avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... art 10 legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

art 10 legea 230/2007

Buna ziua,
am o intrebare privind o chestiune legata de legea 230/2007 si art 10 :

un proprietar care a fost ales vicepresedinte si a semnat toate PV ale Comitetului executiv si ale Adunarilor generale ale ASP ,face cerere in instanta sa i se inmaneze copii dupa aceste procese verbale,la care a avut cf legii 230/2007 si normelor respective acces si le-a luat in cunostinta de cauza semnandu-le in aces sens si luand astfel la cunostinta si fiind de acord cu acestea prin proprie semnatura.
I s-a acceptat de catre judecatorie sa primeasca copii desi legea nu prevede acest lucru. Cum este posibil acest lucru si ce trebuie facut in acest caz,cand legea 230/2007 nu prevede copii dupa actele asociatiei de proprietari-PV - si mai ales sa fie inmant cuiva care nu detine calitatea de membru.Exceptia lipsei calitatii de membru a fost respinsa,ca si cea de inadmisibilitate cand cererea de chemare in judecata a fost precizata cf art 10 din legea 230/2007.
Mentionez ca respectivul nu a detinut calitatea de membru ASP si NICI DE PROPRIETAR toata perioada cat a fost Vice ,deoarece nu a dorit niciodata sa prezinte acte de proprietate, sustinand numai verbal ca este proprietar.La proces a venit cu niste delegatii de la parinti(unul decedat) ca ii reprezinta,dar delegatiile nu au fost niciodata primite sau vazute de catre cineva din ASP,mai mult nici parintii nu erau membrii ASP, deoarece au dobandit proprietatea dupa data infiintarii ASP,asa incat neavand cerere de intrare in ASP nu puteau avea calitate de membru ASP.Consider un abuz acest fapt din partea instantei ,mai mult reespectivul nu a avut nicio cerere de acces la acest acte,anterior cererii de chemare in judecata,iar la judecata i s-au adus instantei acele documente si invitarea ca respectivul sa le citeasca in cadrul sedintei publice lucru neadmis de catre instanta.
Astept opiniile dvs
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
ContSters51454, utilizator
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 22:19, 4 Septembrie 2014
i-am prezentat instantei originalele si a spus ca nu o intereseaza si de asemenea ca poate studia de fata cu instanta in sala oricare dintre acte,dar nu se vor inainta copii,motivand tocmai faptul ca individul a mia procedat si in alte cazuri la fel.Si instanta a spus ca nu accepta acest lucru.Am specificat ca poate face o actiune cu expertiza contabila,pe care sa o platesca,am cerut sa verifice actele primaria,dar nu el,pt ca nu este in masura sa o faca.Si iata ce a decis instanta !
Se presupune ca pui interesul unui individ (certat cu legea) deasupra interesului si vietilor a 180 de familii.Asta este justitia in Romania .Noroc ca exista si cale de atac.
Poate ca in instanta daca prezentati originalul si doua copii ale acestuia (una pentru instanta si alta pentru partea adversa), scapati de obligatia de ai da originalul. Acum aveti posibilitatea ca atunci cand trebuie sa-i dati originalul sa-l insoteasca cineva din conducerea asociatiei la un centru de multiplicare sau poate aveti posibilitatea sa faceti copiile in fata lui in sediul asociatiei.
Totusi interpretati gresit, dupa parerea mea urmatorul aspect:
dani61 a scris:
... asa cum prevede legea numai presedintele detine actele ASP.Ce s-ar intampla daca ar avea copii dupa actele ASP toti coproprietarii ,desi conform legii ei nu detin calitatea de a avea acele acte ci numai presedintele cu obligatiile ce ii revin?

