avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament pentru terta persoana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament pentru terta persoana

in anul 1992 bunica mea a cumparat o casa cu gradina aferenta. La acea data s-a facut prin notariat un contract de vanzare-cumparare prin care bunica a cumparat casa de locuit si terenul aferent casei, pentru gradina (diferenta de 21 ari) vanzatoarea a facut un testament prin acelasi notar in care este precizat ca la incetarea acesteia din viata ii lasa bunicii ca mostenire suprafata de 21 ari (gradina din spatele casei) instituind-o legatara universala. In testament este specificat faptul ca vanzatoarea este casatorita si are 3 copii.
Bunica mea vrea sa vanda casa cu tot cu teren insa nu stie daca vaznatoarea mai este sau nu in viata, daca testamentul este valabil. mentionez faptul ca din anul 1992 bunica mea nu ami stie nimic despre vanzatoare, aceasta locuieste in Moldova Noua, Casas Severin.
Ce se poate face in aceasta situatie pentru ca bunica sa poata vinde si terenul din testament????
Cel mai recent răspuns: niculaucarmen , utilizator 13:27, 23 Ianuarie 2012
Stimată doamnă,

În primul rând, este necesar să aflaţi daca vânzătorul este sau nu în viaţă.

În acest scop este util să aflaţi domiciliul sigur al vânzătoarei, şi să contactaţi Starea Civilă de la acest domiciliu în scopul procurării unei copii după certificatul de deces.

Puteţi justifica un interes pentru a cere informaţii, cât şi copia necesară, cu o copie după testamentul făcut în favoarea dvs (a bunicii...) şi cu o argumentare că doriţi să deschideţi succesiunea şi, de asemeni, eliberarea unui certificat de legatar cu titlu particular, pentru terenul respectiv.

Atenţie:
1. succesiunea se deschide prin moarte, deci dacă vânzătorul este în viaţă, nu aveţi nici un drept;
2. testamentul este esenţialmente revocabil, deci nu puteţi fi sigură dacă nu s-a revocat;

Pentru paşii următori, dacă vânzătoarea a decedat, vă veţi putea duce cu o certificatul de deces şi cu testamentul la Notarul Public de la ultimul domiciliu al defunctului (adică la oricare notar din zona acestui domiciliu) unde veţi expune situaţia şi notarul va face adresele necesare pentru a fi inclusă în masa succesorală cu privire la respectivul legat.

În cazul în care nu a decedat, putem vorbi despre un antecontract cu privire la teren, dar nu mai mult.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
andreigrigoriu, moderator
multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra, insa nu stiu cum as putea sa aflu daca vanzatoarea mai este sau nu in viata. Am sunat la Starea Civila din Moldova noua si mi-a spus ca trebuie facuta o cerere in baza Legii 677. Ma puteti ajuta cu un model de cerere in acest sens??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare casa de locuit niculaucarmen niculaucarmen bunica mea a cumparat in anul 1992 o casa de locuit construita pe 1000 m.p. de la numita \"x\", casa dobandita prin mostenire de la pariintii sai decedati. ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X este proprietarul unui teren + casa dar pe care l-a lasat drept mostenire prin testament unicului fiu. Atat X cat si fiul acestuia doresc sa vanda terenul ... (vezi toată discuția)
Cum sa transfer 50% sotiei? fany22 fany22 Buna, Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca ... (vezi toată discuția)