avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bun propriu - ce modifica imbunatatirile aduse?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bun propriu - ce modifica imbunatatirile aduse?

Sotia a cumparat o locuinta ca bun propriu( o casa la "rosu"). Ulterior am incheiat un contract de lucrari de constructii la aceasta casa(pentru o suma destul de mare), beneficiari ai contractului fiind sotia si eu, sotul.
Ce regim juridic are acum locuinta? A ramas bun propriu al sotiei? Daca eu sotul fac un imprumut la banca, banca poate cere ipoteca pe locuinta, cartea funciara
inscrie un astfel de titlu?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 16:17, 24 Ianuarie 2012
In primult rand, daca exista sotia, exista casatoria, deci casa este bun comun, la fel si banii obtinuti de dumneavoastra prin credit. Deci banca poate de principiu cere orice, important este ce acceptati dv.
Exista posibilitatea ca sotia sa fi avut acei bani dinaintea casatoriei, puteti proba acest lucru, pt ca doar asa ar putea fi catalogat bun propriu.
Sau dupa noul cod civil sa faceti partajul in timpul casatoriei.
Daca in baza contractului de lucrari de constructii nu s-au ridicat constructii noi, ci s-au facut doar amenajari la constructia deja existenta, aceasta este in continuara bunul propriu al sotiei, iar dvs. aveti un drept de creanta egal cu jumatate din valoarea investitiei.
Daca s-au ridicat constructii noi, atunci aveti un drept de coproprietate in devalmasie, impreuna cu sotia, insa doar asupra acestor noi constructii.
Imi pare rau, dar nu sunt intrutotul de acord cu cele spune de avocat-consult. Nu cred ca eugenion contesta calitatea de bun propriu al casei. Nu asta rezulta din post. Probabil stie exact de unde provin fondurile si admite ca imobilul este bunul propriu al sotiei.
Doar contractul cu constructorul pentru terminarea casei a fost achitat de ambii. Sau nu a fost achitat integral, ci urmeaza a fi platit, de vreme ce domnul doreste sa incheie un credit bancar, probabil pentru a plati constructorul. Pentru ca eu asta am inteles, ca intentioneaza sa ia un credit.
Daca aceasta este situatia, pana platiti constructorul, acesta are un drept de ipoteca legala asupra imobilului pentru garantarea sumelor pe care i le datorati (voi, sotii) in baza contractului.
Imobilul este bun propriu al sotiei, fiind vorba doar de amenajari (nu constructie). In limita sporului de valoarea realizat, dvs. veti avea doar un drept de creanta.
Un eventual credit bancar solicitat de dvs. (ceea ce echivaleaza cu deschiderea unui cont bancar), fara garantii, va fi considerat ca fiind personal, putand sa dispuneti cum doriti de fondurile banesti.
Daca insa sotia garanteaza rambursarea creditului luat de dvs. cu o ipoteca pe imobilul proprietate, atunci bineinteles ca in cartea funciara va fi inscrisa aceasta ipoteca in favoarea bancii, nu a dvs.
Pe de alta parte, dvs, ca sot, chiar nefiind proprietarul imobilului, aveti posibilitatea sa solicitati cf.art.321 NCC , notarea in cartea funciara a imobilului ca locuinta a familiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa - eligibilitate dan_ph dan_ph Buna ziua, as dori sa va cer sfatul daca pot accesa programul Prima Casa pentru achizitionarea unui imobil. \\"problema\\" este ca eu si sotia am contractat ... (vezi toată discuția)
Construirea de casa cu creditul prima casa monicaf monicaf cine ma ajuta si pe mine cu mai multe informatii referitoare la construirea unei case prin programul prima casa?de ce acte am nevoie si daca stie cineva daca ... (vezi toată discuția)
Receptie si intabulare constructie noua pclaudia13 pclaudia13 Buna ziua. In cazul in care eu ridic din banii parintilor, pe un teren cumparat de mine, o constructie pe care nu reusesc sa o finalizez pana la casatoria mea, ... (vezi toată discuția)