Daca presedintele detine actele asociatiei, el le detine ca presedinte si nu ca persoana, iar maine poate fi alt proprietar presedinte, poimaine altul... Asa ca din aceasta perspectiva orice proprietar poate sa detina candva actele asociatie. Acestea nu sunt secrete, iar presedintele le pastreaza, are grija de ele, ca trebuie sa fie responsabilitatea cuiva totusi, dar nu le pastreaza pentru el ci pentru toti proprietrii.
Noi facem copii ale multor documente si le afisam. Facem in sediul asociatiei, oricand, fara vreo cerere scrisa sau aprobata de cineva, atunci cere un proprietar, copii de pe listele de plata chiar daca sunt afisate, copii ale unor facturi, devize de lucrari, contracte...
Atunci cand am adoptat un nou statut al asociatiei, am facut copii ale proiectului si le-am dat tuturor proprietarilor cu o luna inaintea adunarii generale in care-am discutat si l-am adopatat. Dupa ce am ajuns la forma finala, am obtinut Incheierea judecatoreasca si Codul de inregistrare fiscala, am facut copii ale acestora si le-am dat tuturor proprietarilor.
La fiecare adunare generala facem cateva copii legii 230 si HG 1588, ale statutului, ale sistemului propriu de penalizari, ale regulamentului de gestionare a consumului de apa, ale contractelor incheiate cu furnizorii si le dam celor care nu cunosc aceste documente.
Adica incercam ca toti proprietarii sa aiba acces direct in casa lor la documentele dupa care se administreaza si functioneaza asociatia de proprietari.
Se pare ca nu ati inteles: acest individ A FOST ILEGAL VICEPRESEDINTE, fara a detine nicio calitate ,respectiv de proprietar ca sa poata fi ales.
Mai mult,nu a avut nicio reprezentare din partea rudelor pe parcursul anilor,pana la data la care i-a decedat unul din parinti.daca ar fi fost nou proprietar mai inteleg,dar inca o data va repet ,tot ceea ce cere s-a semnat de catre respectivul la data la care a participat,incheiat si semnat toate acele PV.
Cere acele PV pt ca a demolat fatada fara a avea aviz si inceraca sa faca rost de acte si sa le modifice pt a demonstra in cadrul procesului penal ca are aprobare pentru acest lucru.A fost obligat sa isi dea demisia din comitet,deoarece am aflat ca nu este proprietar si i-am comunicat ca nu detine calitatea necesara si atunci inceraca sa faca ceea ce face.
Este normal cand este un nou proprietar sa intrebe despre acte ,despre modul de calcul etc si i se inmaneaza.Acesta nu este scopul individului respectiv.El stie ca a gresit,ca este penal sa declari ceva neadevarat,sa semnezi pentru acest lucru si sa nu informezi pe cei din ASP ca de fapt nu detii nicio calitate ca sa fii ales.
Ne-a utilizat pentru a-si modifica casa fara a avea aviz,intr-un bloc care a fost afectat de cutremurul din '77 si care a fost consolidat.Stie ca este penal si spera sa cedam .Dar nu ne putem juca cu vietile a 100 de proprietari,pentru ca asa vrea unul care maine vinde apartamentul si dispare din bloc.
Exista si cai de atac care vor fi utilizate,deoarece este un abuz din partea instantei sa prevada ceva ce nu este specificat.
Si oricum asa cum ati precizat,oricine detine calitatea necesara,de a fi proprietar si membru al ASP poate fi ales si oricine manie va fi in postura de a cere acte de care nu a avut cum sa ia la cunostinta.Toti cei care sunt membrii pot cere orice act,ceilalti pot cere numai lamuriri si nu pot hotri nimic.Faptul ca esti proprietar,nu inseamna ca esti si membru ASP.Daca cititi bine veti vedea in Normele la legea 230/2007 ca se specifica : "PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIATIEI DE PROPRIETARI POT AVEA ACCES LA ACTELE ASOCIATIEI".Toti proprietarii pot actiona impotriva unei hotarari a AG in termenul prevazut de lege.Din pacate acest individ a luat la cunostinta la data semnarii PV , asa incat hai sa fim seriosi,singurul motiv ramane acela al falsificarii actelor,lucru cu care nu putem fi de acord.
Asa incat exista si CSM sa ne plangem despre abuzurile instantelor.Sa vedem ei ce parere au .
Si mai ales exista si cai de atac ale unei hotarari judecatoresti.Va voi instiinta ce s-a intamplat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator
Noi va dam niste sfaturi, si incercam sa intelegem situatia asa cum ne-o prezentati.
Am inteles ca nu avea calitatea necesara sa fie ales. Ca a manuit niste hartii fara drept.

