avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - cum repar mai repede masina?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - cum repar mai repede masina?

Buna seara.
Spuneti-mi va rog ce pot sa fac in urmatoarea situatie:
Am fost implicata intr-un accident: sotul la volan, eu in dreapta. Vinovat celalalt sofer, care a trecut pe rosu la semafor, masina nu e proprietate ci e de la firma la care probabil lucreaza. Eu, cu masina distrusa si un picior rupt - operat, gipsat si mai urmeaza 2 interventii chirurgicale (sigur peste 3 luni ingrijiri medicale pt ca 3 luni tin gipsul). Politia a intocmit dosar penal pt. vinovat, care nu vrea sa dea declaratie pana in fata instantei sau procurorului (am inteles ca se prevaleaza de ceva articol de CP). Problema nu e asta, asta in timp se rezolva, problema e ca nu isi da avizul sa-mi repare asigurarile masina, iar eu am nevoie de ea pt. deplasarile la doctori, controale etc, (bineinteles condusa de sotul).
Pot sa fac ceva pt. a-mi repara mai repede masina, avandu-se in vedere faptul ca nu-mi permit momentan sa o repar pe banii mei (tratamentul si recuperarea ma va costa destul de mult si trebuie sa il suport eu pana rezolv pe civil in instanta)??? El trebuie sa-si dea avizul sau firma la care lucreaza si a careia e masina? Trebuie sa fac eu ceva in acest sens?
Nu inteleg de ce nu vrea sa dea declaratia avandu-se in vedere ca a trecut pe rosul semaforului (cu martori care au declaratiile date la politie) ... Oricum am inteles ca va primi cu suspendare, pe cand piciorul meu nu cred ca va mai fi niciodata ca inainte. Sincer, la inceput eram dispusa la o intelegere, dar individul nici macar nu s-a deranjat sa se intereseze de starea mea. Actiunea civila se depune o data cu plangerea penala sau dupa?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: khalima , utilizator 18:16, 21 Februarie 2012
Cel mai probabil dosarul va ajunge in instanta, iar acolo veti face solicitarile materiale pe care le veti dovedi cu acte medicale/chitante si cereti daune morale.
inteleg asta ... dar daca instanta se termina peste 2 ani, io pana atunci nu-mi mai repar masina ???
Nu prea. Puteţi eventual să căutaţi pe net şi să vedeţi dacă maşina respectivă era asigurată RCA:
[ link extern ]
Asta dacă ştiţi numărul de înmatriculare a acelei maşini.
Dacă aveţi casco o reparaţi pe acesta, , societatea fiind obligată să o repare indiferent de vinovăţia dv.stră, ulterior societatea unde aveţi casco se va redresa către vinovat. Dacă nu aveţi casco nu există altă soluţie decât să aşteptaţi soluţia, sau să o reparaţi pe cheltuiala dv.stră şi să solicitaţi c.v reparaţiilor in cadrul procesului.
are asigurare, dar am inteles ca respectivul trebuie sa-si dea acordul/avizul

nu am casco pt ca masina e de 10 ani ... e buna, e luata de noua dar nu am considerat necesar sa-i mai fac casco
dar tot nu inteleg cum poate fi asa de aiurea justitia romaneasca, el e vinovat, eu sufar fizic, psihic, etc, masina mea e "varza" (a lui mai putin), el nu se sinchiseste de nimik si tot eu tre' sa-mi fac masina???

.. si din cate am inteles, un proces de felul asta poate dura 2-3 ani
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Lovit de masina cu nr de bulgaria pufarina18 pufarina18 Buna ziua, Tocmai am devenit \"fericitul\" sofer a carui masina a fost lovita de un cotet cu numere de Bulgaria.Ideea este ca soferul vinovat [b]nu[/b] a vrut ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie fatdana74 fatdana74 in primul rind va salut ,si sper ca am sa primesc si eu un raspuns ,mi a fost lovita masina asa in 21 04 2011,eram la semafor pe culoare verde. ca nu trec pe ... (vezi toată discuția)
Problema cu rca in cazul unui vinovat luciane luciane S-a produs o tamponare intre un coleg si un cetatean .Prin procesul verbal de constatare emis de politie cetateanul a ramas fara permis timp de o luna deci ... (vezi toată discuția)