Buna ziua,
am o intrebare privind o chestiune legata de legea 230/2007 si art 10 :
un proprietar care a fost ales vicepresedinte si a semnat toate PV ale Comitetului executiv si ale Adunarilor generale ale ASP ,face cerere in instanta sa i se inmaneze copii dupa aceste procese verbale,la care a avut cf legii 230/2007 si normelor respective acces si le-a luat in cunostinta de cauza semnandu-le in aces sens si luand astfel la cunostinta si fiind de acord cu acestea prin proprie semnatura.
I s-a acceptat de catre judecatorie sa primeasca copii desi legea nu prevede acest lucru. Cum este posibil acest lucru si ce trebuie facut in acest caz,cand legea 230/2007 nu prevede copii dupa actele asociatiei de proprietari-PV - si mai ales sa fie inmant cuiva care nu detine calitatea de membru.Exceptia lipsei calitatii de membru a fost respinsa,ca si cea de inadmisibilitate cand cererea de chemare in judecata a fost precizata cf art 10 din legea 230/2007.
Mentionez ca respectivul nu a detinut calitatea de membru ASP si NICI DE PROPRIETAR toata perioada cat a fost Vice ,deoarece nu a dorit niciodata sa prezinte acte de proprietate, sustinand numai verbal ca este proprietar.La proces a venit cu niste delegatii de la parinti(unul decedat) ca ii reprezinta,dar delegatiile nu au fost niciodata primite sau vazute de catre cineva din ASP,mai mult nici parintii nu erau membrii ASP, deoarece au dobandit proprietatea dupa data infiintarii ASP,asa incat neavand cerere de intrare in ASP nu puteau avea calitate de membru ASP.Consider un abuz acest fapt din partea instantei ,mai mult reespectivul nu a avut nicio cerere de acces la acest acte,anterior cererii de chemare in judecata,iar la judecata i s-au adus instantei acele documente si invitarea ca respectivul sa le citeasca in cadrul sedintei publice lucru neadmis de catre instanta.
Astept opiniile dvs
Acestia au dreptul sa cunoasca, sa consulte orice document al asociatiei.Iar daca parintii l-au imputernicit pe fiu, atunci si fiul are acest drept. Este firesc sa i se accepte cererea de catre instanta iar asociatia este obligata sa se conformeze (asta ca raspuns la intrebarea dv ca "ce este de facut"). Cu ce a deranjat acest lucru asociatia?
Nedumerirea mea este de ce a ajuns acel om in instanta? De ce nu a venit la asociatie sa solicite documentele respective?
Poate, avand in vedere interpretarea data legislatiei de dumneavoastra, purtand poate discutii cu persoana si refuzandu-i accesul la documente, acesta a ajuns sa ceara sprijinul instantei!
Vă rog să-mi spuneți dacă n-ar fi mai bine și s-ar evita discuțiile precum că petentul poate scoate actele din A.P., să i se dea voie să poată face poze acelor acte, ulterior xeroxându-le.
Nu cred că ar fi un impediment, nici legea nu cred că interzice asta, și s-ar face totul rapid și fără a dura să citească toate actele.
Potrivit Legii 230/2007, art. 10: ”PROPRIETARII AU DREPTUL SÃ CUNOASCÃ TOATE ASPECTELE CE TIN DE ACTIVITATEA ASOCIATIEI SI AU ACCES, LA CERERE, LA ORICE DOCUMENT AL ACESTEIA” [ link extern ]
Eu nu inteleg de ce atatea discutii pentru niste acte care sunt nesecrete şi ajută pe cineva care are dreptul la apărare ! Daca n-ati avea nimic de ascuns, le-ati da fără să mai faceti circ, acuzând Instanta de toate cele, odată ce art.10 Legea 230/2007 zice clar ca ”PROPRIETARII AU DREPTUL SÃ CUNOASCÃ TOATE ASPECTELE CE TIN DE ACTIVITATEA ASOCIATIEI SI AU ACCES, LA CERERE, LA ORICE DOCUMENT AL ACESTEIA.” E valabil pentru orice conducator al A.P. 71: DACA NU AVETI NIMIC DE ASCUNS, DATI VOIE PROPRIETARILOR SA CONSULTE ORICE DOCUMENT AL A.P. SI SA FACA COPII XEROX, DACA-I E UTIL. Avem toti dreptul la informare inscris in Constitutie, care nu poate fi incalcat de nimeni, mai ales daca avem vreun proces in care avem prilejul sa ne demonstram astfel nevinovatia, daca suntem parati (asa, ni s-ar lua si dreptul la aparare).
Stiu ca au fost mereu discutii daca are oricine dreptul sa faca copii xerox de pe aceste documente. DA, e valabila aceasta actiune de copiere, mai ales ca legea nu specifica expres interzicerea acestui lucru. Ce nu e interzis in lege, e permis, asta e principiul acestui articol 10, care atribuie astfel si dreptul la informare sau la aparare in cazul unui proces.
Domnilor Presedinti, Administratori, Cenzori, Contabili, etc., fiti mai transparenti privitor la actele din cadrul Asociatiilor, pentru ca proprietarii sunt cei care v-au angajat si va platesc un salariu, si ei, ca "patroni" au dreptul sa vada, prin documente, daca activitatea angajatilor se desfasoara legal, la vedere, pentru ca s-au intamplat multe ilegalitati in aceste Asociatii. Nu interziceti accesul la informatii neclasificate ale cetatenilor, pentru ca puteti fi acuzati de ascunderea unor fapte ilegale. Repet, nu acuz pe nimeni, dau doar un semnal ca asa ar trebui procedat, neingradind drepturile constitutionale ale oamenilor. Stiu ca multi de pe-aici sunteti corecti si cunoasteti legile, dar am vazut prea multe discutii pe tema art. 10 al legii 230/2007, mai ales cele privitoare la dreptul de a face copii dupa documentele A.P., in care mai toti scriati ca legea nu permite. Chiar am gasit raspunsuri la petitii trimise catre primarii, la care s-a raspuns ca se pot face copii Xerox, pentru ca in lege nu se interzice acest lucru, exact cum la Tribunal ai dreptul sa faci copii dupa dosar !