avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta somaj

Buna ziua,
Am lucrat la o societate , iar in urma restrangerii de activitate am fost concediata. Aveam doar 11 luni lucrate la soc respectiva, dar inainte de asta am lucrat la o alta societate, deci exista continuitate si in mod normal indeplinesc conditiile pentru somaj, insa societatea la care am lucrat prima data refuza sa imi completeze adeverinta necesara (practic este vorba doar de o singura luna pentru a putea deopune dosarul pentru somaj). Ce trebuie sa fac in acest caz? Ar trebui sa depun plangere la ITM? Care este cea mai rapida solutie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 10:08, 22 Mai 2009
La societatea care va refuza eliberarea adeverintei aveti depusa o cerere in acest sens cu numar de inregistrare sau trimisa prin posat cu semnatura de primire ? Aveti raspunsul lor in scris referitor la cererea dumneavoastra ( legal au obligatia sa va raspunda in termen de 30 zile calendaristice ) ? Depuneti la AJOFM o reclamatie angajatorului pentru refuzul de a va elibera acea adeverinta.Puteti cere si sanctionarea contraventionala a acestuia in temeiul Legii 76/2002 precum si obligarea lui in a va elibera adeverinta respectiva .
In conformitate cu prevederile codului muncii , trebuie sa vi se eleibereze documentele care aresta calitatea se salariat . Daca mi se refuza eliberarea acei adeverinte de catre fostul angajator, aveti posibilitatea sa va adresati ITM-ului si /sau instantei de judecata. fiind un litigiu de munca , competenta apartine Tribunalului, iar actiunea este scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar. Si in instanta solicitati inclusiv daune pentru acest fapt.
1. Incercati si la ITM unde este inscrisa firma, poate ve elibereaza ei o adeverinta sau sa va ajute sa o elibereze angajatorul.
2. Angajatorul este oligat sa elibereze adeverita in baza Codului muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
As ridica o intrebare vis-a-vis de art 34 (5).
La modul cum este formularea , daca salariatul este in relatii de munca cu angajatorul, acesta din urma este obligat sa-i elibereze toate documentele care sa-i ateste calitatea de salariat, vechimea, etc insa, in cazul de fata, cand raporturile de munca au incetat intre respectivul salariat si angajator, mai poate fi obligat fostul angajator sa elibereze aceste documente, daca nu binevoieste ?:hm:
Fiind vorba de eliberarea unor adeverinte care certifica acea perioada, in care solicitantul era salariat, consider ca acea obligatie subzista si dupa incetarea raporturilor de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta indemnizatie crestere copil si_monna si_monna am nevoie de o informatie vis-a-vis de adeverinta pt indemnizatia de crestere copil, pe cele 12 luni anterioare nasterii. nu am continuitate in cele 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime Buburuzsa Buburuzsa Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11 kakadu kakadu angajatorul refuza sa imi elibereze o caracterizare si Adeverinta de stagiu de cotizare de la locul de munca anterior, pentru cei care au mai lucrat cu ... (vezi toată discuția)