Buna ziua,
Nu stiu exact cum se procedeaza corect insituatia urmatoare:
o firma de paza, are angajatii cu cim de 8h/zi. Cu toate acestea angajatii lucreaza in schimburi 24(lucrat) - 48 (liber).Conform contractului, ar trebui in medie, sa avem 168 de ore lucrate intr-o luna,numai ca daca numaram orele acestora, conform pontajului sunt 240 de ore lucrate.Asta inseamna 72 de ore suplimentare, dintre care unele sunt in zile de weekend(sau sarbatori legale).Cum trebuie procedat? Cum vor fi pontati acesti oamei, cum trebuie platiti ca sa nu se iasa din litera legii.
Ar trebui sa reorganizati cam multe in ce ii priveste, pentru ca asa sunt multe nereguli.
1. programul din CIM ar rebui sa fie trecut exact dupa cum lucreaza, in ture.
2. indiferent ca lucreaza in ture/ schimburi nu este legal sa lucreze mai mult de 8 ore suplimenatre pe saptamana, sau facand media pe 3 luni sa va iasa tot o medie de 8 ore suplimentare pe saptamana (vedeti exact prevederile din codul muncii)
adica:
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.@
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de 3 luni, dar care să nu depăşească 12 lun
3. ca sa reusiti sa nu depaseasac numarul de ore suplimentare, va trebui sa aveti probabil cel putin inca 1 om in plus la paza.
Asta ar fi calea legala.
1. Colega mea v-a spus, mai sus, exact cum sa procedati pentru a intra in legalitate.
2. In completare va spun ca trebuie modificat si CIM, prin act aditional, si la "durata muncii" sa se treaca asa cum lucrati in realitate: 12/24 ore.
3. Numarul de paznici trebuie calculat tinand cont si de nadepasirea orelor normale din luna dar si de concediile de odihna (ca sa nu mai spun de eventuale concedii medicale).
4. Pentru orele lucrate pana acum in plus trebuie platite sporurile legale, pana nu se naste un litigiu de munca.