avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de munca

Buna ziua , sotiei mele i-a fost ieri desfacut contractul de munca fara preaviz ,fara suspendare .I s-a desfacut pentru "indisciplina" in conceptia patronului.Va povestesc cum s-a intamplat:sotia mea a fost chemata cu o situatie la dinsul in birou ..situatia era in regula,corecta fapt admis si de patron ..dar dinsul fiind nervos s-a rastit la ea...ea l-a intrebat de tipa la ea ..dinsul i-a zis sa iasa afara din birou..ea a iesit ...dinsul a venit dupa ea spunandu-i ca ia intors spatele si ca nimeni nu-i intoarce lui spatele ...s-a dus apoi la resurse umane spunand sa i se desfaca contractul de munca di ncauza disciplinara.Intrebarea noastra este daca am avea vreo sansa sa-l chemam in instanta.
Cel mai recent răspuns: dragosmusat , utilizator 15:09, 25 Ianuarie 2012
Desigur. Sanctiunea disciplinara nu poate fi dispusa de angajator decat dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile (art.247-252 codul muncii).

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
MULTUMESC , DAR SOTIA MEA A FOST CHEMATA A DOUA ZI PENTRU ASA ZISA CECETARE PREALABILA SI I S-A CERUT SA DEA O DECLARATIE : EA A DECLARAT CA SITUATIA CERUTA A FOST CORECTA SI CA NU A AVUT UN COMPORTAMENT NEADECVAT FATA DE PATRON ASA CUM SUSTINE ACESTA .mENTIONEZ CA DECAT EI 2 AU FOST IN BIROU .AM VREO SANSA
Se pare ca nu ati citit atent raspunsul meu si nici nu ati fost curios sa consultati codul muncii.
Asteptati decizia si vedeti continutul. Aveti sanse deoarece convocarea trebuia facuta in scris iar pentru efectuarea cercetarii trebuia numita prin decizie de catre angajator o persoana/comisie (in cazul in care nu sunt date atributii prin Regulamentul intern unei anumite pozitii din organigrama). Trebuie vazut in decizie si motivele care au determinat inlaturarea apararilor facute da salariata.

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Art. 252
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.


In cazul concedierii disciplinare nu se acorda preaviz ... sotia dvs are posibilitatea de a contesta in instanta decizia de concediere atat pentru neindeplinirea conditiilor de forma, cat si pentru neindeplinirea conditiilor de fond pentru emiterea acesteia.

Multumesc,nu ma prea pricep ,ma scuzati ,dar este posibil asa ceva ,doar pt.faptul ca i-a intors spatyele in momentul in care dinsul i-a spus sa iasa afara din birou sa ti se desfaca contractul cf.art.61 lit.a si dus revisalul la itm in aceeasi zi dupa convocarea asta prealabila la care a participa t directorul(fiul acestuia), o colega de la resuse umane si patronul(asociat unic,cu care sotia mea s-a "certat").mentionez ca patronul a recunoscut astazi ca din punct de vedere al profesionalismului este un om de baza sotia mea dar ca nu-i sporta faptul ca s-ar fi rastit la el ...ceea ce nu e adevarat avand colegi martori la ce s-a intamplat dupace ea a venit in birou cu dinsul in spatele ei.ea mi-a recunosct faptul ca ar fi ridicat tonul dar doar pt.ai spune patronului sa o lase sa vorbeasca ,sa explice sa nu-si mai descarce nervii pe ea degeaba .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Elena714 Elena714 În cazul în care salariatul are deja 90 de zile lucrătoare, respectiv își dă demisia și nu poate sta perioada de preaviz. Care sunt consecințele ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Demisie salariat fara preaviz mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, O salariata a depus cererea de incetare a activitatii la demisie cu data de 10.04.2015 fara efectuarea preavizului. Conform contractului individual ... (vezi toată discuția)