Am avut probleme, cu un fost angajat, care din cauza neglijentei, nepasarii, ne-a cauzat prejudicii. L-am convocat la conciliere, i-am explicat situatia, si dupa o perioada de gandire, a acceptat oferta si a achitat integral suma solicitata de catre noi.
Am convocarea la conciliere, procesul-verbal si inca un act, prin care si-a recunoscut vina si s-a obligat la plata sumei. Acum de la contabilitate am inteles ca nu putem incasa suma respectiva, pana nu avem o decizie de impunere, insa avand in vedere faptul ca nu mai este angajat, aceasta varianta pica. Cel mai bine ar fi, din cate am inteles, sa facem, retroactiv, o ancheta administrativa, care va stabili "vinovatia" persoanei, iar in baza acestui act, emitem convocarea.
Teoretic si in mare stiu cum trebuie sa arate ancheta, insa ma poate ajuta cineva cu modele concrete ?
Ce nu inteleg,cum ai facut o conciliere,ancheta administrativa nu exista,exista o cercetare prealabila a unui eveniment petrecut in tmpul de munca ,la locul de munca sau in legatura cu sarcinile ,atributiile si responsabilitatile titularului de post.Dupa cercetarea prealabila,se constata vinovatia si se emite sanctiunea si celelalte masuri punitive.Toate astea trebuie sa fie semnate de persoana in cauza pentru a nu fi contestate sau nerecunoscute de cel vinovat.Daca sa constatat un prejudiciu ,comisia de cercetare propune masura recuperarii lui de la persoana vinovata iar CA-ul unitatii transmite sarcina compartimentului contabilitate pentru emiterea de decizie de imputare in urma rezultatului cercetarii cazului si a concluziilor trase de CA.Recuperarea pagubei se face prin acord scris intre unitate si vinovat sau prin procedura civila- la tribunal.Decizia de imputare trebuie sa contina : unitatea emitenta, nr. de inregistrare in Registrul de Decizii ,data emiterii,preambul,referire la paguba produsa unitatii,persoana care a produs ,valoarea prejudiciului ,persoana de la cine se recupereaza prejudiciul,modul de recuperare-transe,virament,din mana,in ecivalent,retineri pe statul de plata ,etc. Daca nu va intelegeti cu autorul prejudiciului ,mergeti in instanta de civil si atunci instanta va emite o hotarare ,hotarare pe care o puteti pune in executare dvs.sau executorul judecatoresc.Avand decizia de imputare puteti vira banii in contul unitatii fara probleme.este un cont distinct.
In convocarea la conciliere se explica, banuiesc, motivul pt care fostul angajat a fost chemat. In actul ne-numit acest fost angajat isi recunoaste fapta si achita suma. Pe ce baza ati inregistrat intrarea banilor in casierie? O dispozitie de incasare, probabil... si ati dat omului o chitanta (dovada ca si-a achitat „datoria)... Recunoasterea vinei in scris e suficienta (e un angajament de plata, practic). Cand o persoana isi recunoaste vina nu se mai procedeaza la „cercetare”. Pe baza dispozitiei de incasare si a chitantei... se poate face inregistrarea in conta. De ce o decizie de acel gen? Omul nu contesta ca a pricinuit pagube! Chiar daca nu ati respectat procedura cu cercetarea administrativa puteti inregistra suma – omul si-a recunoscut vina in scris!
Faptul ca aveti dovada convocarii la conciliere cu salariatul si procesul verbal de conciliere in care se consemneaza si pozitia salariatului, faptul ca isi recunoaste vina si ca achita pagubele, in plus aveti si sumele achitate de bunavoie de catre salariat, asa cum se arata mai sus in topic, cu dispozitie de incasare, aveti toate documentele necesare pentru justificarea inregistrarilor in contabilitate.
Faptul ca salariatul respectiv nu a contestat si a achitat este suficient, pentru cauza prezentata de dvs. Nu cred ca este cazul sa fabricati hartii doar de amorul artei.
Ar fi trebuit, intr-adevar, ca dupa intocmirea procesului verbal cu salariatul sa emiteti decizia sa o comunicati salariatului. Desi nu va doresc sa mai aveti probleme, daca se intampla data viitoare intocmiti si decizia cu toate elementele cerute de codul muncii.