avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Art. 85, alin. (1) Cod rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Art. 85, alin. (1) Cod rutier

Buna Ziua, mi-a expirat certificatul de autenticitate care e valabil 60 zile si drept urmare am fost nevoit sa-mi fac o noua programare la rar pt a-mi putea inmatricula autoutilitara definitiv. Fiind aglomeratie mare am fost programat in data de 20.01.2012 . Intre timp nr provizorii au exp in data de 06.01.2012 si automat nu am mai putut sa circul cu masina.In data 19.01.2012 a plecat sa duc masina la rar pt a doua zi si am fost oprit de un echipaj de pol care mi-a ridicat carnetul si m-a condus la pol.Acolo am dat o declaratie si mi sa adus la cunostinta ca o sa mi se intocmeasca dosar penal pt conducerea unui auto neinmatriculat . Mi sa spus ca dovada pe care mi-au dat-o se prelungeste pe toata durata anchetei dupa care la solutionarea dosarului penal o sa mi se dea o amenda si permisul o sa-mi fie suspendat. Ce pot face pt o sanctiune mai usoara .Mentionez ca nu am mai avut alte abateri si depind in mare masura de permis deoarece nu am alta sursa de venit si am doi copii minori Ce amenda risc si daca mi se poate anula permisul de conducere. Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters239118 , utilizator 17:49, 25 Ianuarie 2012
Art. 85 alin. (1) prevede ca fapta este infractiune si sanctiunea este inchisoarea de la 1 la 3 ani.
Puteti incerca sa va folositi de art. 10 lit. b^1) din Codul de procedura penala, adica lipsa pericolului social, si sa primiti doar o amenda administrativa (cum inteleg ca vi s-a sugerat de catre politisti).
Totusi, ca sa beneficiati de acest articol, ar trebui sa convingeti organele judiciare ca pericolul social nu a fost cel al unei infractiuni, deci trebuie sa aveti grija cum ridicati aceasta problema.
In acest caz, amenda este cea de la art. 91 lit. c) Cod penal - de la 10 la 1000 de lei.
va mentionez faptul ca a doua zi am facut rar, am platit taxa de poluare si am luat nr definitive la masina.Am fost sfatuit ca sa ma duc cu un avocat cand voi fi chemat la pol in timp de 14 zile pt a da o noua declaratie si sa fac copii dupa certif de autenticitate exp si actele care arata faptul ca am inscris asina a doua zi
Vi s-au cerut acele dovezi tocmai pentru a arata ca nu va incadrati exact in textul legii, in cazul pe care acea norma il incrimineaza, conducerea unui vehicul neinmatriculat si atat. Dumneavoastra mergeati cu masina tocmai pentru a o inmatricula. Probabil ca si politistii au vrut sa va ajute si de asta v-au si zis de amenda.
Oricum, cand mergeti sa dati declaratia, duceti-le copiile pe care le-au cerut si nu plecati de la convingerea ca sunt obligati sa va dea doar o amenda.
Explicati-le situatia cum ati explicat-o si aici si sunt convins ca sanctiunea nu va fi penala.
in legatura cu situatia permisului de conducere imi puteti spune ceva ? De el depind in proportie 99%, Pe ce perioada se poate suspenda ?
Daca sunteti condamnat pentru o infractiune la Codul rutier, permisul se anuleaza si puteti da examen pentru a-l obtine din nou dupa 6 luni de la momentul terminarii executarii pedepsei (e vorba de condamnare penala, nu de amenda administrativa).
Daca se aplica o amenda administrativa, poate fi doar suspendat, nu anulat, dar nu pot sa va spun exact pentru ce perioada. Cea maxima e de 90 de zile.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
ContSters239118, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de o lamurire TARCHILA ELENA TARCHILA ELENA in data de 8 septembrie am fost oprita de pol rutiera si aveam de doua zile numerele provizorii expirate si o programare la RAR abia peste doua saptamani. s-a ... (vezi toată discuția)
Condus masina radiata dan tita dan tita Buna. Am cump arat o masina cu nr de anglia m a oprit politia si la o verificare s a gasit data la export ceva de genu radiat. Eu nu am stiut, persoana de la ... (vezi toată discuția)
Mi s-a intocmit dosar penal pentru tractiunea unei remorci cu numar temporar expirat ion33 ion33 buna ziua, acum cateva zile am fost oprit de politie pt ca conduceam masina personala tractand o remorca neintregistrata pe care am pus un numar temporar ... (vezi toată discuția)