avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog, urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog, urgent

Daca vreau sa angajez niste oameni dar mai intai vreau sa-i tin cate-va zile in probe, cum procedez ca sa fiu in regula?Le inchei contract de munca, sau cum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 26 Ianuarie 2012
Incheiati contract individual de munca pe perioada determinata.
Perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.

Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand inteleg sa iasa unilateral din contract in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz.
Se incheie obligatoriu c.i.m. fie pe durata determinata, fie pe durat nedeterminata ... in cuprinsul c.i.m. veti insera o perioada de proba, conform dispozitiilor Codului Muncii.

Daca nu sunteti multumit de activitatea prestata si daca va aflati in perioada de proba, atunci conform art.31 alin.3 C.mun., pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Da, se inchieie contract de munca cu timp partial sau norma intreaga, se efectueaza pontaj, si bineinteles se transmite revisal-ul la itm. Dosarul sallariatului se intocmeste exact cum specifica codul muncii :
- COPIE CI, CERTIFICAT DE NASTERE , CERERE DE ANGAJARE, COPIE DUPA CARNETUL DE MUNCA ,actele de studii, calificari, etc. repartitia de la somaj, certificat de la medicul de medicina a muncii, si daca are persoane in intretinere, copie dupa actele fiecareia dintre ele, si declaratie pe propria raspundere a acestora , ca sunt in intretinerea salariatului, mai putin in cazul minorilor , si al studentilor, sau elevilor , care nu au loc de munca, urmeaza cursuri liceale, etc, si au peste 18 ani. Cel putin pana acum, astea sunt regulile.
Pentru a avea o durata de proba cat mai lunga este indicat sa incheiati contract de munca pe durata nedeterminata, in care aveti posibilitatea pentru functiile de executie sa prevedeti o perioada de proba pana la 90 de zile, timp in care beneficiati de prevederile art. 31 alin. 3 din Codul muncii (asa cum v-a recomandat @freeelis).
In cazul contractelor de munca pe durata determinata perioada de proba este prevazuta la art. 85 din Codul muncii in functie de durata pentru care a fost incheiat in felul urmator:
"Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni."
multumesc mult pentru raspunsuri!
Sa inteleg ca cim este singura solutie? nu pot folosi un contract de colaborare sau ceva de genul asta?se mai foloseste acest contract? Va intreb ca am auzit foarte des in ultima vreme oameni care au lucrat in diverse locuri ca si "colaboratori"....de fapt ce inseamna asta?

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe perioada determinata ContSters81099 ContSters81099 Care este procedura de desfacerea a contractului individual de munca, daca angajatul se afla in perioada de proba si nu corespunda profesional? Multumesc::( (vezi toată discuția)
Revisal-urgent sallai sallai daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)
Angajare la pfa ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua,am un client care se ocupa cu vanzare legume-fructe in piata.Are un PFA si doreste sa-si angajeze fiul,major,pentru o perd.determinata. In programul ... (vezi toată discuția)