avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ancheta administrativa
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ancheta administrativa

Buna ziua....

Am avut probleme, cu un fost angajat, care din cauza neglijentei, nepasarii, ne-a cauzat prejudicii. L-am convocat la conciliere, i-am explicat situatia, si dupa o perioada de gandire, a acceptat oferta si a achitat integral suma solicitata de catre noi.

Am convocarea la conciliere, procesul-verbal si inca un act, prin care si-a recunoscut vina si s-a obligat la plata sumei. Acum de la contabilitate am inteles ca nu putem incasa suma respectiva, pana nu avem o decizie de impunere, insa avand in vedere faptul ca nu mai este angajat, aceasta varianta pica. Cel mai bine ar fi, din cate am inteles, sa facem, retroactiv, o ancheta administrativa, care va stabili "vinovatia" persoanei, iar in baza acestui act, emitem convocarea.

Teoretic si in mare stiu cum trebuie sa arate ancheta, insa ma poate ajuta cineva cu modele concrete ?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: magyari , utilizator 15:03, 29 Octombrie 2008
Ce nu inteleg,cum ai facut o conciliere,ancheta administrativa nu exista,exista o cercetare prealabila a unui eveniment petrecut in tmpul de munca ,la locul de munca sau in legatura cu sarcinile ,atributiile si responsabilitatile titularului de post.Dupa cercetarea prealabila,se constata vinovatia si se emite sanctiunea si celelalte masuri punitive.Toate astea trebuie sa fie semnate de persoana in cauza pentru a nu fi contestate sau nerecunoscute de cel vinovat.Daca sa constatat un prejudiciu ,comisia de cercetare propune masura recuperarii lui de la persoana vinovata iar CA-ul unitatii transmite sarcina compartimentului contabilitate pentru emiterea de decizie de imputare in urma rezultatului cercetarii cazului si a concluziilor trase de CA.Recuperarea pagubei se face prin acord scris intre unitate si vinovat sau prin procedura civila- la tribunal.Decizia de imputare trebuie sa contina : unitatea emitenta, nr. de inregistrare in Registrul de Decizii ,data emiterii,preambul,referire la paguba produsa unitatii,persoana care a produs ,valoarea prejudiciului ,persoana de la cine se recupereaza prejudiciul,modul de recuperare-transe,virament,din mana,in ecivalent,retineri pe statul de plata ,etc. Daca nu va intelegeti cu autorul prejudiciului ,mergeti in instanta de civil si atunci instanta va emite o hotarare ,hotarare pe care o puteti pune in executare dvs.sau executorul judecatoresc.Avand decizia de imputare puteti vira banii in contul unitatii fara probleme.este un cont distinct.
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
alexandru2007, utilizator
In convocarea la conciliere se explica, banuiesc, motivul pt care fostul angajat a fost chemat. In actul ne-numit acest fost angajat isi recunoaste fapta si achita suma. Pe ce baza ati inregistrat intrarea banilor in casierie? O dispozitie de incasare, probabil... si ati dat omului o chitanta (dovada ca si-a achitat „datoria)... Recunoasterea vinei in scris e suficienta (e un angajament de plata, practic). Cand o persoana isi recunoaste vina nu se mai procedeaza la „cercetare”. Pe baza dispozitiei de incasare si a chitantei... se poate face inregistrarea in conta. De ce o decizie de acel gen? Omul nu contesta ca a pricinuit pagube! Chiar daca nu ati respectat procedura cu cercetarea administrativa puteti inregistra suma – omul si-a recunoscut vina in scris!
Asa ma gandeam si eu, insa contabila este de parere ca ar trebui o decizie, si o ancheta, facuta anterior, ca sa poata inregistra suma incasata.
Faptul ca aveti dovada convocarii la conciliere cu salariatul si procesul verbal de conciliere in care se consemneaza si pozitia salariatului, faptul ca isi recunoaste vina si ca achita pagubele, in plus aveti si sumele achitate de bunavoie de catre salariat, asa cum se arata mai sus in topic, cu dispozitie de incasare, aveti toate documentele necesare pentru justificarea inregistrarilor in contabilitate.
Faptul ca salariatul respectiv nu a contestat si a achitat este suficient, pentru cauza prezentata de dvs. Nu cred ca este cazul sa fabricati hartii doar de amorul artei.
Ar fi trebuit, intr-adevar, ca dupa intocmirea procesului verbal cu salariatul sa emiteti decizia sa o comunicati salariatului. Desi nu va doresc sa mai aveti probleme, daca se intampla data viitoare intocmiti si decizia cu toate elementele cerute de codul muncii.
Am inteles, va multumesc pentru clarificari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Document cu titlu executoriu?? Alexandru8899 Alexandru8899 In urma cu ceva vreme am demisionat din cadrul sistemului militar romanesc. Ca urmare, comandantul unitatii militare unde mi-am desfasurat activitatea a semnat ... (vezi toată discuția)
Paguba adusa institutiei de un functionar public vasilica53 vasilica53 In urma controlului efectuat mi-sa descoperit o lipsa in gestiune,in perioada 01.01.2008-27.11.2008 ,fara sa stiu am depus banii imediat.Nu am asteptat decizia ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara prealabila ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Un angajat a sustras bunuri din magazinul unde lucra. Si-a recunoscut fapta dar prejudiciul este de 14.000 lei si a promis ... (vezi toată discuția)