avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa pentru lovire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa pentru lovire

sa zicem ca x loveste cu o bata de baseball pe y si-i mai da si vreo doi pumni.daca y are un certifica medical de 9 zile atunci din cate stiu x se incadreaza la lovire.daca are certificat medical de peste 21 zile intra la vatamare.puteti sa mi ziceti va rog ce pedeapsa poate primi x. exista un martor care zice ca l-a vazut pe x in locul unde a fost incidentul(pe un pod) dar nu a vazut incaierarea in sine. x a declarat ca nu a fost in locul respectiv in acel moment.va multumesc
sub 10 zile nu e infractiune, cred ca va trebui sa urmeze calea civila.
1.Chiar daca nu sunt atestate zece zile de catre certificatul medico-legal, fapta savarsite constituie infractiunea de loviri sau alte violente, incriminata de art. 180 din Codul penal.

Numai in cazul infractiuni de vatamare corporala din culpa sunt necesare peste zece zile de ingrijiri medicale,altminteri , nu este intrunit continutul constitutiv al acestei fapte.

Asadar, prin savarsirea actelor de violenta, raspundeti penal, sanctionea aplicabila fiind prevazuta alternativ de catre legiutor, in speta putand fi aplicata de catre instanta de judecata amenda penala sau inchisoarea.

Plangerea penala prealabila trebuie sa fie introdusa la politie sau la parchet, in termen de doua luni de la data persoana care a fost lezionat a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor, in vederea punerii in miscare a actiunii penale.

Retragerea acestui act de sesizare conduce la incetarea urmarii penale (art .10 din Codul de procedura penala ) sau la incetarea procesului penala, daca s-a dispus de catre procuror trimiterea in judecata.

2.Infractiunea de vatamare corporala subzista in cazul in care exista un numar de ingrijiri medicale mai mare de douazeci, insa nu mai mare de 60, cand este angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala grava.

3.Raspunderea civila delictuala este angajata fie in cadrul procesului penal, fie in cadrul unui proces civil, insa transarea procesului penal va duce la suspendarea celui de natura civila.

Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cel mai probabil, daca se va dovedi vinovatia acestuia, va fi condamnat la o pedeapsa, care in functie de circumstante si de alti factori poate fi cu suspendare sau cu executare. Poate de asemenea beneficia in anumite conditii de reducerea limitelor de pedeapsa ori de inlocuirea acesteia cu o sanctiune administrativa.
va multumesc pentru sfaturi.in conditiile descrise de mine in primul mesaj(existenta unui singur martor si acela fara a fi de fata la incident) poate fi dovedita persoana in cauza ca fiind infaptuitorul acestei infractiuni.multumesc.
Poate fi pertinenta declaratia unui martor indirect, cata vreme este coroborata cu celelalte elemente ale materialului probator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instigare sau complicitate poate! just. just. Salut ..numele meu este ionut 17 ani...venind acum o saptamana de la un gratar cu inca 3 baieti ...mam certat cu un baiat ...Am vorbit cu acest X dupa care ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa, da sau nu? Lacramioara Constantin Lacramioara Constantin Speta : X sta de vorba cu cativa prieteni intr-un spatiu amenajat pentru practicantii de skateboard si mbike. Y sare cu bicicleta in aer incercand o oarece ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala aladin1986 aladin1986 buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)