Buna ziua,
Am iesit la pensie pe data de 4 oct. 1990 ca electriciana cu cea mai mare categorie si am lucrat 38 ani si 2 luni la foc continuu din iulie 1952- oct. 1990.
Cand am iesit la pensie mi s-au luat primii 5 ani din ultimii 10 (1981-1985).
Am lucrat in inteprinderi de gradul 0 si gradul 1.
Am iesit la limita de varsta si stagiu complet de cotizare. Dupa 1990 nu s-a mai muncit la norma in schimb salariile au crescut exponential. S-au aprobat tot felul de sporuri de care pana in 1990 nici se auzise iar in mediul toxic nu aveau voie sa lucreze mai mult de 15 ani. In mediul toxic lucrau : minerii, cei de la turnatorii , metalurgie, furnale, iar in chimie cei cu masca pe figura. Acum au primit pana si femeile de serviciu grupa a II a de munca. Au iesit la pensie de tineri, multi fiind necalificati. S-au facut tot felul de recalculari si in final au pensie mai mare decat a mea...Ce s-ar mai putea face pentru recalcularea pensiei ? va multumesc
Incerc eu sa va raspund,riscand sa fiu admonestat de moderatorii acestui forum.Dv.ati iesit la pensie pe Legea 3/1977si cred ca in acel moment pensia dv. era egala cu ultimul salariu tarifar.Legea3/1977,o lege comunista a pensiilor,asigura o reala protectie sociala,se luau in calcul venturile realizate in ultimii 10 ani(cand salariatul ajungea la salarii maxime)la care se aplica un coeficient in functie de salariul tarifar,ex:pt salarii intre 1600-2000lei acest coeficient era de65%,iar pt.salarii mai mari de 4000 lei acest procent era de 54%(procente pt.gr.III-a de munca)Prin aparitia Legii 19/2000,o lege de pensii pe baza contributivitatii (o lege capitalista a pensiilor)si prin recalcularea pensiilor in anul 2005, au avut de suferit cei care au avut salarii mici,in general muncitorii.Pensia dv. a fost recalculata pe baza contributiei pe intreaga perioada de activitate(raportul dintre salariul tarifar lunar+sporul de vechime/salariu mediu brut pe economie)La recalculare,daca nu ati depus adeverinte de salarii pt. perioada 1947-1962(cand nu au fost trecute salariile in carnetul de munca)vi s-a luat in calcul salariul minim pe economie,acest lucru a fost indreptat prin OUG 19/2007 cand pensia dv. a crescut prin luarea in calcul a salariului mediu pe economie.Dv. considerati ca pensia dv este mica,dar v-ati gandit ce se intampla cu femeile care ies azi la pensie si au avut acelasi raport intre retributie si salariul mediu brut cu al dv.(aceiasi contributie pe intreaga perioada de activitate)si li se iau in calcul un stagiu complet de cotizare de 30 de ani si nu 25 de cat ati beneficiat dv.?Si eu sunt pensionar,cu o pensie "nesimtit" de mica dar imi dau seama ca cotributia pe care o platea angajatul pe Legea 3/1977,2-3% pt. pensia suplimentara din salariul tarifar +sporul de vechime nu este egala din pc. de vedere matematic cu 10,5% cat plateste un angajat azi.Va doresc sanatate si o pensie cat mai lunga.