avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pontare sub timpul fizic stat la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pontare sub timpul fizic stat la locul de munca

Buna ziua

AS dori sa stiu care este baza legala pentru ca o firma angajatoare sa ceara angajatilor ca, pentru 5-10 minute de intarziere sa recupereze 1 h intreaga? Exemplu: ziua de munca are 8 h, prin contract/regulament/etc. se sta fizic la locul de munca 8h 30 min (30 min pentru pauza de masa), program de lucru de la 8 am la 4:30 pm. La o intarziere 15 min, pentru a beneficia de cele 8 ore pontate ca zi completa de lucru, firma cere ca in loc de pontare de la 8:15 am la 4:45 pm angajatul sa stea la lucru pana la 5:30 pm, rezultand 8 h 45 min timp lucrat cu doar 8 h timp inregistrat. Precizez ca sistemul de pontare permite pontarea la minut si chiar secunda.

De asmenea - timpii de pregatire (deschidere calculator, dezbracat/imbracat/inchidere calculator) - sunt reglementati prin regulamentul intern (sa spunem la 10 min pe zi), deci, conform exeplului de mai sus, ar trebui stau fizic la lucru 8h 40 min (8 h norma + 30 min pauza masa + 10 min timp de pregatire) pentru a putea ponta 8 h norma. Legea specifica ceva in acest sens?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: vesimona , utilizator 14:35, 23 Ianuarie 2012
Nu legea specifica asa ceva, ci este posibil ca in reg.intern al angajatorului sa existe o astfel de prevedere .... in practica unor angajatori, pentru intarzieri de pana la 60 min acestia au posibilitatea de a taia o ora sau de a solicita angajatilor recuperarea acesteia.
adica angajatorul are dreptul ca, prin regulament intern, sa specifice ca o intarziere de 15 minute se poate recupera doar printr-o ora intreaga muncita, nu prin echivalentul de 15 minute?
Angajatorul are o astfel de posibilitate .. nu este interzis prin lege ... orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaia de prezenta - nereguli ramy84 ramy84 Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este ... (vezi toată discuția)
Pot renunta,unilateral, la dreptul de a avea pauza de masa? MuresanD MuresanD Codul muncii(art 130) imi da dreptul, ca angajat, la pauza de masa dar nu ma obliga s-o iau! Intrebarea mea este daca pot renunta, unilateral, la acest drept ... (vezi toată discuția)
Obligativitate pauza de masa anonim20192019 anonim20192019 Buna seara. Am un contract de 40 ore distribuite inegal , 8 h sau 6.4. In contract vine specificat ca programul poate suferi modificari in cazul in care ... (vezi toată discuția)