat coeficientul pentru partile comune decis de catre asociatie, care era in cele mai multe cazuri mult subdimensionat fata de consumul real in aceste instalatii si ducea la marirea sumei de plata pentru cei ce foloseau mai mult caldura.
In anul 2010, ANRSC a emis ordinul 343 prin care elimina posibilitatea asociatiilor sa stabileasca un procent pentru partile comune, ci solicita inventarul fizic al instalatiei comune si montarea unui repartitor "martor" in subsol, astfel incat fiecare sa plateasca pentru tevi proportional cu numarul si diametrul tevilor care-i strabat apartamentul si nu toti egal (pe cota indiviza)

Ca o concluzie, intotdeauna s-a platit ceva pentru partile comune, iar felul in care calculeaza firmele de repartitoare in acest moment este efectul ordinului 343/2010 emis de ANRSC si publicat in Monitorul Oficial si nu "bunul plac" al cuiva, asa cum incercati sa sugerati in mesajul dumneavoastra.
Au fost comune intotdeauna, dar nu au fost reglementari, astfel incat cei deconectati nu au platit deloc atatia ani ceea ce ar fi trebuit sa plateasca.
Acum exista reglementari si platesc.
Pentru ca este normal sa plateasca ceva, chiar daca acele tevi sunt izolate, as mai completa daca nu va suparati d-na elga.
cel mai mult se plateste pt tevile de la subsol...tevi care incalzeste si casa scarii.Sa nu mi spuneti ca pe scara dvs este la fel de frig ca si afara.Astfel datorita tevilor de la subsol se creeaza un tampon ,avand astfel o temperatura mai ridicata ;Nun credca centrala dvs contribuie cu ridicare a temperaturii pe casa scarii.

Alte discuții în legătură

Energie termica- repartitoare amk1243 amk1243 Intr-un apartament nelocuit cu repartitoare pe cele 4 calorifere, au fost montate robinete termostat de catre firma furnizoare in anii trecuti. Intrucat in ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc,nelamurire. pintilescusorin pintilescusorin Locuiesc la etajul 4 al unui imobil cu 4 etaje,sunt debransat de la CET,am centrala termica de apartament,cei 3 vecini de pe palier cu mine sunt bransati la ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)