avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reclamatie ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reclamatie ITM

Buna seara.
Acum aproape 2 luni mi-a expirat contractul de munca pe perioada determinata de 6 luni la o firma la care programul de lucru era de la 9 ore si jumatate si chiar mai mult in unele zile, dar si ~ 8 ore a cate 2 sambete pe luna. Avand in vedere ca m-au tot amanat cu adeverinta ce imi trebuia pentru depunerea actelor pentru somaj si cu banii am facut reclamatie la ITM pentru orele in plus lucrate - contractul e cel declarat de majoritatea angajatorilor: 8 ore. Mi-au trimis torusi intre timp adeverinta prin curier cu plata la mine - am refuzat deoarece eu locuiesc in Bucuresti foarte aproape de firma aceasta-, iar cand am mers la sediul firmei pentru a intra in posesia adeverintei si a banilor mi-au spus ca or sa revina cu un telefon la mine deoarece inca nu s-au facut salariile, iar plicul cu adeverinta e inca la curier. Intre timp mi-au facut observatie ca am facut reclamatie la ITM si ca au fost la ei spunandu-le: "Domnilor intelegem situatia in care sunteti deoarece stim ca Romania trece prin situatii grele." E normal? Eu am fost precauta si intre timp am scanat si am facut copii la unele documente in care apare semnatura mea in zilele de sambata, dar si cu ora de predare a banilor, deci am documente in copie dovedin cat timp am fost la munca. Intrarea in firma, dar si iesirea am facut-o pe baza unui card ce bineintles l-am predat pe loc. Va rog sa ma sfatuiti si sa-mi spuneti ce pot sa fac mai departe. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 26 Ianuarie 2012
Problema dvs. este una universala: ati muncit si nu ati fost platita.
Aveti urmatoarele 2 solutii:
1. Cereti pe cale amiabila plata orelor suplimentare, avand grija sa prezentati copii ale documentelor detinute de dvs. in care puteti dovedi ca ati lucrat si sambata, si peste program.
2. In cazul in care punctul nr 1 nu se materializeaza, depuneti actiune in instanta de fond in care cereti plata acestora si a cheltuielilor de judecata.
Ce se va rezolva?
In cazul punctului nr. 1 conflictul se va stinge de la sine si va rezulta ca angajatorul va fi mai atent la cine va angaja (de regula un neinformat sau neinformata).
In cazul punctului nr.2 instanta va va da dreptate dupa aproximativ 9 luni si va obliga firma la plata orelor suplimentare iar firma va sufla si in iaurt si va angaja pe viitor doar prosti sau proaste in ale dreptului muncii.
Suplimentar: firma este obligata sa va elibereze adeverinta sau orice document din care sa rezulte calitatea de salariat fara alte costuri. Daca ati platit acel curier, puteti cere tot la punctul 1 sau 2 plata aceste livrari.
Sfat: nu va temeti, o sa castigati. Important este cum va veti sustine punctul 1. Pana veti avea o intalnire va sfatuiesc sa apelati la "tehnici de negociere".
Cu stima si, succes!
De unde ati dedus ca solutionarea unui litigiu de munca in Bucuresti se face in maxim 9 luni, cand pentru primul termen de judecata se dau termene de peste cateva luni ?
Nu am dedus ca solutionarea cazului se face in maxim 9 luni... eu voiam sa intru in posesia adeverintei pe loc sau in cele 17 zile de la incheierea contractului pentru a avea continuitate la somaj si drept urmare a "bunavointei" angajatorului nici in ziua de azi nu am adeverinta necesara... Am acte doveditoare ca am facut ore suplimentare timp de 6 luni suficient de multe...
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
alinaph, utilizator
Eu m-am adresat celuilalt user care a scris : ,,, instanta va va da dreptate dupa aproximativ 9 luni .....

Exista posibilitatea sa actionati in judecata pe angajator pentru acest lucru , astfel incat sa va plateasca anumite despagubiri pentru ca a refuzat eliberarea acelei adeverinte....
imi cer scuze pentru ca am fost neatenta.
Da... dar pentru ca a refuzat a-mi da adeverinta la timp n-am probe... oricum ... nu voi lasa sa-si bata atata joc si de altii...Multumesc.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea cim si abuzuri Adrian36 Adrian36 Sunt angajat la o firma de curierat din Bucuresti dar cu punct de lucru la Tulcea.De cateva zile unul dintre sefi imi spune sa-mi dau demisia, caci ei vor sa ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj amrita950 amrita950 Buna ziua, Am lucrat la o societate , iar in urma restrangerii de activitate am fost concediata. Aveam doar 11 luni lucrate la soc respectiva, dar inainte de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a beneficia de somaj C.Daniela C.Daniela Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie...In decembrie 2010 am fost concediata cu art 65, alin 1, articol ce imi da dreptul la somaj. Dupa expirarea ... (vezi toată discuția)