Buna ziua!
Doresc sa aduc in discutie urmatorul caz: A incheie un contract de comodat cu B la notariat pe o perioada de 5 ani. La numai doua zile B solicita lui A o suma considerabila numind-o chirie pe doi ani, mentionand "conform cu contractul de comodat " din data autentificarii la notar. Mentonez ca, A are alta cetatenie decat cea romana vorbind si intelegand foarte greu limba romana, crezand la acel moment ca este vorba de o garantie pe doi ani, fapt pentru care a solicitat lui B sa-i dea la mana o chitanta sau o hartie in sensul platii sumei respective, fapt ce s-a si intamplat. Locatia data in comodat nu a putut fi folosita de A nefiind conforma cu declaratiile date inlauntrul contractului de comodat- conditii improprii de locuit, fapt pentru care A notifica rezilierea contractului şi restituirea "garantiei" dupa parasirea acestuia la numai cateva zile de la data contractului, incheind un contract nou, de inchiriere de aceasta data, cu un nou proprietar, inchiriere inreg. la organele competente. În urma notificarii, la care B a raspuns, s-a stabilit incheierea unui proces-verbal de stingere a obl. prin conciliere, prin restituirea sumei, in mod esalonat, B invocand lipsa sumei. La prima data esalonata s-a achitat suma partiala cu o intarziere acceptata de A, urmand a fi achitata suma ramasa in doua rate. La acest punct, debitoarea gasind fel si fel de scuze a incetat plata, fiind de fiecare data deschisa la dialog dar nu si la achitarea platii. Mentionez ca inarzierea platii este de aproximativ 45 de zile.
Va rog frumos, multumindu-va anticipat, sa-mi dati un sfat care m-ar putea ajuta in mod real, la recuperarea sumei, printr-o actiune legala.
Se pare ca singura solutie este instanta.
Va sugeram sa va angajati un avocat si el stie ce are de facut.
Va multumesc frumos pentru sfat!
Numai ca doream sa cunosc şi alte pareri in ceea ce priveste calea de atac într-o astfel de speta!
Învestirea cu formula executorie? sau o actiune în pretentii pe dreptul comun?
Învestirea cu formula executorie a ce? A contractului, a chitantei? Se investesc cu formula executorie numai titlurile executorii si aici nu cred sa fie cazul...
Notar
ghooost2006
Buna! As vrea sa stiu daca am facut cu o persoana fizica un contract la notar cum ca i-as fi dat o suma de bani,dar fara garantie,si trece termenul , ce pot ... (vezi toată discuția)