Am spus-o si mai inainte, dati-i copii si atat. In nici un caz originale. Nu are ce sa "manareasca" la copiile acelor acte. Si daca o face le dovediti nulitatea cu originalele.
Oricarui alt proprietar chiar si in drept, nu dati originale. Presupunem ca e de buna credinta, dar le poate pierde sau deteriora.
Are dreptate @arockz. Nu trebuie sa puneti la indoiala hotararea instantei, insa presedintele dvs. merge si face 'nspe copii pe care vi le-a cerut instanta, pe fiecare pagina scrie cu manuta sa textul: "Conform cu originalul" , scrie dedesubt in clar numele si prenumele, eventual functia, pune data si semneaza. Aceste copii le inaintati instantei, prin registartura, care trebuie sa ajunga la Dosarul.... (vedeti sa nu gresiti nr. de dosar). Dacac instanta doreste poate sa-si puna un expert sa constate ca acele copii sunt conforme cu originalul, au ba.
In alta ordine de idei, in momentul in care un proprietar solicita un aviz de principiu, pentru oarece modificari in casa, acesta trebuie sa adreseze as. prop. o cerere in acest sens, aceasta cerere va fi inregistrata in registrul de corespondenta, iar presedintele o prezinta com. ex. in proxima sedinta. Proprietarul primeste un raspuns favorabil sau nu. Pe de alta parte, haideti sa fim seriosi (vorba dvs.), ce competente are as. prop. in a aproba daramarea unui perete de rezistenta, la fatada sau in fundul curtii? Asemenea proprietari cu asemenea cereri trebuie trimisi sa faca o plimbare la primarie unde fiinteaza un birou cu competente privind discipina in constructii, la Inspectoratul de Stat in Constructii, la proiectantul blocului sau cel care a facut reabilitarea. ce asta-i joaca de-a aprobarea in as.prop.?
Cred ca omul are ceva relatii pe a imparatie si incearca sa va imbrobodeasca. Pana una-alta, pentru a-l proteja sa faca vre-o prostie (fals) nu-i dati pe mana registrul de PV si faceti cum ati fost sfatuit, nu de alta dar pe langa ce-a facut, poate sa o incurce si mai rau...

Tocmai am discutat zilele acestea pe un alt topic, faza ca as. prop. nu cunoaste toti proprietarii din parohie, tocmai ca nu vor sa prezinte actele de proprietate si toata lumea, chiriasi, veniti-neaveniti, sustin ca-s proprietari veritabili si semneaza in fals tot felul de documente,se iau hotarari importante cu acordul sau dezacordul acestora, desi nu au nici-un drept!

Va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Solicitare acte asociatie de proprietari BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua!. Ma confrunt cu o problema legat de Asociatia de proprietari care se ocupa de blocul in care locuiesc. Am solicitat eliberarea unor inscrisuri ale ... (vezi toată discuția)
Adeziune la asociatia de proprietari abif abif 1. Pentru a deveni membru al ASP, in afara de scrisoarea de adeziune este necesara vreo copie a actului de proprietate asupra imobilului detinut? 2. Se ... (vezi toată discuția)
Este ilegal ales președintele care nu este și proprietar și membru al asociației de proprietari, semnatar al acordului de asociere ! flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Deoarece noua Lege nr. 196/2018, prin art. 56, alin.1, este explicită în privința faptului că președintele trebuie să fie și proprietar și ... (vezi toată discuția)