avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O persoana care nu a realizat stagiul minim de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O persoana care nu a realizat stagiul minim de cotizare poate sa se pensioneze?

Exista vreo posibilitate ca sa primeasca pensie de la stat , daca nu are stagiul minim de cotizare de 10 ani, conform legii? Mentionez ca are varsta de 65 de ani, iar stagiul de cotizare undeva la 8 ani si jumatate. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:08, 30 Ianuarie 2012
iacobandreea30 a scris:

Buna ziua. Mama mea are varsta de 66 ani, nascuta in data de 6 decembrie 1945 , si o vechime totala in munca de 8 ani si jumatate , in conditii normale. In perioada 1986-1993 , a avut grija permanent de fratele meu , nascut cu handicat grav -down - care a decedat in 1993 . Ea nu a fost nicaieri inregistrata la acea vreme,( nici nu stiu daca exista posiblitatea) ,in afara de evidenta de la Spitalul Budimex, sau a medicului de la circa din sectorul de care apartinea. Va intreb daca exista posiblitatea sa beneficieze cumva de pensie? Va multumesc. foarte mult.

1. Fiind nascuta in decembrie 1945 trebuie sa aiba un stagiu minim de cotizare de 10 ani si 2 luni pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta.

2. Am postat si intrebarea pe care mi-ati pus-o pe mesaj privat deoarece s-ar putea ca un coleg sau o colega mai priceputi sa va dea o solutie legala favorabila.

3. Sa incerce si la Primarie sa vada daca poate obtine un ajutor social.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc. Nu poate benficia de ajutor social, pentru ca are proprietate personala, un apartament. Iar cel care a venit sa verifice situatia la fata locului, a depunctat-o .
Singura solutie pentru ca mama sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta este sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii. Nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta daca nu realizeaza stagiul minim de cotizare. Prevedere legala in alt sens nu exista, cu exceptia celor care trec de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie civila refuzata - zero puncte Cristianc1 Cristianc1 Buna ziua. Tatal meu este pensionar militar. A lucrat si in civilie inainte si dupa perioada militara, 14 ani si 6 luni in total in civilie. Implinind recent ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Mama mea poate beneficia de pensie minima avand 65 ani si aproape 9 ani lucrati Felicia74 Felicia74 A primit raspuns de la casa de pensii in ianuarie 2018 ca are nevoie de 13.si 5 luni vechime ea are numai 9 ani lucrati,acum lucreaza ca femeie de servici ca ... (vezi toată discuția)