Pilu a scris:
Buna ziua, as avea si eu o intrebare daca poate cineva sa-mi spuna:Am o ruda care nu se poate deplasa la medicul de familie ca e bolnava si fiica ei a chemat pe maine sa vina acasa medicul. Intrebarea mea ar fi: in afara de "atentia" care se da oricum, mai trebuie platit ceva (din punct de vedere legal), este in vigoare legea aia cu coplata, se aplica ?. Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva.
Nu se aplica coplata,doar ca sa speram ca maine sa nu fie al patrulea pacient vizitat la domiciliu,caci atunci se va considera serviciu la cerere si se va plati.Consultul la domiciliu face parte din pachetul de servicii medicale de baza.(NORME COCA2012):
E. Consultaţii la domiciliul asiguraţilor –
maximum 20 de consultaţii pe lună pe medic cu listă proprie de persoane asigurate înscrise dar nu mai mult de 3 consultaţii pe zi.NOTA 1: Consultaţiile la domiciliu se consemnează în „Caietul de consultatii la domiciliu” care va conţine: data şi ora consultaţiei, numele prenumele si CNP-ul asiguratului căruia i s-au acordat serviciile medicale, motivul deplasării la domiciliu, diagnosticul prezumat, tratamentele administrate, semnătura beneficiarului sau numele, prenumele, CNP-ul şi semnătura aparţinătorului, bilet de trimitere (seria şi numărul ), după caz. Informaţiile din Caietul de consultaţii la domiciliu se transcriu în fişa medicală.
NOTA 2: Pentru bolnavii cronici nedeplasabili (insuficienţă cardiacă clasa NYHA IV, paraplegie, tetraplegie, fază terminală etc.) consultaţia se acordă în aceleaşi condiţii ca şi la cabinetul medical. În cadrul consultaţiei la domiciliu, medicul de familie efectuează şi controlul periodic al acestor bolnavi.
NOTA 3: Pentru bolnavii cu afecţiuni acute/subacute consultaţia la domiciliu se acordă în aceleaşi condiţii ca şi la cabinetul medical.