avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca suplimentara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca suplimentara?

Buna dimineata,
Situatia este: la angajator se presteaza munca in ture, stabilite dupa un grafic, cu respectarea tuturor prevederilor legale in materie.
Rezulta din ture ca, intr-o luna, unii angajati muncesc mai multe ore, fiind platiti in plus dupa codul muncii.
Mai rezulta insa si ca, in alte luni, aceeasi angajati lucreaza mai putin decat un total de 8hxnr. zile.
Salariul este stabilit in suma/luna, deci angajatiii primesc aceeasi suma de bani si daca lucreaza mai putin de 8h/zi.
In aceste luni, angajatorul vrea sa cheme oamenii la munca suplimentara pana la 8h/zi (nedorind sa le reduca din salariu).

Este legal sa procedeze astfel?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: unom88 , utilizator 14:47, 30 Martie 2010
eu.ro.lex a scris:

Nu am inteles de ce le-ar reduce salariu daca vin sa lucresze ore suplimentare?:confused:


Ma scuzati, nu m-am facut inteles: s-ar pune problema unei reduceri proportionale din salariu in lunile in care salariatii lucreaza mai putin de 8h/zi.
Simetric felului in care, in lunile in care lucreaza mai mult de 8h/zi, primesc sporuri.
Exista in contractul colectiv sau in cel individual descrierea acestui mod mai deosebit de normare a muncii?
In ambele contracte este prevazuta "munca in ture", dupa graficul definit in regulamentul intern.
Detaliile descrise mai sus nu sunt prevazute explicit nicaieri - :( din pacate aceste detalii au fost observate abia acum.

In cazul in care angajatorul ajunge la concluzia ca un asemenea mod de lucru este legal, el poate fi ulterior introdus in actele despre care am vorbit.
Aplicati prevederile CCMUNN pe anii 2007 - 2010, art.10:

ART.10. - (1) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.
(2) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la alin. 1, este considerata munca suplimentara.
(3) Prin negocieri la nivel de unitate, pentru a pune de acord programul cu cerintele productiei, se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fie de 40 de ore de saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte.
(4) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
(5) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
(6) In cazurile in care durata normala a timpului de munca se stabileste potrivit prevederilor alin. 5, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore.
(7) La locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program fractionat; locurile de munca la care se aplica aceste forme specifice de organizare, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(8) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin execeptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca , calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(11) Când munca se efectuează în schimburi, durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 8
ore pe zi şi peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă
maximă de 3 săptămâni, să nu depăşească 8 ore pe zi sau 48 de ore pe săptămână.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
smeagull a scris:

In ambele contracte este prevazuta "munca in ture", dupa graficul definit in regulamentul intern.
Detaliile descrise mai sus nu sunt prevazute explicit nicaieri - :( din pacate aceste detalii au fost observate abia acum.

In cazul in care angajatorul ajunge la concluzia ca un asemenea mod de lucru este legal, el poate fi ulterior introdus in actele despre care am vorbit.

Cand munca este in ture este posibil ca la un calcul amanuntit sa se constate ca intr-o luna are mai multe ore lucrate si in cealalta mai putine in functie de cum este tura aceasta nu inseamana ca intr-o luna are ore suplimentare si in cealalta nu isi face numarul de ore ci ele se compenseaza.
Daca salariatul lucreaza in ture si succesiunea turelor este conform legii nu este legal ca sa fie chemati salariatii sa munceasca, orele in completeaza, nu se diminueza salariul cum nu se platesc nici ore suplimentare se platesc doar orele de noapte si orele lucrate sambata si duminica cu sporul corespunzator
Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Munca in schimburi - pontaj - plata Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Nu stiu exact cum se procedeaza corect insituatia urmatoare: o firma de paza, are angajatii cu cim de 8h/zi. Cu toate acestea angajatii lucreaza ... (vezi toată discuția)
Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)