avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructuar si nudul proprietar (drepturi si obligatii)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructuar si nudul proprietar (drepturi si obligatii)

Buna ziua,

Am citit in Noul cod civil informatii legate despre uzufructuar si nudul proprietar (art. 703-748).

Am citit ca nudul proprietar nu are voie sa inchirieze un imobil, acest drept revenindu-i uzufructuarului.
-- Totusi, daca imobilul a fost parasit un timp de catre uzufructuar si a fost lasat in conditii care au periclitat securitatea imobilului, nudul proprietar poate lasa anumite persoane sa locuiasca in imobil pt a avea grija de el (fara a le cere chirie)?
-- In ce conditii poate nudul proprietar sa lase o persoana sa locuiasca in imobil fara a ii cere chirie?
-- Mentionez ca cunosc faptul ca uzufructuarul nu poate fi evacuat din imobil, dar asta presupune ca nimeni altcineva (din partea nudului proprietar) sa locuiasca in acelasi imobil?
-- Daca cumva prezenta unei alte persoane in imobil necesita acordul uzufructuarului, mai e nevoie de acordul uzufructuarului cand acesta a periclitat securitatea imobilului?

Va doresc o zi buna,
Ioan
Cel mai recent răspuns: ioan_i , utilizator 15:33, 25 Ianuarie 2012
Opinia mea este ca nudul proprietar ar trebui sa cheme in judecata pe uzufructuar si sa ceara instantei sa pronunte fie o solutie de constatare a renutarii uzufructuarului la beneficiul uzufructului, fie sa il oblige sa faca acte de conservare a imobilului daca nu, sa le faca el pe socoteala uzufructuarului
Va multumesc pentru raspuns.

Totusi, in afara chemarii in judecata a uzufructuarului, nudul proprietar poate lasa pe cineva sa locuiasca in imobil pt avea grija de el (fara a ii cere chirie)?

Sau aceasta nu se poate direct?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
ioan_i, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ,taxe edy77 edy77 ce drept am asupra unui imobil mostenit, din care eu detin 50% , celalalt proprietar detine celalalt 50% si intregul imobil este este cu uzufruct viajer ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager vali_sudoru vali_sudoru buna ziua.am un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager,cu parintii mei.ce pot sa fac in cazul in care parintii mei au abuzat fortat de mai ... (vezi toată discuția)
Uzufructul brasov1957 brasov1957 LA MULTI ANI!! As dori sa stiu daca mama care are uzulfructul si nu locuieste in apartament de aproximativ 4 ani are dreptul sa-l inchirieze ? (ceea ce a ... (vezi toată discuția)