avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune de 30 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune de 30 ani

Buna ziua,

Eu si sora mea ne aflam in situatia de a initia un proces de uzucapiune si as dori un sfat.
Bunica mea (din partea mamei) a cumparat prin contract de vanzare - cumparare autentificat la notar
- o parte din casa (peste 50%) in care locuia deja cu chirie
- si 500 de metri patrati (teren) din totalul de 5000
in august 1984 (cand eu aveam 5 ani).
Vanzatorii au fost 2 frati: Radu si Vlad.
Pretul vanzaraii: 25.000 lei: Bunica a facut imprumut la CAR pentru achitarea acestei sume (am chitantele prin care a restituit banii). Cei 25.000 reprezinta 50% din valoarea intregii proprietati.
Dupa aceea, a platit la CEC in contul unuia dintre vanzatori (Vlad) alti 25.000 lei depunand lunar (am si aceste chitante), pentru restul de casa. Desi bunica a avut actele pregatite (le am si acum) pentru obtinerea intregii proprietati nu au fost duse la semnat.
Din ce mi-a spus bunica, cei doi frati s-au inteles intre ei legat de acesti bani depusi de ea lunar.

Radu a decedat in anii 90' (are o fiica Draga), iar de Vlad nu stiu nimic.
Draga este in SUA, nu am luat niciodata legatura cu ea.
Din pacate bunica mea a decedat in 9 august anul trecut si pe 9 feb. 2012 se implinesc 6 luni.

Eu si sora mea dorim initierea procedurilor de uzucapiune in cadrul unui proces de stabilire a mesei succesorale (eu imi dau in judecata sora sau invers ptr a ne imparti casa, terenul .. ceva de genul asta din ce am inteles).

Proprietatea este intr-o localitate diferita de domiciliul meu stabil (si al sorei mele). Eu si sora mea suntem singurii mostenitori.
Bunica mea a locuit singura pe intreaga proprietate, s-a ingrijit de ea (investitii in decursul anilor: racordarea la reteaua de apa, invelit casa, renovari... plantat pomi fructiferi ...etc). Bunica mea a platit impozitul pentru intreaga proprietate (exista doua roluri, unul bunica si unul Radu) (am toate chitantele).

Din ce am citit ([ link extern ] )
uzucapiunea de 10 si 20 de ani nu cred ca se aplica in cazul nostru. Nu avem un just titlu pentru restul casei si a terenului adica nu avem nici un act pe restul proprietatii.
Deci banuiesc ca ne orientam la uzucapiunea de 30 de ani. Dar cei 30 de ani se implinesc abia in aug. 2014.
Ce ma sfatuiesti sa fac?
1. se poate initia uzucapiunea mai devreme sau nu are rost sa ma complic si mai bine astept inca 2 ani?
2. Daca nu initiem proces (eu si sora mea) este ok sa demaram procedurile NOTARIALE ptr obtinerea certificatului de mostenitor pentru ca mai avem f putin pana la implinirea celor 6 luni (mostenitori doar pe o parte din casa si teren, adica doar pe rolul bunicii). Obtinerea acestui certificat ne-ar dezavantaja in cazul unui viitor proces de uzucapiune?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 19:56, 24 Ianuarie 2012
Stimat domn,

Referitor la uzucapiunea de 30 de ani, sub vechiul Cod Civil:

Nu sunt sigur că uzucapiunea ar fi cea mai potrivită acţiune la dispoziţia dvs, pentru următoarele argumente:

1. uzucapiunea nu poate fi o soluţie pentru un partaj simulat, nu că ar fi vreo fraudă, ci pentru că nu se poate invoca între coindivizari;

2. dacă restul de 50%, bunica l-a dobândit prin chitanţă de mână, s-ar putea uzucapa sub acest aspect, dar este nevoie şi de o analiză a acestui mod de dobândire, adică nu înţeleg bine situaţia: a fost dobândită cu chitanţă de mână, ce s-a întâmplat cu calitatea de chiriaş....pentru această cotă;

3. dacă nu cunoaşteţi potenţialii pârâţi - Vânzatorii au fost 2 fraţi: Radu si Vlad. - şi domiciliile lor sau ale moştenitorilor, uzucapiunea este un drum înfundat, deoarece este necesar să îi chemaţi în judecată.

Fiecare din problemele expuse de mine reprezintă un obstacol serios în calea uzucapiunii, şi ar fi necesară analizarea foarte atentă a situaţiei, pentru a nu pierde taxe de timbru, onorarii de expert sau apărător, degeaba.

Cu stimă.

Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
andreigrigoriu, moderator
Va multumesc ptr raspunsul prompt.
1. sa inteleg ca ptr a invoca uzucapiunea trebuie sa fie un singur proprietar?(eu sau sora mea?)
2. Nu exista nici o chitanta. doar contractul de v/c din august 1984 efectuat la notarul de stat.
3. Stiu adresa de pe un plic postal a lui Draga, fiica lui R. Nimic despre urmasii lui Vlad.
Avem alta solutie inafara uzucapiunii?
Stimat domn,
Față de ultima întrebare a dvs, încerc să vă răspund punctual -

1. Nu am spus că pentru a invoca uzucapiunea trebuie sa fie un singur proprietar, ci din contră, că nu văd posibilă o astfel de situație:

Eu si sora mea dorim initierea procedurilor de uzucapiune in cadrul unui proces de stabilire a mesei succesorale (eu imi dau in judecata sora sau invers ptr a ne imparti casa, terenul .. ceva de genul asta din ce am inteles).


Am afirmat acest lucru pornind de la premisa că dvs și sora dvs fiind moștenitori ai bunicii (iau ca atare afirmația) nu puteți invoca o uzucapiune unul împotriva altuia, fiind amândoi, coindivizari. Uzucapiunea se invocă de moștenitorii bunicii, în contra vânzătorilor inițiali, nu de un moștenitor împotriva altui moștenitor.

2. În ceea ce privește chitanța am înțeles că:

* inițial a existat un contract de închiriere,
* pentru 1/2 din casă și o parte din teren s-a perfectat o vânzare - cumpărare;

* nu am înțeles, pe deplin, ce s-a întâmplat cu restul (a platit la CEC... pentru restul de casa. Desi bunica a avut actele pregatite (le am si acum) pentru obtinerea intregii proprietati nu au fost duse la semnat)

Situația aceasta este necesar a fi atent studiată, pentru a se demonstra că închirierea, cunoscută în doctrină și ca o formă a detenției precare, s-a transformat într-o vânzare, chiar neconformă cerințelor legale. Mecanismul se numește intervertire a precarității, dar trebuie arătat clar.

3. În privința ultimei întrebări, chiar nu știu ce să spun. Identificarea pârâților poate fi dificilă într-o uzucapiune, tinând și de noroc.

Nu pot decât să vă recomand întocmirea dosarului de către un avocat, pentru a vedea toate împrejurările speței.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 de ani ContSters275905 ContSters275905 Buna seara, Am cateva intrebari referitoare la uzucapiunea de 30 de ani. Trebuie sa specific de la bun inceput ca eu am fost chemat in judecata (deci sunt ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau inscrierea proprietatii in cartea funciara? adyo17 adyo17 Buna ziua! As vrea sa stiu care este calea cea mai simpla (din punct de vedere al timpului si/sau financiar) de a intra in posesia unui teren. Din ce m-am ... (vezi toată discuția)