avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog, urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog, urgent

Daca vreau sa angajez niste oameni dar mai intai vreau sa-i tin cate-va zile in probe, cum procedez ca sa fiu in regula?Le inchei contract de munca, sau cum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 26 Ianuarie 2012
Exista si varianta de angajati ca zilieri, dar este aplicabila pentru activiati sezoniere, sau cu un caracter ocazional...Atunci nu trebuie contract de munca, doar inregistrarea lor intr-un registru special(prevederi din Legea nr. 52/2011) si plata la sfarsitul zilei de munca...Dar banuiesc ca nu e cazul Dvs. deoarece doriti ca pe cei buni sa-i pastrati la munca...Riscurile mari pe care le incercati este sa fugiti dupa doi iepuri deodata, si sa testati angajatii si sa iesiti cat mai ieftin cu taxele,etc..Ceea ce e firesc insa pericolele sunt la fel de mari: pe de o parte daca nu faceti cum trebuie formele legale riscati sa va treziti fata in fata fie cu Munca la negru fie cu Fiscul...Recomandarile colegilor sunt foarte bune, dintre ele as recomanda-o pe cea cu un contract pe durata nedeterminata care are cea mai lunga perioada de proba, fata de cele cu durata determinata care nici nu pot fi incheiate decat in conditii speciale, pe care nu stim daca le respectati (defapt ele pot fi incheiate de oricine, fiindca ITM-ul le accepta, insa in instanta sunt nule daca nu va incadrati in acele spete speciale...asa ca mai bine le faceti de la inceput ca lumea...).Despre prestari servicii si alte forme de colaborare veti gasi postari destul de interesante pe Avocat net.
Contractele de prestari servicii se pot incheia numai pentru activitati ocazionale ... munca prestata in baza unui astfel de contract nu va ofera nicio garantie ca acel prestator (nu salariat) este un bun angajat ...

Referitor la zilieri , potrivit art.11 din Legea nr.52/2011, se pot presta activitati cu caracter ocazional In urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de Intretinere si curatenie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe perioada determinata ContSters81099 ContSters81099 Care este procedura de desfacerea a contractului individual de munca, daca angajatul se afla in perioada de proba si nu corespunda profesional? Multumesc::( (vezi toată discuția)
Revisal-urgent sallai sallai daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)
Angajare la pfa ctseximtrans ctseximtrans Buna ziua,am un client care se ocupa cu vanzare legume-fructe in piata.Are un PFA si doreste sa-si angajeze fiul,major,pentru o perd.determinata. In programul ... (vezi toată discuția)