avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este legala inserarea unei clauze de executare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este legala inserarea unei clauze de executare anticipata intr-un contract de ipoteca?

Buna seara
In 2007 am luat un imprumut bancar pentru care mi-am ipotecat apartamentul. In conditile actuale, mi-au scazut veniturile si am solicitat sa ma amane la plata. Banca a solicitat sa fac refinantarea creditului si sa garantez cu o noua ipoteca pe casa (a 2-a). Citind insa actul aditional la credit si noul contract de ipoteca, o prietena avocat mi-a atras atentia ca s-a introdus o clauza care contravine noului cod civil, si anume: "In cazul indeplinirii necorespunzatoare, cu intarziere sau neindeplinirii oricareia dintre obligatiile asumate de Constitutor si/sau Imprumutat si/sau Garant prin prezenta Ipoteca si/sau prin Constractul de Credit, Banca poate declara scadent anticipat conform Contractului de Credit si poate incepe executarea silita a Imobilului, conform legii"
Prietena mea a spus ca nu mai se poate declara anticipat scadent un credit, prin noul cod civil.
Este adevarat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 12:38, 26 Ianuarie 2012
nu este adevarat. dumneavoastra ati incheiat contractul sub imperiului "vechiului" cod civil.
clauza este in contractul aditional pe care urmeaza sa il semnez
Ce sa fac, sa semnez? am inteles ca incalca articolul 2384
art. 5, alin 2 din legea 71/2011 permite inserarea acestei clauze intr-un act aditional la contractul de ipoteca initial.
In cazul incheierii unei ipoteci de rang II aceasta clauza este permisa de art. 2396 alin 1 si nu este afectata de art. 2384 alin 2 si art 2396 alin 3 deoarece nu impune plata la cerere ci declararea scadentei anticipate pentru intreaga valoare garantata in cazul neindeplinirii unor obligatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire in privinta unei executari rads rads Buna Ziua, va rog frumos sa ma lamuriti in privinta unei spete de executare ce va urma sa fie pusa in aplicare. Speta ar fi urmatoarea: in urma unei hotarari ... (vezi toată discuția)
Executare silitã privind un imobil ipotecat. art. 2.384 din codul civil mario2011 mario2011 As vrea sa stiu daca, in lumina prevederilor art. 2384, alin. 2 din Codul civil, un creditor chirografar poate solicita si pune in aplicare executarea unui ... (vezi toată discuția)
Doua credite ipotecare, acelasi creditor mariamihaelailie mariamihaelailie Buna seara, Am doua credite ipotecare la acelasi creditor. Am ales ca pentru unul sa nu imi mai platesc ratele. Poate creditorul, la declararea scadenta ... (vezi toată discuția)