avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... art 10 legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

art 10 legea 230/2007

Buna ziua,
am o intrebare privind o chestiune legata de legea 230/2007 si art 10 :

un proprietar care a fost ales vicepresedinte si a semnat toate PV ale Comitetului executiv si ale Adunarilor generale ale ASP ,face cerere in instanta sa i se inmaneze copii dupa aceste procese verbale,la care a avut cf legii 230/2007 si normelor respective acces si le-a luat in cunostinta de cauza semnandu-le in aces sens si luand astfel la cunostinta si fiind de acord cu acestea prin proprie semnatura.
I s-a acceptat de catre judecatorie sa primeasca copii desi legea nu prevede acest lucru. Cum este posibil acest lucru si ce trebuie facut in acest caz,cand legea 230/2007 nu prevede copii dupa actele asociatiei de proprietari-PV - si mai ales sa fie inmant cuiva care nu detine calitatea de membru.Exceptia lipsei calitatii de membru a fost respinsa,ca si cea de inadmisibilitate cand cererea de chemare in judecata a fost precizata cf art 10 din legea 230/2007.
Mentionez ca respectivul nu a detinut calitatea de membru ASP si NICI DE PROPRIETAR toata perioada cat a fost Vice ,deoarece nu a dorit niciodata sa prezinte acte de proprietate, sustinand numai verbal ca este proprietar.La proces a venit cu niste delegatii de la parinti(unul decedat) ca ii reprezinta,dar delegatiile nu au fost niciodata primite sau vazute de catre cineva din ASP,mai mult nici parintii nu erau membrii ASP, deoarece au dobandit proprietatea dupa data infiintarii ASP,asa incat neavand cerere de intrare in ASP nu puteau avea calitate de membru ASP.Consider un abuz acest fapt din partea instantei ,mai mult reespectivul nu a avut nicio cerere de acces la acest acte,anterior cererii de chemare in judecata,iar la judecata i s-au adus instantei acele documente si invitarea ca respectivul sa le citeasca in cadrul sedintei publice lucru neadmis de catre instanta.
Astept opiniile dvs
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
ContSters51454, utilizator
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 22:19, 4 Septembrie 2014
Pai dv spuneti initial ca "un proprietar care a fost ales vicepresedinte " si-apoi ne explicati ca nu era proprietar. Pai daca nu era proprietar (cu taote ca spuneti initial ca era), de ce l-ati ales membru in comitetul executiv?

Apoi spuneti ca "nici parintii nu erau membrii ASP, deoarece au dobandit proprietatea dupa data infiintarii ASP,asa incat neavand cerere de intrare in ASP nu puteau avea calitate de membru ASP". Chiar daca parintii au dobandit apartamentul dupa infiintarea asociatiei, chiar daca nu au facut cerere de aderare la asociatie, erau totusi proprietari in acea asociatie siaveau toate obligatiile si drepturile ca oricare membru al asociatiei, mai putin dreptul de a candida pentru a fi ales membru in comitet.
Acestia au dreptul sa cunoasca, sa consulte orice document al asociatiei.
Iar daca parintii l-au imputernicit pe fiu, atunci si fiul are acest drept.
Este firesc sa i se accepte cererea de catre instanta iar asociatia este obligata sa se conformeze (asta ca raspuns la intrebarea dv ca "ce este de facut"). Cu ce a deranjat acest lucru asociatia?
Nedumerirea mea este de ce a ajuns acel om in instanta? De ce nu a venit la asociatie sa solicite documentele respective?
Poate, avand in vedere interpretarea data legislatiei de dumneavoastra, purtand poate discutii cu persoana si refuzandu-i accesul la documente, acesta a ajuns sa ceara sprijinul instantei!
A fost ales vicepresedinte pt ca a fost luata in considerare numai confirmarea acestuia verbala.
Individul nu a depus nicio imputernicire sau delegatie pentru fiu vreodata,singura data fiind in instanta unde a prezentat delegatiile si nici luate in evidenta la vreo adunare generala..Mai mult acesta nu a facut nicio cerere vreodata catre asociatie,presedinte etc ca ar dori vreun act al asociatiei de proprietari,cum de altfel nu ar fi avut de ce ,deoarece a semnat absolut toate actele acelea,luand parte la toate sedintele de comitet si toate adunarile generale.Mai mult a redactat acele PV si semnat dupa.
Intrebarea era daca conform legii,fara o cerere prealabila inaintata catre presedinte sau comitet si fara a avea vreo calitate-nedeclarata si aratata si neputand nici sa faca dovada in instanta in acest sens ,poate cere COPII dupa acele acte,fara ca legea sa prevada astfel de cereri(copii).mai mult,tinand cont ca ASP este ca si o firma : poate detine oricine copii dupa actele firmei fara a avea calitatea necesara si fara a putea face vreo dovada in acest sens?Individul este unul care a daramat un perete de fatada si fiind actionat de catre ASP in penal deoarece nu detine autorizatie de construie si nici avizul ASP pentru acest fapt ,doreste sa faca copii dupa PV si sa le utilizeze "inserand" in ele faptul ca a avut aprobarea ASP sa demoleze peretele, deoarece individul a mai facut astfel de lucruri,utilizand tabele cu semnaturi ale proprietarilor pe care le-a utilizat fara a avea vreo calitate si facand un colaj pe care a scris ca trebuie utilizate in anumit scop,altul decat cele pentru care au fost intocmite.
Deci intrebarea era urmatoarea: poate instanta decide sa fie facute copii dupa acte chiar daca nu sunt indeplinite conditiile legale si legea nu prevede decat ACCESUL care nu i-a fost obturat,el semnand actele respective ,deci fiind unul din cei care au decis cele consemnate si SEMNATE de acesta?
Faptul ca a avut acces la ele cand a intocmit, semnat etc. nu inseamna ca nu mai trebuie sa aiba acces acum la ele. Ca doar in instanta vrea sa dovesdeasca ceva, si nu poate face din minte.

