avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - cum repar mai repede masina?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - cum repar mai repede masina?

Buna seara.
Spuneti-mi va rog ce pot sa fac in urmatoarea situatie:
Am fost implicata intr-un accident: sotul la volan, eu in dreapta. Vinovat celalalt sofer, care a trecut pe rosu la semafor, masina nu e proprietate ci e de la firma la care probabil lucreaza. Eu, cu masina distrusa si un picior rupt - operat, gipsat si mai urmeaza 2 interventii chirurgicale (sigur peste 3 luni ingrijiri medicale pt ca 3 luni tin gipsul). Politia a intocmit dosar penal pt. vinovat, care nu vrea sa dea declaratie pana in fata instantei sau procurorului (am inteles ca se prevaleaza de ceva articol de CP). Problema nu e asta, asta in timp se rezolva, problema e ca nu isi da avizul sa-mi repare asigurarile masina, iar eu am nevoie de ea pt. deplasarile la doctori, controale etc, (bineinteles condusa de sotul).
Pot sa fac ceva pt. a-mi repara mai repede masina, avandu-se in vedere faptul ca nu-mi permit momentan sa o repar pe banii mei (tratamentul si recuperarea ma va costa destul de mult si trebuie sa il suport eu pana rezolv pe civil in instanta)??? El trebuie sa-si dea avizul sau firma la care lucreaza si a careia e masina? Trebuie sa fac eu ceva in acest sens?
Nu inteleg de ce nu vrea sa dea declaratia avandu-se in vedere ca a trecut pe rosul semaforului (cu martori care au declaratiile date la politie) ... Oricum am inteles ca va primi cu suspendare, pe cand piciorul meu nu cred ca va mai fi niciodata ca inainte. Sincer, la inceput eram dispusa la o intelegere, dar individul nici macar nu s-a deranjat sa se intereseze de starea mea. Actiunea civila se depune o data cu plangerea penala sau dupa?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: khalima , utilizator 18:16, 21 Februarie 2012
Din păcate poate dura şi mai mult de 3 ani. Depinde de nr dosarelor la parchet, instanţa, mai există şi cale de atac.... Dar tot ceea ce veţi cheltui dacă veţi obţine o hotărâre favorabilă, veţi fi despagubită, puteţi solicita şi daune morale ptr suferinţa dv.stră.
Tot ceea ce au scris colegii de forum sunt valabile numai daca politia v-a eliberat autorizatia de reparatie.
mii de multumiri pt raspunsurile prompte ...

am primit si autorizatia de la politie, e ok, voi face un efort sa o repar.

Actiunea civila se depune o data cu plangerea penala sau dupa?

d-lor avocati va rog sa ma mai lamuriti cu cate ceva:
- daca imi repar masina pe cont propriu ce trebuie sa fac? pur si simplu o duc la service si o repara, sau trebuie sa fac ceva constatare/expertiza (cine o face?) sau alte formalitati ???
- daca reparatia depaseste valoarea masinii imi mai primesc banii inapoi?
- daca nu imi repar masina (e o suma destul de mare) ci imi inchiriez alta masina pt ca am nevoie la controalele medicale saptamanale si sotul la serviciu (unde lucreaza nu are mijloc de transport in comun), voi primi inapoi banii dati pe inchiriere (bineinteles facuta la notar) ??? - masina era a mea dar o conducea sotul - pe el trebuie facuta inchirierea?
trebuie sa instiintez pe cineva (inculpat, asigurari) ca inchiriez masina?
- inca nu am primit procesul verbal de la politie - mi s-a spus ca il voi primi abia cand termina parchetul cu dosarul - e normal asa ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
khalima, utilizator
cam cat timp sta dosarul la politie/parchet pana ajunge la instanta ??? exista vreun termen limita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lovit de masina cu nr de bulgaria pufarina18 pufarina18 Buna ziua, Tocmai am devenit \"fericitul\" sofer a carui masina a fost lovita de un cotet cu numere de Bulgaria.Ideea este ca soferul vinovat [b]nu[/b] a vrut ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie fatdana74 fatdana74 in primul rind va salut ,si sper ca am sa primesc si eu un raspuns ,mi a fost lovita masina asa in 21 04 2011,eram la semafor pe culoare verde. ca nu trec pe ... (vezi toată discuția)
Problema cu rca in cazul unui vinovat luciane luciane S-a produs o tamponare intre un coleg si un cetatean .Prin procesul verbal de constatare emis de politie cetateanul a ramas fara permis timp de o luna deci ... (vezi toată discuția)