Buna seara!
Am divortat anul trecut si fetita, in varsta de 9 ani a ramas in custodia mea. Pot pleca cu ea, in excursie, in strainatate, fara acordul tatalui ei?
Si pot pleca definitiv, cu fetita in Ungaria, Austria, fara acordul tatalui ei, daca ma casatoresc acolo cu un cetatean maghiar, dar de origine romana?
Va multumesc.
Va mai intreb o data, pot parasi tara impreuna cu fetita mea, definitiv, fara acordul tatalui ei?
Ma scuzati ca insist, dar este o veste minunata.
Va multumesc.
Inteleg ca exista o hotarare judecatoreasca , definitiva si irevocabila prin care fiica a fost incredintata spre crestere si educare dumneavoastra, in acord cu dispozitiile Codului familiei, dispozitii abrogate.
Totodata, trebuie sa existe si pasaportul copilului minor.Puteti suna si la Politia de Frontiera.
1.Nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru iesirea din tara impreuna cu minora.
Aveti nevoie insa de hotararea legalizata cu mentiunea" definitiva si irevocabila " si pasaportul pentru minora, pasaport care va fi eliberat in temeiul hotararii prin care minora v-a fost incredintata spre crestere si educare.
2.Daca tatal are si un program de vizita stabilit prin aceasta hotarare, aveti obligatia ca inainte de a pleca din tara sa-l instiintati pe acesta ( in scris, nu verbal) de plecarea dvs. si totodata sa-i indicati acestuia locatia ( adresa de resedinta) unde se afla minora, tocmai pentru ca tatalui sa-i nu fi ingradit dreptul de vizita.
3.Daca insa doriti sa va casatoriti si inteleg ca vreti sa va stabiliti intr-o alta tara, in functie de tara in care va veti stabili, veti avea nevoie de acordul tatalui sau nu., in tarile din UE in principiu nefiind necesar acordul tatalui.