Cazul este usor ciudat, si dificil.
Daca a avut calitatea de proprietar la un moment dat, chiar si doar de reprezentare a proprietarilor de drept (parintii), in baza acelor imputerniciri, poate avea acces la orice document crede de cuviinta din asociatie, spre studiu (in sediul asociatiei, cu membrii de fata si admin, si cu incheierea unui PV in care se mentioneaza ce a studiat, care acte).
Daca vrea si copii, in nici un caz nu ii dati pe mana orginalele sa-si faca singur. Puteti instiinta solicitantul si chiar si instanta (si instanta are dreptul sa ceara) ca puneti la dispozitie copii (pe care scrieti de asa natura in cat sa nu poata fi falsificat) ca sunt conforme cu originalul. Instanta mai poate sa ceara in extrema necesitate chiar si originalele spre a fi prezentate judecatorului, dar doar atat.
In mod normal ar trebui ca acele copii sa le si plateasca, ca doar nu o sa suporte toti proprietarii un cost ca vrea unu singur sute/mii de copii xerox.
desi instanta a fost informata despre ce ar avea in intentie sa faca ulterior,s-a pronuntat ca sa i se puna la dispozitie PV pentru a putea sa-si faca singur copii=D> Nu a fost proprietar , a devenit proprietar dupa decesul unuia dintre parinti intr-o cota parte de mostenire,iar el cere copii dupa PV anterioare dobandirii calitatii de proprietar ,actiunea fiind formulata in baza art 10 din legea 230/2007 ,privind accesul la toate actele ASP.
Nu trebuia sa detina procura notariala privind dreptul de administrare/reprezentare a apartamentului?Fara acest lucru, un personaj(ne- proprietar) a hotarat pentru cei care aveau dreptul legal,si ma refer atat la parinti cat mai ales la ceilalti proprietari din bloc, hotarand pentru ceea ce nu detinea in coprorietate cu nimeni.Si atunci cum poate cere niste copii dupa acte anterior datei la care avea calitatea?Nu poate efectua cererea decat dupa data la care avea imputernicire sau detinea dreptul de proprietate cu obligativitatea de a prezenta o copie dupa certificatul de mostenitor si contractul de vanzare-cumparare,asa cum prevede legea 230/2007.
Deci in esenta : instanta se poate pronunta pe ce nu este prevazut in lege (copii)si se poate face cerere in instanta pentru niste acte care nu te privesc decat la data la care ai devenit proprietar/sau ai facut dovada calitatii de reprezentant legal privind admnistrarea proprietatii respective,deci poti cere dreptul tau numai de la data la care ai facut dovada dobandirii acelui drept ,din urma ai luat la cunostinta ,ai semnat ca esti de acord cu ce s-a hotarat si asa cum prevede legea numai presedintele detine actele ASP.Ce s-ar intampla daca ar avea copii dupa actele ASP toti coproprietarii ,desi conform legii ei nu detin calitatea de a avea acele acte ci numai presedintele cu obligatiile ce ii revin?
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
ContSters51454, utilizator
Nu pot sa cred ca instanta a decis ca originalele unor acte sa fie puse in mana oricui.
Dvs. faceti copiile cum v-am spus mai sus. Nu are decat sa le compare ca si conformitate cu originalele in sediul asociatiei. Daca instanta are o problema cu asta sa ii prezentanti instantei originalele si justificarea Dvs.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
arockz, utilizator

Alte discuții în legătură

Solicitare acte asociatie de proprietari BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua!. Ma confrunt cu o problema legat de Asociatia de proprietari care se ocupa de blocul in care locuiesc. Am solicitat eliberarea unor inscrisuri ale ... (vezi toată discuția)
Adeziune la asociatia de proprietari abif abif 1. Pentru a deveni membru al ASP, in afara de scrisoarea de adeziune este necesara vreo copie a actului de proprietate asupra imobilului detinut? 2. Se ... (vezi toată discuția)
Este ilegal ales președintele care nu este și proprietar și membru al asociației de proprietari, semnatar al acordului de asociere ! flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Deoarece noua Lege nr. 196/2018, prin art. 56, alin.1, este explicită în privința faptului că președintele trebuie să fie și proprietar și ... (vezi toată discuția)