avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opozabilitatea dreptului de administrare in raport cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opozabilitatea dreptului de administrare in raport cu titularul dreptului de proprietate publica

buna ziua! puteti sa-mi explicati cum adica dreptul de administrare nu este opozabil in raporturile de drept public stabilite intre titularul sau si titularul dreptului de proprietate publica. am inteles ca specificul dr de administrare ar fi opozabilitatea diferita in raporturile de drept public si in raportul de drept privat. multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
Borsec, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 12:25, 23 Ianuarie 2012
Este prea sumara descrierea spetei pentru un raspuns adecvat.
daca nu ma înşel, dreptul de administrare este o figura tipică în dreptul public, regulat la art. 867 si urmatoare al NCC. Si dreptul de administrare, la drept privat, şi este o consecinţa al contract de mandat regulat la articole 2013-2038. Administrarea în domeniul public se regula prin lege sau actul de constituire si e opozabil terţilor, fiind public. La dreptul privat e necesar sa fie înregistrat mandatul la notar atunci când actul care urmează sa fie încheiate prin procura respectivă are nevoie de anumita forma autentica sub sancţiunea aplicabilă actului înşusi (art 2.013 alin (2)NCC) ce ţine si o exceptia când spune: "Prevederea nu se aplica atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţa de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de mandat tataie2007 tataie2007 buna ziua, ati putea sa-mi spuneti daca un contract de mandat pentru prestari de servicii intre o persoana juridical(mandatar) si o alta persoana fizica sau ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare teren Sgb Sgb Buna ziua. Mama este in strainatate si doreste sa vanda un teren pe care il are in Romania. Cum nu se poate prezenta la semnatul actelor ii face procura unei ... (vezi toată discuția)
Cu privire la ordinul 214/2012 pentru aplicare legii 263/2010 ... Adrian2024 Adrian2024 Cu privire la ordinul 214/2012 pentru aplicare legii 263/2010 privind procura speciala utilizata in sistemul de pensii. Tatal meu are 97 de ani si a facut o ... (vezi toată discuția)