Buna seara
In 2007 am luat un imprumut bancar pentru care mi-am ipotecat apartamentul. In conditile actuale, mi-au scazut veniturile si am solicitat sa ma amane la plata. Banca a solicitat sa fac refinantarea creditului si sa garantez cu o noua ipoteca pe casa (a 2-a). Citind insa actul aditional la credit si noul contract de ipoteca, o prietena avocat mi-a atras atentia ca s-a introdus o clauza care contravine noului cod civil, si anume: "In cazul indeplinirii necorespunzatoare, cu intarziere sau neindeplinirii oricareia dintre obligatiile asumate de Constitutor si/sau Imprumutat si/sau Garant prin prezenta Ipoteca si/sau prin Constractul de Credit, Banca poate declara scadent anticipat conform Contractului de Credit si poate incepe executarea silita a Imobilului, conform legii"
Prietena mea a spus ca nu mai se poate declara anticipat scadent un credit, prin noul cod civil.
Este adevarat?
Multumesc
art. 5, alin 2 din legea 71/2011 permite inserarea acestei clauze intr-un act aditional la contractul de ipoteca initial.
In cazul incheierii unei ipoteci de rang II aceasta clauza este permisa de art. 2396 alin 1 si nu este afectata de art. 2384 alin 2 si art 2396 alin 3 deoarece nu impune plata la cerere ci declararea scadentei anticipate pentru intreaga valoare garantata in cazul neindeplinirii unor obligatii.